Sevärdheter

Värt att se och besöka i Jämtland Härjedalen

Sevärdheter

Res tillbaka till stenåldern, upplev fjällbönder, bruksarbetare, samer, militärhistoria och 1970-tal på länsmuseet Jamtli. Gör en gastronomisk resa till Jämtland Härjedalens största ostbuffet på Skärvångens Bymejeri eller prova thailändska rätter mitt i den jämtländska björkskogen vid en paviljong som blänker av guld.

Flanera på botten av det sedan länge tomma vattenfallet Döda Fallet eller ta en simtur i fyllt fall som liknar ett naturens äventyrsbad. Spana efter björnar i Sveriges äldsta nationalpark Sonfjällets Nationalpark eller mata en älgkalv i någon av älgparkerna. Får du syn på en Myskoxe så håll ditt avstånd till de uråldriga djuren som finns både i det fria och i hägn där du kan spana på dem på säkert avstånd.

Välj mellan avbytarbänk och läktarplats i Snilleriket eller gör ett karriärbyte till speleolog vid Bjurälven där Sveriges längsta undervattensgrotta finns.

Och vad du än gör så glöm inte att ta med kameran när du reser i Storsjöbygden – fångar du Storsjöodjuret på bild så kan du stanna på semester länge i Jämtland Härjedalen!

Foto: sandralee.se
"Jamtli – Östersund"

loading image

Getting new items..


Sevärdheter

Välj filter
Natur
Byggnader
Kyrkor/Kapell
Djur
Historiskt
KonstateljéGalleri
Museum
Hantverk
Övriga sevärdheter
Fäbodar
Inom datum
Sortera resultat

60 toppar över 1000 meter

60 toppar över 1000 meter. Utmana dig själv, bestig fjäll efter fjäll. Bestig så många ni har lust och dela med er av upplevelserna till andra vandrare. På Turistbyrån finns ett antal olika märken som kvalificerar dig för genom att bestiga ett visst antal toppar. Både sommar som vinterbestigningar räknas. Varje bestigning skall registreras för att vara giltig. Bestigningarna blir daterade och en "toppbok" finns för varje topp, där du kan se vilka som varit uppe på varje topp. Du kan också se vilka toppar du har tagit, och vilka som finns kvar att bestiga. Börja jaga toppar du också!

Må bra
Vandring
Natur
Året runt
Tags: hiking, outdoor, visitsweden

Alanäs kyrka

Första träkyrkan på platsen uppfördes 1807 och invigdes 18 september 1808. Ett torn i öster tillkom 1839. Kyrkan revs 1930, men vapenhuset och en del av tornet behölls och fungerar numera som begravningskapell. Två altartavlor är målade av Pelle Havne från Havsnäs. Större tavlan har motivet "Jesus och synderskan", medan mindre tavlan har motivet "korsfästelsen". Dopfunten i täljsten är tillverkad efter ritningar av forstmästare Arbman. Orgeln är byggd av Menzel Orgelbyggeri AB i Härnösand och invigd midsommarafton 1996. I tornet hänger två kyrkklockor som fanns i föregående kyrka. Lillklockan är gjuten 1812 av Esaias Linderberg i Sundsvall. Storklockan är gjuten 1855 av A P Linderberg i Sundsvall.

Byggnader
Kyrkor/Kapell
2017-01-01
2017-12-31
Tags: vildmarksvagen

Alpackavandring på Café Holy Zoo, Revsunds Prästgård

Följ med på en promenad med våra alpackor Fritz, Filur och Franz Ferdinand. Vi håller först en introduktion om hur man kommunicerar och hanterar alpackorna och vandrar sedan en bit in i skogen eller på vintern över sjön. Kontakta oss gärna för att boka en privat alpackavandring under vintern/våren. Hälsa på alla djur: alpackorna, angorakaninerna, hönsen, kycklingarna, hamstern och katterna. Caféet serverar glass,smoothies, fika och lättare lunch i prästgårdens vardagsrum och trädgård, i samarbete med Bakgården som levererar pajer, bröd, bakverk och lättöl. Försäljning av Bakgårdens stenugnsbakade surdegsbröd på lördag och söndag.

Djur
2017-03-14
2018-01-14

Alsens Kyrka

Alsens medeltida kyrka byggdes 1847, och blev återuppbygd 1922-24 efter att ha brunnit ned 1919. Vissa av föremålen finns kvar sedan den gamla kyrkan. Krusifixet som hänger på kortväggen är skulpterat av Olof Ahlberger.

Kyrkor/Kapell
Året runt

Anderssjöåfallet

I Funäsfjällen kan du upptäcka Anderssjöåfallet som är ett mäktigt vattenfall med vacker grillplats. Ett riktigt vattenfall alldeles vis vägen. Från Anderssjöåfallet kan ni följa vandringsleder som tar er upp på fjället till bland annat Hamra naturreservat. Det går också att ta en kortare promenad på trapporna längs vattenfallet.

Vandring
Natur
Året runt

Ankarede Kapell

Det nuvarande kapellet byggdes år 1895 och ligger vackert beläget vid Ankarälvens och Lejarälvens gemensamma utlopp i Stora Blåsjön. Nuvarande kapell byggdes av en inflyttad smålänning vid namn F J Svensson. Idag används kapellet hela året om. Visning går att ordna under sommaren via caféet som ligger bredvid kapellet eller så kan man låna nyckeln för att gå in och titta. Ankarde är en traditionell samisk samlingsplats. Ankarede i Advent är en årlig julmarknad första helgen i december med konserter i kapellet och så är det förstås det berömda midsommarfirandet, som är en minst tre dagar lång festhelg med allehanda aktiviteter!

Kyrkor/Kapell
2017-01-01
2017-12-31

Anna Viktoria - Lager Butik

AnnaViktoria skapar och designar produkter i eget varumärke och för andra företag. Med passion för skandinaviska uttryck och mönstertraditioner. Bevara skandinaviska uttryck och traditioner genom modern design. En känsla av Skandinavien. Företaget har flyttat från Dvärsätt och finns numera på Tjalmargatan 6, Östersund.

Konstateljé/Galleri
Övriga affärer
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Ansättåns Canyon

Ansätten består av hårt amfibolitberg - en starkt omvandlad, mörk bergart som har stått emot jordbrytningen ganska bra. Genom rörelser i jordskorpan har det bildats sprickor i berget. Bäckar, åar följer gärna sådana sprickor. Ansättåns Canyon ligger i en gammal sprickzon. Vid Broforsen, Källarforsen och Storforsen kan man se den mörka förskiffrade amfiboliten. Jättegrytorna ovanför Broforsen bildades troligen när smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Det skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon. Grillplats. Vägen är generellt öppen från midsommar (beror på tjällossningen och hur vägen torkar upp) t o m älgjakten. Övriga året bommad. Ring till Turistbyrån för information.

Natur
Året runt

Arådalens kapell

Arådalens kapell blev Byggt 1978 efter minst 60-års förberedelse. En pärla mitt i Oviksfjällen mellan Busjöfjället och Hundshögen. Sommartid nåbar med bil eller till fots, vintertid med skoter eller på skidor. En rastplats för vandrare, en välsignad plats för dop och vigslar, som utnyttjas av många länsbor såväl som gäster kommande längre bort ifrån. Gudstjänstrummet har stor öppen spis i natursten samt avskild köksavdelning. Skötsel och underhåll är helt beroende av frivilliga gåvor. Styrelsen för Arådalens kapellstiftelse vill berätta om möjligheten för er att stödja kapellets fortsatta underhåll genom en gåva; kollekt eller bidrag som kan sättas in på plusgiro 33 96 48 - 8

Kyrkor/Kapell
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Asplunda Lanthandel

På gården Asplunda i Tallsjö by i Fredrika drevs en specerie- och diversehandel från 1895 till i början av 1950-talet. Till handelsboden kom traktens bönder och skogsarbetare för att köpa amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker. Där såldes också tonvis med havre till arbetshästarna i skogen och dessutom tapeter, tyger, fina viner och delikatesser, dvs allt från knappnålar till järnvägslok. Gården ägs nu av förste handlarens barnbarnsbarn och är idag en unik kulturhistorisk pärla. Vi visar handelsboden, lagerrummen och handlarens kontor, där allt stått orört sedan huset övergavs. På övre våningen får man se hur familjen bodde. Vi visar familjens möbler, textilier och saker och berättar om miljöer och familjeliv från 1890-tal till 1940-tal. På gården har det gamla magasinet återuppförts, där finns en utställning och café. Nu kan man också titta in i handlardotterns lekstuga från 40-talet. Välkommen till en annan tid!

