Klassificering för cykling

Icon cross coutryCross Country

Lätt

Typ: Leden går i platt terräng, den är lätt att cykla och passar för de flesta barn och vuxna. Alla cyklar kan användas.

Terräng: Leden kan gå längs grusväg, asfalt eller skogsväg och kan innehålla kortare sträckningar på stigar. Huvudsakligen jämt och fast underlag.Form: Klaras av alla.

Medel

Typ: Mer krävande led med en del backar. Mindre stigningar, men kan även innehålla korta branta partier. Terrängcykel eller hybridcykel bör användas.

Terräng: Leden kan gå längs grusväg, stig, fjäll- eller skogsväg. Underlaget kan utgöras av små hinder så som rötter och stenar.Form: Klaras av de flesta, cyklisten bör vara i vanlig god form.

Svår

Typ: Branta och svårare leder som kräver mer av cyklisten. Terrängcykel bör användas.

Terräng: Stigar och skogsvägar. Kuperad terräng, kraftig till branta stigningar samt utförslöpor. Varierande underlag.

Kondition: Fysiskt ansträngande eller krävande. Dessa leder kräver att cyklisten är i god fysisk form då lederna går i kuperad terräng.

Mycket svår

Typ: Leden kräver både fysiska och tekniska kunskaper av cyklisten. Cykel och utrustnig bör vara av god kvalitet.

Terräng: Alla typer av stigar med hinder eller annat. Varierande underlag, längre partier med löst eller stenigt underlag.

Kondition: Passar för aktiva terrängcyklister.

icon downhillDownhill

Downhill är liftburen utförsåkning på cykel. Det är en ren översättning från vinterns Alpina utförsåkning på skidor och innefattar alla varianter och stilar av liftburen cykling som sker på cykelleder och vägar som är avsatta för cykling. Det kan vara allt från gamla stigar, transportvägar, nybyggda och anpassade cykelbanor till rena hopp och lekområden för just cykel. Gemensamt är att alla stigar, vägar och banor går utför berget och transporten upp sker med hjälp av lift. Underlaget kan vara grus, packad jord, berghällar, uppbyggda brädlappssektioner eller rena hopp och lekområden med uppbyggda utmaningar.

Även inom den alpina cyklingen är lederna indelad i olika svårighetsgrad:

Lätt

Typ: Klaras av de flesta med vana att cykla. Cykeln bör vara en mountainbike med stötdämpande framgaffel eller en cykel anpassad för utförsåkning med dämpning både till fram och bakhjul, alternativt en så kallad dirtcykel. På vanlig mountainbike bör sadeln sänkas.

Terräng: Lätta leder eller vägar som är breda och med snäll lutning. Viss terrängformation kan förekomma med inga hopp eller liknande utmaningar finns. Underlaget är för det mesta grus eller packad jord.

Medel

Typ: Klaras av de flesta med vana att cykla i terräng. Cykeln bör vara en anpassad cykel för utförsåkning med dämpning både till fram och bakhjul, alternativt en så kallad dirtcykel.

Terräng: Leder, eller banor anpassade för cykling. Allt från bredare banor med uppbyggda velodromkurvor och hopp till stigliknande leder med lite rötter och stenar. Hoppen går att rulla över. Underlaget är för det mesta grus eller packad jord.

Svår

Typ: För de med vana att cykla utför. Cykeln bör vara en anpassad cykel för utförsåkning med dämpning både till fram och bakhjul alternativt så kallad dirtcykel.

Terräng: Leder, eller banor anpassade för cykling. Allt från bredare banor med uppbyggda velodromkurvor och hopp till stigliknande leder med rötter och stenar. Underlaget är för det mesta grus eller packad jord, men även berghällar och brädlappssektioner förekommer.

Mycket svår

Typ: För de med mycket god vana att cykla utför. Cykeln bör vara en anpassad cykel för utförsåkning med dämpning både till fram och bakhjul alternativt så kallad dirtcykel.

Terräng: Leder, eller banor anpassade för cykling. Allt från bredare banor med uppbyggda velodromkurvor och hopp till stigliknande leder med rötter och stenar. Underlaget är för det mesta grus eller packad jord, men även berghällar och brädlappssektioner förekommer. Såväl exponerade sektioner och ”gap” hopp kan förekomma.

Du kanske också är intresserad av