Fiskevatten

Jämtland Härjedalen

Fiskevatten

I Jämtland Härjedalen finns mer än 17 000 sjöar och 280 mil älvar och åar. Naturproduktionen av fisk har översiktligt beräknats till 3 000 ton per år. Vatten är därmed en av regionens stora naturresurser.

Strömfiske

280 mil älvar och åar innebär en mängd olika strömmande vatten. Några av de mest kända är systerälvarna Hårkan och Långan, Gimån, Dammån, Ammerån, Rörströms- älven och Ljusnan.

Sjöfiske

Det finns mer än 17 000 sjöar i Jämtland Härjedalen. De är allt från sel (lugna vatten), tjärnar och småvatten till större sjöar där Storsjön är den största med sina 45 600 ha. Fiska från land, hyr en båt eller följ med på en trollingtur.

Fjällfiske

Det finns massor av Fjällfiskevatten att välja på, både lättillgängligt och i väglöst land. Det finns till och med möjligheter till att få följa med en guide till exklusivt upplåtna vatten. Bo bekvämt på en av fiskecamperna i fjällen med fiskevatten inom bekvämt avstånd. Om du inte vill gå för egen maskin så kan du flyga ut i fjällvärlden.

Foto: Niclas Vestefjell
"Fiske - Funäsfjällen"

Dammån

Dammån
Dammån slingrar sig de fyra milen från Höglekardalen ner till Storsjön. Stundom forsande stundom lugnt flytande. Här finns en härlig blandning av fjällmiljö och djupa dalar.

Funäsfjällen

Funäsfjällen
I funäsfjällen finns fler fiskevatten än fiskare. Här erbjuds allt från lättillgängliga familjevatten för nybörjaren till utmanande högfjällsvatten för den erfarna.

Ammerån

Ammerån
Ammeråns strida strömmar och forsar är ett av Sveriges få oreglerade vattendrag. Ammeråns vattensystem är Indalsälvens näst största tillflöde och dess omgivningar är hänförande - den djupa dalgången kantas av höga, blånande berg.

Frostviken

Frostviken
Frostvikens fjällvärld ligger längst norrut i Jämtland och närheten till den lappländska fjällvärlden är tydlig i detta stora och orörda fjällområde. Här finner ni ett av det bästa fisket de jämtländska fjällen kan erbjuda.

Övre Ljungan

Övre Ljungan
Ljungaleden tar dig mellan fjäll och skogar. Klövsjö, Åsarna, Börtnan, Storsjö och Övre Hoan bjuder inte bara på hänförande vyer utan också på kristallklart, kallt vatten som är den naturliga miljön för öring, röding och harr.

Indalsälven

Indalsälven
Indalsälven är en av Sveriges vattenrikaste älvar. Längs med älven finns en mängd bra platser för fiske och chansen är stor att fånga bland annat öring, harr, sik och gädda.

Östra Härjedalen

Hogdalsbygden ligger i gränslandet mellan Härjedalen, Hälsingland och Medelpad. Många lyckliga fiskare återvänder år efter år till Hogdalsbygden.

Vemdalen

Vemdalen
Vemdalen har varierat utbud av fiskemöjligheter i både fjäll- och skogslandskap. För familjer finns lättåtkomliga sjöar, tjärnar och strömmar, vackert inbäddade i härjedalsk storskog och vildmark.

Södra Härjedalen

Södra Härjedalen erbjuder ett fiske som lockar besökare från hela Sverige, särskilt under vårvintern då läget är idealiskt med sik, abborre och gädda som dras upp i stora mängder.

Kvissleströmmarna

Kvissleströmmarna
I en fridfull och vacker omgivning ligger Kvissleströmmarnas omtalade harrvatten. Här finner sig nybörjaren som vill lära sig flugfiskets alla konster såväl som den rutinerade flugfiskaren som söker nya utmaningar sig till rätta.

Gimån

Gimån
För spöfiskare i strömmande vatten är Gimån för många en favorit, framför allt för sitt fina harrfiske. Denna outbyggda skogsälv är ett av länets vackraste strömvatten.

Hoting-Fjällsjö

Hoting-Fjällsjö
I nordöstra Jämtland ligger området Hoting-Fjällsjö med fina fiskevatten som till exempel Lesjön, Rörströmsälven, Hotingsjön, Vängelälven och Bodumsjön.

Storsjön

Storsjön
I Storsjön samsas öringar med gäddor och det mytomspunna Storsjöodjuret. Fiske i och runtom Storsjön är enkelt och lättillgängligt. Här finner man fina fiskeplatser på gångavstånd från centrala Östersund och Frösön.

Hotagen

Hotagen
I Hotagsbygden befinner du dig mitt i ett fiskeeldorado! Bygden ligger utmed Fiskevägen, väg 340, som går mellan Krokom i Sverige och Namsos i Norge. Inom hela området finns det gott om fisk och i de flesta vattnen finns enbart fjällfisk; röding, öring, h

Ströms Vattudal

Ströms Vattudal
Längs Ströms Vattudal ligger ett pärlband av stora sjöar. Älvarna vidgar sig i skogslandet och bildar långsträckta, stora sjöar och sjösystem. Här finns oräkneliga glittrande småsjöar, forsande bäckar och ringlande åar.

Storån

Storån
I Södra Årefjällen är sommaren kort, intensiv och bedårande vacker medan vintern är lång och gnistrande skön. Här finns många fina fiskevatten att njuta av oavsett om du tar skotern ut på isen för att pimpla eller om du vandrar upp i fjällen en sommardag.

Hårkan-Långan

Hårkan-Långan
Systerälvarna Hårkan och Långan är klassisk hemvist för jägare och fiskare i Jämtland.

Åreälven

Åreälven
Åre är mest känt för sina alpina verksamheter men fler och fler har fått upp ögonen för det fina fisket i området. Ett perfekt område för den som söker en vildmarksupplevelse men samtidigt ett lättillgängligt fiske med en närhet till civilisationen.

Du kanske också är intresserad av