Historiskt
Året runt

Backgården Alsen

En ovanlig hembygdsgård med sina rötter från 1800-talet. Gården består av sex byggnader som står på exakt samma plats sedan 1850-talet. Hembygdsföreningen har restaurerat allt. Här finns sommartid utställningar och café. Lokaler finns att hyra på Backgården om du vill ha t ex konferens, kortkurs eller möten. Hantverksförsäljning. Café under sommaren och delikatesser.

Byggnader
Historiskt
Hantverk/Hemslöjd
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Badviken i Storsjö

I Storsjö nedanför dagiset ligger det en fin badvik med brygga. Varma sommardagar brukar det vara fullt med folk. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Bad
Natur
Året runt

Bergs kyrka

Kyrkan invigdes år 1797 och ligger norr om den plats där medeltidskyrkan låg som revs på tidigt 1800-tal. Ett kyrkomuseum finns i kyrktornet. Kyrkan är belägen vid Storsjöns södra spets och med Hoverberget i bakgrunden.

Kyrkor/Kapell
Museum
2016-11-15
2017-11-14
Tags: upplevstorsjon

Bergtjärn, Jänsmässholmen

Bergtjärn är en liten men spektakulär tjärn ca 30-40 minuters promenad efter gamla leden mot Sandtjärn från den lilla fjällbyn Jänsmässholmen. Tjärnen ligger i en mycket djup grop i ett skogsparti mitt ute på myren i närheten av fjället. När du går över den platta myren, kommer du in i skogen och helt plötsligt är det ett stort hål i marken och längst där nere finns en svart tjärn som vaktas av lodräta klippor. Det finns ingen markerad led till tjärnen - ännu - men köp en karta eller boka en natt på byns eget hotell (Jänsmässholmens Fjällhotell) och fråga efter vägvisning till detta fascinerande naturfenomen.

Natur
Året runt

Bingstasmedjan, Hoverbergs hembygdsgård

Sveriges äldsta vapensmedja. Bingstasmedjan är från sommaren 2005 ett av fem stycken riktade besöksmål i "Snilleriket", Södra Storsjöbygden, en bygd som åtskilliga snillen och uppfinnare verkar och har verkat i. Per Mårtensson i Bingsta tillverkade i sin smedja gevär som ansågs vara bland de bästa både för strid och jakt.

Guidade turer
Historiskt
Museum
2016-11-15
2017-11-14
Tags: upplevstorsjon

Bjurälven Naturreservat

Med en kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska Bjurälven är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen. Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Hittills är den karterad 1,7 km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. På grund av sin unika karaktär utsågs Bjurälven 2014 till Sveriges mest spännande geologiska sevärdhet i Geologiskt Arv. I närheten av Bjurälven finns Korallgrottans naturreservat – Korallgrottan är Sveriges längsta grotta och ännu inte färdigutforskad. Grottan upptäcktes 1985 och idag är cirka sju km av grottan karterad. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen. En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad och en annorlunda naturupplevelse. Från gården i Leipikvattnet till karstområdet är det ca 3 kilometer vandring. Vid karstområdet finns en raststuga. Därifrån kan man sedan välja en slinga på 3 kilometer eller 6 kilotemeter runt området. Bjurälven rinner över ett ca 3 kilometer långt område med kalkberggrund. Det är vattnets kolsyra som i kontakt med kalken i berggrunden har format naturen i Bjurälven. Ett sådant område kallas för karstområde och detta är Sveriges mest utpräglade karstlandskap. Bjurälvens karstlanskap utsågs till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter. För en guidad vandring kontakta Gäddede Turistinformation 0672-105 00

Guidade turer
Vandring
Natur
Året runt
Tags: hiking, jhthojdare, naturattraktion, visitsweden, vildmarksvagen

Björnlandets nationalpark

Sydväst om Fredrika ligger Björnlandet, länets enda nationalpark, invigd 1991. Här finns storslagen natur och en av landets värdefullaste urskogar. Branter och lodräta stup bryter den böljande bergsterrängen. Enklast är att besöka den östra delen av parken. Där finns en iordningställd rastplats med eldningskoja och en markerad strövstig med information om det du ser på väg upp mot Björnberget. På några få ställen inom Björnlandet har det förekommit myrslåtter under 1800-talet och i östra delen av parken finns rester av en huggarkoja och ett stall. Området utnyttjas sedan urminnes tider som vinterbetesland av samerna, men är i övrigt mycket lite påverkat av mänsklig aktivitet. Björnlandet når du enklast från väg 92 - Vägen 7 älvar - ca 15 km väster om Fredrika varifrån det är skyltat.

Vandring
Natur
Året runt

Blektjärnsberget

Urskogsområde med gammal skog av grov gran och tall med inslag av lövskog. Mycket artrik flora med mossor och lavar. Berget ligger vid Bodsjön nära byn Stavre.

Natur
2017-03-14
2018-03-11

Blomsterfjället Ansätten, Orkidéer och Vandringsled

På en vandring till Ansättens topp kan du se en stor mängd växter, bland annat orkidéer. Ta gärna med flora och lupp! Ansätten är ett nyupptäckt blomsterfjäll - väl i klass med de klassiska; Välliste, Snasahögarna och Åreskutan. På Ansätten kan du finna minst 405 arter. Märkligast är dock mängden av varje art. Du behöver inte vara botaniker för att få en rik upplevelse på Ansätten. Här växer även flera olika arter av orkidéer. Fjällviol, Gullspira, Brudsporre, Fjällsippa, Gullbräcka, Smörboll m.fl. finns i många och stora bestånd. Ansätten når 1090,7 m ö h och från toppen har du en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll. Vandringsleden från Bakvattnet upp till fjällets topp är 6 km lång och väl utmärkt. Väljer du att vandra själv finns möjlighet att köpa ett guidehäfte med information om växterna och hänvisning till växtplatser som är utmärkta i naturen. Nu finns även Blomsterfjällets egen miniflora med 154 växter att köpa bl a på Turistbyrån. Vi kan också rekommendera att du bokar in en av sommarens guidade turer - en garanterat intressant upplevelse. För information om tider, priser etc, se turistkompaniet.nu under "Vad händer i Krokom" eller sök under evenemang och dagsturer. Ta med stövlar då leden går över ospångade myrmarker i början. Regnkläder och matsäck är också bra att ha! År 2015 firades 30-års jubileum.

Guidade turer
Vandring
Natur
Året runt

Blomsterstigen

Med utgångspunkt från Fjällgården i Jormlien finns fantastiska möjligheter till vandring. Raudekfjället med sin rika flora, många olika blommor och växter. Eller ta en tur upp på Jormliklumpen,där ni kan titta ut över vyerna. I slutet av byn, kan du följa vackra Lerdalsälven upp på fjället.

Aktiviteter
Vandring
Natur
Året runt

Blomsterutflykt till Vackermyren

Följ med och titta på Jämtlands vacka orkideér. Ta med fika. Samling vid Hembygdsgården i Strömsund kl 10.00 och vägskälet E45/ Fyrås kl.11.00.

Evenemang
Guidade turer
Natur
2017-07-01
2017-07-01

Blomstervandring på egen hand - Hamptjärn

Blomstervandring vid Hamptjärn, Stekenjokk Denna blomsterled finner du uppe på Stekenjokkplatån, ca 1,5 mil norr om Ankarvattnet. Leden utgår från Vildmarksvägen och rör sig längs fjället Raavres norra sluttning. Den gröna brevlådan finner du strax vid vägens kant. (Tillgänglig från och med 1 juli). Frostviksfjällen har en mycket rik och omväxlande fjällflora. Klimatet och läget gör att många sällsynta växter trivs väldigt bra i denna fjällmiljö. Är du nyfiken och vill kunna få guidning på egen hand, har vi gjort i ordning två blomstervandringar som visar Frostviksfjällens fjällflora. Med karta, numreringar och en guidefolder, har vi försökt att göra vandringen så informativ och lättillgänglig som möjligt. Vid starten till vandringarna finns en grön brevlåda. I den finner du en guidefolder som beskriver blomster- leden i närheten och dess blomster. Du kan också hämta din guidefolder på Gäddede Tourist Center.

