Gimån

Denna outbyggda skogsälv är ett av länets vackraste strömvatten.

Gimån
Foto: sandralee.se

Gimån är en cirka 170 kilometer lång skogsälv som rinner genom sydöstra Jämtland och delar av mellersta Medelpad. Gimån börjar i Revsundssjön strax norr om Bräcke och de 80 första kilometrarna flyter genom Bräcke kommun för att sedan ta av österut för att till slut flyta ut i Ljungan vid Torpshammar i Medelpad.

För spöfiskare i strömmande vatten är Gimån för många en favorit, framför allt för sitt fina harrfiske. Denna outbyggda skogsälv är ett av länets vackraste strömvatten.

Den norra delen är ett av Jämtlands bästa öringvatten, framför allt under försommaren, och rymmer den stridiga Gimåöringen. Längre ner längs strömmen blir harren mer och mer dominerande, framför allt i Idsjöströmmen, många fiskare återkommer årligen. Här finns också ett antal sjöar som är lämpliga fiskevatten för familjer som vill meta eller ro drag.

Inom Gimdalens fiskevårdsområde och Storåsen-Albackens fiskevårdsområde finns de flesta forsarna och strömmarna. Området bjuder på ett äkta norrländskt skoglandskap med många sjöar och tjärnar samt mindre åar.

Revsundsjön, i vilken Gimån har sitt utlopp, är kanske Jämtlands fiskrikaste sjö. Sjöns karaktär och djup gör att reproduktionen av fisk är mycket bra. De stora fjärdarna med stor öring och gädda är intressanta för trollingfiske. Sjöns vikar, grund och uddar är enastående fiskeställen för mete, flug- och spinnfiske. Revsundssjön är uppdelad i fyra fiskevårdsområden; Revsundssjöns södra fiskevårdsområde, Övre Gimåns fiskevårdsområde, Anvikssjöns fiskevårdsområde och Grimnäs-Landsomfjärdens fiskevårdsområde.

Hällesjö är en vacker ådal med ett pärlband av natursköna, fiskrika vilmarkssjöar i närheten av Gimån.

Oavsett om du väljer sommar- eller vinterfiske innebär ett besök i Bräcke kommun mycket tid för fiske och lite tid för transporter till de olika fiskevattnen. Tack vare de vilda strömmarna, många sjöarna och de oräkneliga tjärnarna får du möjlighet till en varierande fiskesemester med korta avstånd.

Fiskevårdsområden längs med och i närheten av Gimån

Albackens Jakt & Fiske KFO

Övre Gimmåns fvof; Hemsida och info/karta.

Hällesjö fvof; Hemsida och info/karta.

Storåsen-Albackens fvof; info/karta.

Gimdalens fvof

Bensjö fvof; info/karta.

Sörbygdens fvof; info/karta. Köp fiskekort online.

Revsundsjöns södra fvof; hemsida och info/karta.

Idsjöströmmens kfo; hemsida och info/karta.

Nordöstra Sundsjö fvof; info/karta.

Grimnäs-Landsomfjärdens fvo

Anvikssjöns fvof; info/karta.

Bodsjöns fvof; info/karta. Köp fiskekort online eller i mobilen; SMS:a FISKA DY111 till 72456.

För samlad information om Gimån, besök också Gimån.se

Bräcke

Du kanske också är intresserad av