Cykla

Cross country, landsväg och downhill

Cykla

Snön tinar, skidspåren försvinner och utförsbackarna blir gröna. Det är dags att lägga skidorna på hyllan men det betyder inte att det blir lugnare i skogarna och på fjällen i Jämtland Härjedalen för det. Det är nu som skidorna i stället byts ut mot kängor och cyklar. För under snön finns mängder av fina stigar.

Downhill

Först ut med att förvandla sina nedfarter till cykelleder sommartid var Åre som numera vimlar av cyklister hela sommaren. Åre har den största Bike Parken i Jämtland Härjedalen och räknas som en av världens bästa cykelorter. Flera stora internationella tävlingar anordnas varje sommar och under cykelfestivalen, Åre Bike Festival, som hålls under en vecka i juli träffas cykelentusiaster från hela världen.

Det senaste tillskottet är Lofsdalen Bike Park. Lofsdalen har tagit hjälp av experter från Kanada när de designat sina leder och har anpassat dem för såväl nybörjare som experter - de lämpar sig för familjer, företag och kompisgäng som vill ha kul tillsammans.

Cross-country

Att cykla mountainbike över högfjäll och genom dalgångar med underbara fjällvyer är en stor upplevelse och paradoxalt nog bland det mest avkopplande du kan göra här i livet. All fokus måste ligga på leden framför cykeln vilket ger en extrem känsla av att leva i nuet. Det är stigen som dikterar dina villkor, din väg framåt. En mängd leder finns i hela Jämtland Härjedalen men området med det största utbudet är Funäsfjällen som har 22 leder på totalt 423 kilometer. Här finns olika svårighetsgrad från lättrampade grusvägar till mer tekniska leder med trallar och vad över bäckar.

Landsväg

Landsvägscykling har kanske inte setts som lika självklart i Jämtland Härjedalen men är nu en aktivitet som har slagit igenom på allvar. Och alternativen till bra cykelvägar är många. Runt Storsjön och Östersund finns fina vägar och det är inte för intet som man ständigt stöter på snabba cyklister i tighta dräkter här. Men även på vägarna uppe till fjälls blir de snabba cyklisterna allt mer vanliga. Längs med Skalstugevägen mellan Åre och Norska gränsen och på vägen upp från Handöl till Storulvåns fjällstation bjuds landsvägscyklisterna på landets förmodligen mest dramatiska cykelupplevelser.

Foto: Niclas Vestefjell
"Cross country – Sylarna"

Du kanske också är intresserad av