Aktiviteter
Vandring
Natur
2017-02-01
2017-11-01
Tags: vildmarksvagen

Boddas Bönhus

Ett av norra Europas äldsta bevarade trähus från 1200-talet. Enligt sägnen lät Bodda från Norge uppföra detta första kristna kapell. Bönhuset låg ursprungligen i Bodsjöbyn men fraktades år 1911 de fyra kilometrarna till sin nuvarande plats nära kyrkan. En rekonstruktion av det gamla bönhuset finns också uppfört på platsen.

Byggnader
Historiskt
2017-03-14
2018-01-07

Bodsjö kyrka

Bodsjö kyrka är Bräcke kommuns äldsta kyrka uppförd år 1796 av Pål Persson från Stugun. Kyrkan är renoverad och återinvigd av biskopen i Härnösands stift. Bodsjö kyrka är uppförd i fint furutimmer. In- och utvändigt fodrad med furu­bräder. Den står på en stabil stengrund. Kyrkorummet är värdigt och vackert med 298 sittplatser fördelade på 17 bänkrader i kyrkorummet samt sex rader på läktaren.

Kyrkor/Kapell
2017-03-01
2018-02-28

Bodums Hembygdsförening

Hembygdsområde med flera gamla byggnader. Bruksföremålsmuseum som står öppet för alla. Välkomna att besöka vårt hembygdsområde och vårt Stenåldersmuseum. Servering av våfflor och kaffe sommartid

Byggnader
Året runt

Bodums kyrka, Rossön

Träkyrka byggd i nygotisk stil uppfördes 1884 efter ritningar av arkitekt Johan Adolf Hawerman. Kyrkan har en korsformad planform och ett torn i korsmitten. Kyrkorummet är stort nog för att rymma 1000 personer. Korfönstret är skapat 1968 av Kerstin Bränngård i Strömsund. Bland annat finns här Jämtlands läns äldsta predikstol från 1630.

Byggnader
Kyrkor/Kapell
2017-01-01
2017-12-31

Brakkåfallet

Beläget längs Vildmarksvägen i början av Stora Blåsjön. För att nå fallet tar du den anvisade stigen, ca 75 meter. Du står sedan längst ner i en kanjon med fallet "ovanför" dig.

Vandring
Sevärdheter
Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: vildmarksvagen, vattenfall

Brattbytorpet fordonspark

Brattbytorpet i Brattbyn. Här finns en fordonspark med gamla fordon, en kiosk, en bensinstation från 60-talet och en massa andra sevärdheter för motorintresserade. Brattbytorpet och Café Götas har öppet sommartid. Erbjuder nostalgiturer med Revsundsbygdens Omnibuss och andra aktiviteter mot beställning.

Museum
2017-03-14
2018-03-11

Bruksvallarnas Fiskevårdsområde

Ljusnan är klar som gin och vacker som få där hon ringlar fram, perfekt för flugfiskaren, ovanför Kvarnströmmen finns gott om strömmande partier med djuphålor, bakvatten. Messmörtjärn är vårt mest lätt tillgängliga vatten, här får man öring och fina rödingar, man kommer ända fram till vattnet med rullstol. Önskar man att grilla korv och göra upp eld så finns ett störrös, ( liten eld stuga ). Längs med Mittådalsvägen hittar man ett familjevänligt vatten Måns-Erstjärn, ca 1 km att gå med en fin raststuga på tjärnens östra sida. Flugfiske, mete eller kastspö funkar fint från kastbryggan. Djuptjärn och Stortjärn är fina fiskevatten, en bit in från Mittådalsvägen hittar man Aborre, öring och röding.

Fiske
Natur
Året runt
Tags: dromfiskearea,, dromfiske

Bräcke Hembygdsgård

Bräcke hembygdsgård består av fyra byggnader samt Bräckes första Pressbyråkiosk. Hjertsgården inrymmer ett fotomuseum och sommartid finns här ett café. Pauluslängan används som bagarstuga och på övervåningen finns ett hembygdsmuseum. I ladan finns ett museum för idrott och jakt. Här på tomten finns också ett härbre. Intill hembygdsgården ligger torpet, en familjeanläggning med dansbana, minigolf, mm.

Museum
2017-03-24
2018-03-18

Bräcke kyrka

Träkyrkan ligger på höjden ovanför byn, med en fantastisk utsikt åt alla håll. Nuvarande kyrka ersatte 1859 en mindre träkyrka från 1580-talet. Denna kyrka revs sedan 1861. Kyrkan byggdes av församlingsborna själva sommaren 1859 under byggmästare Johan Nordells ledning efter en ritning av Abraham Rafael Ulric Pettersson (1824-1866). Arbetet avstannade under vintern men i juni 1860 var arbetet slutfört. Kyrkan är utvändigt klädd med liggande vitmålad träpanel. Kyrkorummets tak har ett tunnvalv av trä.

Kyrkor/Kapell
2017-03-01
2018-02-28

Bröllopsstigen i Alsen

Destination Krokom Längd: Från Glösa 2,3 km, från Wången 4,5 km Start: Start vid Wången eller Glösa Slut: Start vid Wången eller Glösa Svårighet: Medel Stigen leder upp på Honingsbergets topp där bröllopsstenen står. Från Honingsbergets topp (511 m ö h) är utsikten vid och därifrån syns inte mindre än sju kyrkor; Aspås, Näskott, Ås, Rödön, Frösön, Oviken och Marby. Under vandringen är det värt att rasta på Bräckeberget och njuta av utsikten därifrån. På både Honingsberget och Bräckeberget finns utsiktstavlor.

Vandring
Historiskt
2017-06-01
2017-10-31
Tags: hikebike, hike, moderatehike

Byhuset En plats i världen för ny form

FORMBUTIK: I formbutiken hittar du ett urval av inredningsprodukter och kläder från välrenommerade modemärken som Back, Hope och Rodebjer. I rofylld och inspirerande miljö kan du prova plagg med rena linjer, bra passform och kvalitet som håller i längden. Utöver ordinarie öppettider kan du även boka tid för Slowshopping på 070-312 50 66. KAFE: I Kaféet serverar vi fika eller mat beroende på säsong. Ambitionen är att använda närodlade och ekologiska råvaror så långt det är möjligt. På vår hemsida www.byhuset.se hittar du Byhusets webbutik, information och öppettider. Byhuset ligger på Rödön i närheten av Vikekärret med orkidéängar, Tibrandshögen, Undromsskogen och Rödöurnans fyndplats.

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Byn Äggen

Byn Äggen är en liten by, 6,9 km sydväst om Sveg. Det ursprungliga namnet är Eggen men kallas idag oftast Äggen. Byn är mest känd för sina gamla byggnader såsom; Tröskloge i Eggen (Eggarna 7:3, Svegs sn). Logen har genom studier av timrets årsringar (dendrokronologi) daterats till åren 1366-67. Det är sannolikt Sveriges äldsta bevarade parloge och en av de äldsta logarna i landet överhuvudtaget. Trösklogen, eller kornladan, var en mycket viktig plats på gården. Härbre i Eggen (Eggarna 7:12, Svegs sn). Härbret är uppfört i två våningar, där mellangolvets plankor genom studier av årsringar daterats till åren 1330-31. Sannolikt är även härbrets dörr och nedre golv från samma tid, men byggnaden i övrigt från 1700-talet. Härbret var tidigare placerat i närheten av trösklogen från 1300-talet, men flyttades till sin nuvarande placering vid Ljusnan i början på 1970-talet. Härbret används idag som gäststuga på somrarna. Bod Eggen, (Eggarna 9:1, Svegs sn). Boden har genom studier av årsringar daterats till 1353. Den byggdes ursprungligen som ett härbre och nyttjades för förvaring av spannmål. I senare tid har byggnaden fungerat som smedja. De här tre timmerhusen tillhör de äldsta i Jämtlands län. Allra äldst är Boddas bönehus från 1291 vid Bodasjö i Bräcke Kommun

Sevärdheter
Året runt

Bäverspaning i Bjurälven

Bjurälven har en alldeles särskild relation till just bäver. Bjur är ett gammalt ord för bäver och betyder ”den brune”. Vi möts vid gården Leipikvattnet, varifrån vi går ner till sjön med samma namn där kanoterna ligger och väntar. Paddlingen börjar med någon kilometers paddling längs strandkanten, tills vi kommer till Bjurälvens utlopp. Här inne på älven är det nästan alltid lugnt. Nu är det dags att sänka rösterna, för nu är vi inne i bävermarker. Det var här de första bävrarna återinplanterades 1921 efter att ha varit utrotade i Sverige. Det är en alldeles särskild historia om hur två norska bävrar fick flytta från Norge till Skansen och sedan transporteras hela vägen till Bjurälven.

Aktiviteter
Guidade turer
Djur
Natur
2017-06-16
2017-08-31
Tags: bäversafari, viltskådning, vildmarksvägen

Börtnansgården i Börtnan

Börtnangården är Börtnans samlingslokal. Det är i byns f.d skola. Ett allaktivitetshus där gamla och nya seder förs vidare. Här finns bl.a en fotoutställning. Även en bakstuga finns där så du kan prova att baka ditt eget tunnbröd. Perfekt lokal för fester, bröllopp mm.

Byggnader
Året runt

Café Cineast

Filminspirerat 50-tals café med en härlig atmosfär. Goda bakverk och luncher. Bara att vandra runt i caféet och insupa miljön är en upplevelse i sig och Café Cineast är väl värt ett besök. Öppettider: Mån & Fre 6.30 - 18.00 Lördag 8.00 - 16.00 Söndag 9.00 - 16.00

Övriga sevärdheter
Café
Året runt

Djupdalsvallen

Fäbovall vid foten av Sveriges mest fotograferade fjälltopp, Mittåkläppen (1212 m.ö.h). Här serveras våfflor gjorda enligt gammalt familjerecept. Sommaröppet. Passa också på att gå Säterturen, en skyltad promenad runt de gamla fäbodarna i området. Se Guldtur 7.

Fäbodar
Året runt

Djävulshålet

Ett vattenfall du inte får missa. Sägnen säger att tjuvar som stulit kyrksilver i trakten skulle hoppa över fallet men misslyckades och drunknade.

Natur
Året runt

Domarstenarna

Mitt i skogen vid byn Lillkrog finns fem stenstolar med ryggstöd, sätesplats och armstöd. Sägnen säger att stenstolarna är domarstolar från 1300-talet.

Historiskt
2017-03-24
2018-03-18

Döda Fallets Naturreservat

Den 6 juni 1796 inträffade den största kända moderna naturkatastrofen i Sverige i historisk tid. En stor sjö tömdes på sitt vatten. Storforsen tystnade och blev Döda Fallet. Vildhussen var mannen bakom verket. Döda Fallet är sedan 1964 ett naturreservat och tusentals besökare vill varje år se det mäktiga "vattenfallet utan vatten". Välj att vandra i fallet eller varför inte vandra naturstigen med en sträckning på cirka 2 km. Avsluta med en fika i Döda Fallets servering. Här finns restaurang & cafe med ekologiska och lokalt mathatverk, turistbyrå, presentbutik & guidade turer om Vildhussens verk. På sommaren är det också teater vid Döda Fallets vridläktare. Det är magnifikt att sitta på Sveriges största utomhusvridläktare och se ut över det otroliga landskapet samtidigt som du får en kulturupplevelse.

Vandring
Historiskt
2017-01-02
2017-12-31
Tags: barnvänligt, hikebike, hiking, jhthojdare, naturattraktion, visitsweden

EDE 519 Konst & Musik Ede Offerdal

EDE 519 består av konstnären Susanne Perry och kompositör och musikern Johan Ederfors. Tillsammans erbjuder de utställningar, kulturarrangemang, konserter, kurser med mera på prästgården i Ede, Offerdal. Sommartid öppnar vi vårt trädgårdscafé. Sitt och njut en stund i det nybyggda lusthuset eller på terrassen utanför där man kan blicka ut över den vackra omgivningen. Vi erbjuder bland annat tunnbröd från vår egen bakugn samt annat smått och gott. Allt är naturligtvis hembakt. Titta gärna in på konstutställningen i Bryggstugan bredvid där du hittar en liten butik med konst, hantverk, smycken, noter, skivor mm.

Konstateljé/Galleri
Övriga affärer
Året runt

Ekologisk odling på Bygdegården i Kaxås

Ekologisk odling av grönsaker. Marie Gunnarsson från Maries Trädgård ger tips och råd om jordförbättring, gödsling och sortval för odling på friland och i växthus.

Dagsprogram
Möte/Föreläsning/Filmvisning
Natur
2017-04-04
2017-04-04

Elliseum Bildkonst

Elliseum är och var makarna Gunilla och Bengt Ellis konstateljé. Det fungerar också som galleri och museum för deras respektive verk, där Gunilla berättar om sin makes måleri och sin egen textilkonst. Om Elliseum är stängt kan man ta del av målade stenar utomhus i fin miljö.

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Året runt

Fettjeåfallet

Riktigt dramatiskt och skummande är det sceneri Fettjeåfallet serverar sina besökare. Fallhöjden är över 60 meter och vattenfallet är ett av fjällvärldens mest spektakulära. Vandringen dit är extra trivsam då den går längs Fettjeån med flera små forsar och mindre vattenfall. Från parkeringen ett litet stycke bortom Hotell Klövsjöfjäll är leden till Fettjeåfallet ca 2 kilometer lång. Vid fallet finns vindskydd med eldplats. Vi rekommenderar gärna ett besök vid fallets "topp." Vyerna är mer än väl värda mödan att ta sig upp längs den branta stigen till toppen. Inom destination Vemdalen finns ytterligare fyra vattenfall som ingår i ”Finn Fem Fall”. Vintertid är det möjligt att isklättra vid Fettjeåfallet med guide. Fettjåfallet är ett mäktigt och trollskt fall på 60 meter där isen är som bäst från januari till mars. En kort promenad på 3 km i vackert skogslandskap tar dig fram till isfallet. Inga förkunskaper krävs då guiden visar dig hur du gör. Isklättring passar dig som gillar äventyr och du kan boka en halvdag eller heldagstur.

Natur
Året runt

Filmvisning med Naturfilmaren Ingemar Lind 12/4-2017

Naturfilm och Kåseri med den kände naturfilmaren Ingemar Lind. Årets film "Mitt liv som naturfilmare" Tänndalens bygdegård onsdagar kl. 19:00. Entré 100:- inkl kaffe och bulle. Ingemar berättar och har även försäljning av almanackor, filmer och vykort.

Möte/Föreläsning/Filmvisning
Djur
Natur
2017-04-12
2017-04-12

Filmvisning med Naturfilmaren Ingemar Lind 19/4-2017

Naturfilm och Kåseri med den kände naturfilmaren Ingemar Lind. Årets film "Mitt liv som naturfilmare" Tänndalens bygdegård onsdagar kl. 19:00. Entré 100:- inkl kaffe och bulle. Ingemar berättar och har även försäljning av almanackor, filmer och vykort.

Möte/Föreläsning/Filmvisning
Djur
Natur
2017-04-19
2017-04-19

Filmvisning med Naturfilmaren Ingemar Lind 26/4-2017

Naturfilm och Kåseri med den kände naturfilmaren Ingemar Lind. Årets film "Mitt liv som naturfilmare" Tänndalens bygdegård onsdagar kl. 19:00. Entré 100:- inkl kaffe och bulle. Ingemar berättar och har även försäljning av almanackor, filmer och vykort.

Möte/Föreläsning/Filmvisning
Djur
Natur
2017-04-26
2017-04-26

Filmvisning med Naturfilmaren Ingemar Lind 29/3-2017

Naturfilm och Kåseri med den kände naturfilmaren Ingemar Lind. Årets film "Mitt liv som naturfilmare" Tänndalens bygdegård onsdagar kl. 19:00. Entré 100:- inkl kaffe och bulle. Ingemar berättar och har även försäljning av almanackor, filmer och vykort.

Möte/Föreläsning/Filmvisning
Djur
Natur
2017-03-29
2017-03-29

Filmvisning med Naturfilmaren Ingemar Lind 5/4-2017

Naturfilm och Kåseri med den kände naturfilmaren Ingemar Lind. Årets film "Mitt liv som naturfilmare" Tänndalens bygdegård onsdagar kl. 19:00. Entré 100:- inkl kaffe och bulle. Ingemar berättar och har även försäljning av almanackor, filmer och vykort.

Möte/Föreläsning/Filmvisning
Djur
Natur
2017-04-05
2017-04-05

Finn fem fall

Finn fem fall - våra finaste familjevandringar. Sommarfjällens kanske allra finaste signaturmelodi är ljudet av vatten i rörelse – besök destination Vemdalens fem vackraste vattenfall. Stillsamt porlande i små bäckar och åar - eller mer dramatiskt när vattenmassorna kastar sig ut från 60 meter höga klippor. Här tipsar vi om fem av sommarens allra finaste familjevandringar - där en mysig picknick vid fritt fallande vatten väntar vid vandringens slut oavsett vilken ni väljer. Lika kul är vägen dit - inte minst för familjens yngsta fjällrävar. De korta lederna är välskötta och lättvandrande - och det finns massor av små äventyr längs vägen till det stora. Ta gärna med en fickflora med fjällens växter och blommor. På sensommaren finns det gott om bär att mumsa i sig. En dusch under ett fall är verkligen något att berätta om för kompisarna där hemma, och lämmelspaning är alltid lika spännande... Fallmoran En av de mysigaste vandringarna går till Fallmoran, en fäbodvall där de vackert väderbitna byggnaderna fortfarande står kvar. Strax nedanför bodarna porlar två små vattenfall ystert. Bred ut filten, duka upp och njut av mat och vackra vyer. Skulle inte vädret vara det bästa finns en rymlig raststuga med kamin att värma sig vid. Det finns två leder till idylliska Fallmoran. Från Storhogna är vandringen bara 4 kilometer och väl skyltad från hotellets gårdsplan. Den andra, lite längre och mer krävande leden, börjar vid spårcentralen vid Vemdalsskalet. Sångbäcksfallet Gulliga Sångbäcksfallet ligger precis vid infartsvägen upp till Storhogna. Lämna bilen i p-fickan på väg 315, bruset från fallets hörs redan när ni slagit av motorn. Vandringen bort till fallet är kort, lätt och går genom en annorlunda och faktiskt lite trolsk fjällskog. Fettjeåfallet Riktigt dramatiskt och skummande är det sceneri Fettjeåfallet serverar sina besökare. Fallhöjden är över 60 meter och fallet er ett av fjällvärldens mest spektakulära. Vandringen dit är extra trivsam då den går längs Fettjeån med flera små forsar och mindre vattenfall. Från parkeringen strax bortom Hotell Klövsjöfjäll är leden till Fettjeåfallet ca 2 kilometer lång. Vid fallet finns vindskydd med eldplats. Vi rekommenderar gärna ett besök vid fallets "topp." Vyerna är mer än väl värda mödan att ta sig upp längs den branta stigen. Mittåfallet Långå är en fliten fjällby i Ljusnans dalgång, strax väster om Hede. Strax bortom byn ligger sanslöst vackra Mittåfallet, som egentligen är två olika fall med en liten lagun dem emellan. Ett dopp i den är så klart ett måste. Kör till riksväg 84 genom byn och håll till höger där grusvägen delar sig och håll utkik efter skylt. Därifrån är promenaden bara cirka hundra meter. Rändåfallet Det femte och sista fallet finns även det i Långå, Rändåfallet och är lika lätt att nå som de fyra övriga. Rändåfallet består av flera större och mindre vattenfall som tillsammans bjuder på ett skummande vackert skådespel. Från det första till det sista fallet är avståndet ca 1 kilometer. I området finns en välkomnande raststuga och när bilen parkerats är det bara 1 kilometers vandring till det första fallet.

Vandring
Vattenäventyr
Natur
Övriga sevärdheter
2017-05-01
2017-10-31
Tags: barnvänligt, hiking, mete, vandring, visitsweden

Fiskevägenkortet 13 mil fiske Från Krokom till norska gränsen

Fiskevägen sträcker sig mellan Krokom i Sverige och Namsos i Norge. Den går genom fiske- och jägarfolkets kulturbygder och erbjuder ett mycket varierat fiske samt många andra trevliga besöksmål. Här finns fiske för såväl den proffsigaste flugfiskare som nybörjaren, många vatten är "barnvänliga" och hela familjen kan njuta av Fiskevägsresan. Det gemensamma fiskekortet "Fiskevägenkortet" omfattar 9 fiskevårdsområden från Krokom till norska gränsen. Information om alla områden, även omfattande boende, mat & kaffe, butiker & bensin samt annan övrig service finns i broschyren "FISKEVÄGENKORTET - FRÅN KROKOM TILL NORSKA GRÄNSEN".

Fiske
Natur
Året runt

Fjällbjörken Design Hantverksbutiken i Bakvattnet

Fjällbjörken Design ägs och drivs av konsthantverkaren Rut Magnusson. Efter tio år som lågstadielärare och några vävutbildningar, tog intresset för textilt hantverk över och det egna företaget startades 1982. Genast fylldes butiken med hemslöjdsprodukter i naturmaterial från bygden. I butiken finns nu framförallt egna produkter; t ex keramik - små fat, skålar, vaser, ripor mm, handvävda ranor, textiler med egna mönster Fjällflora, Snöriket och Bolster tryckta på bomullstyg eller halvlinne och Ansättens Miniflora. Du kan även beställa dina kakelplattor. Nytt: Tvättbara fårskinn, Gåsäggstvålar i flera dofter, ljuslyktor, korgar i återvunnit gummi.........fina presenter. Vill du komma till butiken på andra tider än våra öppettider, ring 070-380 02 02.

Hantverk
Hantverk/Hemslöjd
Övriga affärer
Året runt

Fjällräv & Topptur Helags

Fjällrävssafari & Topptur på Helags. Detta är turen som förenar viltskådning med en magnifik topptur! Vandra från Kläppen till STF Helags Fjällstation, som blir din bas under kommande dagars upplevelser. Detta är vandringsdagar för dig som vill få ut max av din fjällvistelse. Väl på plats på STF Helags fjällstation bor och äter du gott. På en fjällrävssafari blir du guidad in i fjällrävens rike och lär mer om fjällrävens liv och kamp för överlevnad. Turen upp till Helags topp ger dig ett enormt fjällpanorama. Nedanför oss ligger glaciären, fjällhedar, tjärnar och i fjärran skymtar vithövdade fjäll. Välj om du vill gå till glaciären på egen hand eller följ med på en guidad tur. Boka dina guidade turer i god tid. Mer om fjällräven: http://www.fellesfjellrev.se/

Vandring
Natur
2017-06-22
2017-09-24

Fjällsjö Hembygdsgård

Lär er om forna tider på Fjällsjös Hembygdsgården & se ett tiotal byggnader med bl.a. smedja, skvaltkvarn, bagarstuga och ”stenåldersbowla” på Sveriges kanske äldsta kägelbana. Hembygdsgården invigdes 1937 och där finns ett tusental föremål från gånga tider att beskåda. Varje år hålls här hembygdens dag, eller hemvändardagen som det även kallas

Byggnader
Historiskt
Året runt

Fjällsjö kyrka

Färdigställd 1821. Har en madonnaskulptur från 1200-talet och ett altarskåp från 1500-talet. Intill kyrkan finns ett litet kyrkomuseum i en byggnad

Byggnader
Kyrkor/Kapell
Året runt

Fjällsjö Vandringseldorado

Längs Fjällsjö vandringseldorado får du uppleva 60 kilometer vandringsstigar. Här finns ett varierande landskap med många vattendrag och mycket skogar. Vandra upp på berg, förbi sjöar, i djupa skogar och längs älven i våra förfäders fotspår. Med Backe, Jansjö eller Siljsjönäs som utgångspunkt har ni tillgång till ett tiotal leder inom en mils radie. Fördelen med att vandra här är att det är överskådligt och lättillgängligt och utmärkt för dagsutflykter. Upptäck nya leder varje dag,det finns sex mil stigar att utforska. Besök hemsidan för mer information om alla leder

Vandring
Natur
Året runt
Tags: vandring

Fjällvandring i Gräftåvallen

Fjällvandra i fjällen. En timme från Östersund.Tio minuter till kalfjället från Gräftåvallen. Lätt vandring som även passar för barn. Följ markerade leder på fjället. Längs lederna finns det vindskydd och gott om fikaplatser.

Vandring
Natur
2017-01-18
2018-01-15
Tags: upplevstorsjon

Fjärilsmuseet i Hucksjöåsen

Ca en mil söder om Kälarne ligger Harald Erikssons livsverk. Han började med en skokartong full med fjärilar och har numera ca 7000 fjärilar fördelade på 370 arter, en del helt unika i sitt slag. I samlingen inryms också ett antal udda insekter och ett 70-tal fågelarter, äggsamling och kranier. Öppet efter överenskommelse.

Museum
2017-03-01
2018-02-28

Flatruet

Vägen över Flatruet går mellan Skärkdalen och Mittådalen. Avståndet mellan byarna är ca 12 km och av dem går 8 km över kalfjället med en högsta punkt 975 m.ö.h, vilket gör vägen till Sveriges högst belägna landsväg. Vägen är öppen för trafik året runt men under vinterhalvåret är den nattstängd mellan 22.00-06.00 samt vid dåligt väder. I den sydöstra delen av Flatruet kan man under sommartid beskåda den 4000-5000 år gamla hällmålningen.

Fiske
Natur
Året runt

Flugfiskekurser Storsjö Fiskecamp

Heldags Flugfiskekurs! Tisdagar och onsdagar hela sommaren (från 1 juni). Vi startar kl.10.00 med teori och kastteknik under förmiddagen. Fiske i Sölvbacka Strömmar fram till 17.00 All utrustning ingår samt fiskekort, dagens lunch och fika vid strömmarna. Bokning: tel 0687-21122 I nordvästra hörnet av Härjedalen, i övre Ljungans dalgång mellan Helagsfjället i väster ( Sveriges sydligaste glaciär ) och Sölvbacka strömmar i öster finns det ännu miltals med vilda strömmar och fiskrika sjöar i en storslagen natur. Med anläggningen som bas har man närhet till fjällvandring,jakt,fiske, naturfotografering,svamp, bärplockning, bad och mycket annat sommartid. Vintertid erbjuder området vinterfiske, utförsåkning och skoterturism. Vi erbjuder ett flertal boendealternativ med god mat och all tänkbar service i vår trivsamma restaurang. Söker Du avkoppling och naturupplevelser vid källflödena uppströms de stora turistorterna, finner Du det här. Restaurang och pub med fullständiga rättigheter. Fiskecampen består av 10 st 4-bädds campingstugor med servicehus, 2 st 4-bädds stugor med egen wc, dusch och kök samt 1 st 6+2-bädds stuga. Alla stugorna har utsikt mot Storsjön och fågelskyddsområdet. Det finns dessutom ett annex med 12 bäddar. Flugfiskekurser under sommaren.

Fiske
Guidade turer
Natur
2017-06-01
2017-09-30
Tags: dromfiske,, frontpagetips

Fornstigen i Alsen

Destination Krokom Längd: 4 km Start: Glösa Älgriket Slut: Glösa Älgriket Svårighet: Lätt Fornstigen leder från jägarstenålderns hällristningar i Glösa till järnåldersgraven Rysshögen och vidare till lämningarna av medeltidens bondgård i Svedäng. Inte bara Alsenbygdens historia utan faktiskt hela Jämtlands historia blir levande som en bilderbok tack vare de tre fyndplatserna. Vid alla tre finns utställningar och/eller informationstavlor. Terräng: Lätt vandring i kulturbygd och skog. Stigen är dock ganska brant från Rysshögen mot Svedäng. Skyltning: Väl markerad led med blå färg. Sträckning: Fornstigen vandras helst från Glösa för att få en bra tidsföljd på de historiska upplevelserna. Vandra samma väg tillbaka, totalt 8 km. Alternativt kombinera med Bröllopsstigen på tillbakavägen från Svedäng, totalt 7 km. Tredje alternativet, om man har tillgång till flera bilar är att parkera en i Svedäng. Information: Vi rekommenderar Lantmäteriets Terrängkarta 19E NV Östersund Sevärdheter: Glösa Älgriket med hällristningar som skapats av människor för 6000 år sedan. Fyrtio älgar strövar uppför hällarna på väg mot vinterbete eller till landet bortom måne och sol. Glösabäcken med dess natursköna omgivning bildar en mäktig inramning till hällristningarna. I Stenåldershyddan kan du se mer av hur man levde på den tiden. Älghallens utställningar är öppna dygnet runt sommartid. I Älgerian kan du bland annat köpa minnessaker gjorda av älgben, älgskinn och älghorn. Guidade vandringar kan bokas liksom olika aktiviteter, Älgfest för slutna sällskap och visningar vid fångstgropssytemet i anslutning till området. Rysshögen från 800-talet hittades en vårdag 1938 när man skulle bygga om vägen vid Alsensjön. I graven hittades mängder av järnåldersföremål och fynden från Rysshögen ger oss ovärderlig kunskap om bygdens järnålder. Medeltidsgården Svedäng brukades från slutet av 1000-talet till mitten av 1300-talet, då den överges och blir till ödegård. Ingen kom någonsin tillbaka för att bruka jorden. Endast prästgårdens kor fann sitt bete där, sedan växte skogen upp på de gamla åkrarna. 1977 fälldes skogen och arkeologerna fann mängder av odlingsrösen, terasser och grunderna till flera hus. Mat längs leden: Wångens Värdshus, 0640 - 174 17, har matservering men håller stängt under semesterperioden i juli. Älgerian på Glösa Älgriket, tel 070-691 85 46 serverar fika och lättare lunchrätter. Boende: Wångens Värdshus, tel: 0640 - 174 17 Transport Egen bil eller Länstrafikens buss linje nr 533. Från Östersund kör E14 mot Åre. Vid Näskott sväng höger mot Nälden. Följ skyltning Alsen. Passera Nälden. Skylt till Glösa ca 3,5 km före Alsens Kyrka.

Vandring
Historiskt
2017-06-01
2017-09-30
Tags: hikebike, hike, easyhike

Forsåsens Orkidékärr

Fem kilometer öster om Föllinge, intill vägkorsningen mot Forsåsen finns ett intressant orkidéområde. Här finner man ett tiotal orkidéarter, t ex guckusko, brudsporre, Jungfru Marie nycklar, tvåblad, korallrot, spindelblomster och knärot. I marken finns gott om kalk och mineraler, som gör att många orkidéer trivs här. Från parkeringen går en kort stig in i granskogen fram till rikkärret. Hela kärret är spångat så att det ska vara lättillgängligt samtidigt som kärret skyddas mot att trampas sönder. Flera skyltar berättar om de olika orkidéerna och deras speciella livsvillkor. OBS! Alla orkidéer är fridlysta i Sverige...

Natur
Året runt

Frostviken Fjällpark

I Frostviken finns en park precis bredvid Gäddede Turistinformation centralt i Gäddede. I fjällparken hittar du många av de fjällväxter som finns i området. Följ med en erfaren guide i den fina fjällparken eller upptäck den på egen hand via informationsskyltar. Här finns växter från områdets säregna fjällvärld. Titta hur snabbt toltan växter eller leta efter de köttätande växterna i myren. I Turistinformationen finns också "Frostviken Naturinformation" som visar regionens kultur, växtlighet, djurliv och mycket mera.

Guidade turer
Övriga aktiviteter
Natur
Året runt
Tags: vildmarksvagen

Frostviken Naturinformation

Frostviken Naturinformation är en utställning om djur, natur och kultur i Frostviken. Utställningar om Korallgrottan och Hällingsåfallet. Björhonan Ursa med sin unge och fjällräven i språng att ta en lämmel. Vi visar också en film om hur man ska bete sig om man möter en björn. Även konferensmöjlighet finns. Samma byggnad som Gäddede Turistbyrå.

Museum
Natur
Året runt
Tags: vildmarksvagen

Frostvikens Hembygdsgård

Välkommen till hembygdsgården i Gäddede där det finns museum med över 3000 föremål, servering, bakstuga. I den stora byggnaden kan man titta på olika föremål som är insamlat från olika hushåll i Frostviken. Här finns föremål från en silversmedja, bygdedräkter, författaren Levi Johanssons bibliotek m m. Man kan också titta på diverse jaktvapen som användes förr. Det finns pärmar med foton och bilder från Frostviken. Hembygdsgården erbjuder guidningar i muséet och man kan även få hjälp med släktforskning. Hembygdsgården i Gäddede är ett gammalt parhus, som uppfördes 1852 av bonden Per Hansson i Jormlien. 1935 dömdes den gamla byggnaden ut, men köptes av Dr Stenbeck, en kollega till dåvarande ordfarande i hembygdsföreningen Dr Hummel. 1939 invigdes den på sin nuvarande plats. Utanför på samma gård står olika lador och härbren från olika byar runt omkring Gäddede.

Historiskt
Året runt

Frostvikens Keramik

Frostvikens Keramik, Häggnäset ca 20 kilometer söder om Gäddede finner man den lilla byn Häggnäset, och här finns även ett mysigt gårdscafé och keramikverkstad. Marie-Louise och Mats Börrefors’ keramikföremål är mycket uppskattade och har du tur får du kanske vara med i verkstaden också. Följ skyltarna mot Hällingsåfallet och Frostvikens Keramik. Gården har även några övernattningsrum.

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
Café
2017-01-01
2017-12-31
Tags: vildmarksvagen

Frösö runsten

Sveriges nordligaste runsten och den enda som hittats i Jämtland Härjedalen finns på Frösön. Den är det allra äldsta dokumentet som finns där Jamtaland – jamtarnas land, dagens Jämtland omnämns. Runstenen berättar om hur Östman Gudfasts son lät kristna Jämtland och att han lät bygga en bro samt resa stenen. Övriga runstenar i Sverige handlar ofta om hur någons släkting lämnat jordelivet. Den närmaste parallellen till berättelsen på Frösö runsten är danske kungen Harald Blåtands runsten i Jelling på Jylland från ca år 975. Jellingestenen berättar bl a att Harald kristnade danerna. Östman är inte på långa vägar lika känd som Harald Blåtand och finns inte omnämnd i några bevarade dokument från tiden. Han kan ha varit en lokal herre med anseende, kanske en av lagmännen vid tinget eller en höjdare inom kyrkan som fört fram vid jämtarnas årliga ting – Jamtamot att nu var det tid att Jämtland kristnades. Genom andra skrifter vet vi att byggandet av broar ansågs som en from gärning under medeltiden och kanske var bron en del av Östmans egen övergång till kristendomen. Ornamentiken på stenen, rundjuret och korset, har likheter med runstenar längre söderut i Uppland. De norska runstenarna däremot har ett helt annat utseende. Med hjälp av skriftsättet och ornamentiken har man kunnat säga att Frösöstenen skapades i mitten av 1000-talet. Under medeltiden hörde Jämtland politiskt till Norge, men kyrkligt till Uppsala ärkestift, vilket skulle kunna förklara varför stilen på runstenen liknar dem i Uppland. Islänningarna bestämde vid Alltinget utanför Reykjavik år 1000 att de skulle övergå till kristendomen. De var alltså före jämtarna att överge vikingarnas asatro.

Historiskt
Året runt

Frösö Zoo

Sommarens vildaste upplevelse! Frösö Zoo är en djur- och nöjespark med Sveriges största tropikhus och Norrlands enda biologiska museum!På det 42 hektar stora Frösö Zoo finns mer än 700 djur från jordens alla hörn, bland annat sibiriska tigrar, lejon och zebror! Här finns även dinosauriesamlingen med 75 miljoner år gamla föremål från olika världsdelar. Söndagar Allsång kl. 14

Barnaktiviteter
Djur
2017-01-01
2017-12-31

Frösötornet

Utsiktstorn vackert beläget på Frösöns högsta topp med milsvid utsikt över Jämtlandsfjällen från tornet. Här tittar du på utsikten eller avnjuter en kopp kaffe nere i caféet med något gott till. Café Frösötornet med fokus på ekologiskt, erbjuder gott egenbakat bröd, rättvisemärkt kaffe och kravglass. De erbjuder även rawfika, rawglass och gröna juicer. Våren 1982 invigdes det nya tornet som är försett med hiss och har en inbyggd utsiktsplattform 14,5 m ovan marken med stora kikare samt en karta med fjällkedjorna. Frösötornet är beläget på Frösöns högsta punkt, 481 möh. Turist, bilist, cyklist, vandrare och granne, välkomna upp till Frösöbergets topp!

Byggnader
Café
2017-01-01
2017-12-31

Fröå gruva - Kulturarv vid fjällets fot

Vid Åreskutans östra fot ligger den gamla gruvbyn Fröå Gruva. En vackert belägen idyll med gamla gruvor, torp, odlingslotter och varphögar där historien från den gamla gruvdriftsepoken är ständigt närvarande. De rofyllda omgivningarna och den hänförande utsikten mot Åreskutan gör platsen till ett spännande utflyktsmål fyllt av berättelser från forna tiders glansdagar. Det gamla gruvsamhället Fröå Gruva Historien började år 1744 då Anna Larsdotter från Björnänge tog med sig en bit koppar från Fröå till inspektorn Anders Floor i Huså. Föga anade hon då att det var startskottet för en gruvdrift som skulle komma att pågå i 170 år och ge många människor ett rikare liv. Som mest arbetade och levde 600 personer i Fröå Gruva och byn var Jämtlands största samhälle. Barnen gick i skola och det uppfördes även ett hotell i byn. Gruvdriften pågick fram till 1919 då gruvbolaget efter fyra olika perioder av kopparbrytning slutligen förlades i konkurs. Fröå gruvfolk bodde kvar på platsen i över 50 år efter att gruvan gått i konkurs och de sista bofasta lämnade sin stuga 1971. Idag är Fröå Gruva en ödeby – dock full av liv. Under sommaren hålls guidade vandringar om konster, spel, bokstampar och livet som Fröåbo under den blomstrande gruvdriftstiden. När du promenerar längs vägen uppkallad efter Anna Larsdotter finns ett nätverk av gruvgångar, kanaler och schakt under dina fötter. En tur ner i Gustafsgruvan imponerar, liksom det 9,5 meter stora vattenhjulet i Konsthuset som sakta rör sig framåt och får anordningen som pumpar upp vatten ur gruvan att fungera. Pumparna drivs av vattenhjulet och drivkraften överförs från hjulet till pumparna i gruvan av en stånggång – anordningen kallas vattenkonst. Trots att ingen längre bor vid Fröå Gruva används byggnaderna fortfarande flitigt, både gamla och nya. Från bakstugan sprider sig under sommaren doften av jämtländskt tunnbröd, i huset Gruvvinden ljuder då och då tonerna av vacker musik och i Fyrkanten, som är en rekonstruktion av en gruvvind, finns gruvhistoriska föremål, litteratur och souvenirer. I Bergsstugan som idag inrymmer café och restaurang fanns under gruvperioden ett logementliknande hus där gruvarbetare utan familjer bodde, dessa hus kallades för just “bergstugor”. De gamla torpen där gruvarbetarna bodde kan besökas under Fröådagarna som hålls varje år i juli månad. Föreningen Fröå Gruva levandegör och rustar byn kontinuerligt för att levandegöra historien och den unika kulturhistoriska miljön för framtida äventyrslystna generationer. Vinter vid Fröå Gruva Fröå Gruva är som mest levande på sommaren men Bergstugan är öppen även under vintern. Då kan frusna skidåkare njuta av en härlig hemlagad lunchbuffé eller en kopp varm choklad och ”stut” (lokal delikatess bestående av fyllt tunnbröd, ofta med renkött) under skidturen. Dragna skidspår finns från Björnen till Fröå Gruva, den rakaste vägen är 3,5 kilometer. KORTA FAKTA AKTIVITET Vandring, utflykt, historia SÄSONG Sommar, höst, vinter SVÅRIGHETSGRAD Lätt vid Fröå Gruva Lätt-Svår på vandringslederna LÄNGD Flera vandringsleder utgår från Fröå Gruva, från 2,5- 17 kilometer. START Fröå, från avfarten vid E14 i Björnänge är det sju kilometer. Delvis grusväg. Gratis parkering. KARTA Åre Trails vandringsleder Z7 Åre-Vålådalen-Bydalen TERRÄNG Grusväg, skogsbilväg, stig (ibland ojämn), spänger och myrar. Vid mycket nederbörd kan stigarna bitvis vara blöta på myrarna. MAT Fröå har en sommar- och vinteröppen restaurang och café, Bergstugan. PACKLISTA Ska du bege dig ut på någon av vandringslederna är vatten och någon form av energi bra att ta med. Ett förstaförband är också bra att ha liggande i packningen om olyckan skulle vara framme. Kläder efter väder och en vindjacka kan vara skönt att ta på sig uppe på fjället. MISSA INTE! Under hela somrarna hålls ett antal aktiviteter här, se aktuellt program på Fröå Gruvas hemsida. I december serveras ett mycket omtyckt julbord i Bergstugan.

Guidade turer
Byggnader
Året runt
Tags: adventureheritage

Funäsdalens kyrka

Funäsdalens kyrka i Tännäs socken. Den är byggd 1927 efter ritningar av arkitekten Curt Björklund och tillkommen på frivillighetens väg. Rent arkitektoniskt ansluter kyrkan med sitt branta tak till det angränsande fjället. Den enkelt hållna interiören har tunnvalv. Altartavlan - en 1600-talsmålning - är skänkt till kyrkan liksom all övrig inredning.

Kyrkor/Kapell
Året runt

Funäsfjällen - Fiskepass

Med Fiskepasset i Funäsfjällen får du tillgång alla upplåtna fiskevatten i västra Härjedalen, nästan 15 000 hektar vatten! Det är ett av de största sammanhängande fiskepassen i Sverige. Över 200 fjällsjöar, mer än 30 mil strömmande vatten och allt nu på samma fiskepass. Funäsfjällen är ett av Sveriges största kortfiskeområden och här finns allt från lättillgängliga familjevatten till kristallklara fjällvatten för de mer erfarna. Oavsett om du föredrar fiske med fluga, spinn eller bara fiska från ekan så finns här något för dig.

Fiske
Natur
Året runt
Tags: fishing, visitsweden

Funäsgondolen

Ta gondolen upp på fjället, ta en fika i Toppstugan, här bjuds det på våfflor och goda mackor. Det finns en 3,5 km lång bergstur uppe på toppen, högst upp finns en utkiksplats där man har panoramautsikt. Eller så påbörjar ni er vandring neråt längs med toppkammen, ner genom skogen och ni kommer fram vid Eriksgårdens hotell och tar er tillbaka till gondolen, då har ni gått 9 km. Sommar och vintersäsong

Vandring
Natur
Café
Året runt

Fyrås Gård

Fyrås gård är en levande besöksgård i gammal kulturmiljö. Kom och hälsa på hos gårdens djur och växter. Gården drivs ekolgiskt med ägg och lammproduktion. Av gårdens ekolgiska ägg ystas äggostkaka som serveras med sylt och grädde. Även lättlunch och kaffébröd m m. Fullständiga rättigheter. På gården produceras ekologiska KRAV-ägg och vi har ekologisk lammproduktion med Gotlandstackor. Hönorna går sommartid ute i stora hagar. Inne i sitt hus går de helt fritt och har sittpinnar samt värpreden att tillgå efter behov. Fodret är ekologiskt och innehåller inga kemiska tillsatser. Hönorna är av Vit Leghorns typ och värper vita ägg. Hos oss kan du köpa färskt lammkött under hösten september-november och i viss mån till påsk. Resten av året säljer vi fryst så långt det räcker. Försäljning av ekologiska ägg, lammkött, lammskinnsprodukter med mera. Turridning: Gården erbjuder heldagsturer med lunch och trerättersmiddag och halvdagsturer med lunch eller middag. Välkomstfika ingår alltid. Rekommendationen är att man är minst 12 år och att man har viss ridvana. Detta för er säkerhet och hästarnas välbefinnande.

Matupplevelser
Djur
Gårdsbutiker
Övrig mat
2017-01-01
2017-12-31

Fågelskådning Mussjön

Mussjön är en liten näringsrik sjö i kuperad odlingsbygd med sluttningar och dalar. Från fågeltornet kan du studera många av de änder och vadare m m som hör till en norrländsk fågelsjö. För att få ut så mycket som möjligt ur Mussjön rekommenderas besök (tubkikare att föredra) under tiden slutet av april – slutet av juni. Åk väg 340 från Krokom till Tulleråsen (2 mil fr Krokom), väster mot Jämtlands Änge. Tag norrut mot Almåsa ca 2 km, parkeringsplats vid Gölinkläppen.

Djur
Natur
Året runt

Fågelskådning Storsjö Kapell

Ljungans inlopp i Storsjön bildar ett vidsträckt delta med skyddade vikar och holmar som gör det mycket gynnsamt för fågellivet. Från fågeltornet är det lätt att iaktta de vadare och andfåglar som hör till norrlänska våtmarksområden.

Guidade turer
Övriga aktiviteter
Djur
Året runt
Tags: fågelskådning,, fåglar,, naturreservat

Fågeltornet Lillsjön Tullingsås

Området kring Lillsjön är fascinerande på många sätt. Under våren leker gäddor i sjön och på hösten vandrar sik och nejonöga upp i ån. Höjningen av vattenståndet skapar goda förutsättningar för fåglar och andra djur eftersom sjön inte längre kommer att torka ut under sommaren. Här finns hela 150 fågelarter, bland annat sångsvan, kricka, knipa, enkelbeckasin och större rovfåglar som duvhök och tornfalk. Rampen är 53 m lång och lättillgänglig. Från tornet går en naturstig på 8 km till campingen i Strömsund/Näsviken "Fågelvägen" Information finns på plats

Djur
Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: faglar, fagelskadning, vanding

Föllinge Slöjd

Hemslöjd, Presenter, Hemvävt, Smide. Keramik. Hemslöjdsbutiken i den gröna byn. Slöjdalster från bygdens hantverkare. Dukar, både vävda och tryckta, keramik, mässing, tenn, garner, broderier, träslöjd och Föllingeprodukter mm. Vävstuga tillgänglig för alla! Hantverkskvällar varje måndag. Ni betalar material kostnader, allt annat är gratis. Ring för mer information om kvällarna!

Hantverk
Övriga affärer
Året runt

Galleri Katten - Strömsunds konstforum

Sommarutställning. Vi erbjuder även kurser i målning, handarbete, keramik, smycketillverkning, och kurser inom data, foto och digital bildbehandling i samverkan med ABF och andra studieförbund. Föreningens målsättning är att bredda och berika ortens kulturliv samt värna det kulturella arvet. Konstforums verkstäder är öppna för såväl amatörer som professionella bildskapare.

Konstateljé/Galleri
2017-01-01
2017-12-31

Gamla Lanthandeln Krokom

Upplev atmosfären i en gammaldags lanthandel! I ett av Krokoms äldsta hus har det varit affär från 1893 till 1965 och gästgiveri till 1948. Idag är Gamla Lanthandeln ett levande lanthandelsmuseum med försäljning av Nostalgivaror och Jämtländska produkter. Här kan man köpa t.ex. plåt-och träleksaker, matprodukter, böcker från Jämtland och gammaldags godis. Carina Grahn Hellberg tar emot besökarna i tidstypiska kläder, talar jamska och sjunger gärna en egen låt om husets historia. På sommaren även ett litet loppis ute på gården. En trappa upp i det forna Gästgiveriet visas olika hantverksutställningar, konst -och fotoutställningar. Caféet finns i det gamla bostadsköket på den nedre våningen. Här serveras kokkaffe, hembakt kaffebröd och tunnbrödstutar med getost. På sommaren även uteservering i trädgården ner mot Krokomsviken med olika musikevenemang, friluftsgudstjänst, blomsterkväll, veteranbilsbesök och marknader. Där, vid Krokomsvikens strand kan man även läsa om Storsjöodjuret.

Museum
Second hand
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Gammelgårdens Servering

Ljungdalens Hembygdsförening arrangerar många trevliga och intressanta aktiviteter vid Gammelgården under sommarsäsongen. Gammelgårdens våffelservering och hembygdsmuseum. Museumet visar bruksföremål från Ljungdalen. Hembygdsgården är en av de äldsta byggnaderna i Ljungdalen. Byggnaden är troligen från tidigt 1700-tal och är en sk parstuga. Hembygdsgården har varit året runt bostad till flera generationer "fjällbönder" och beboddes fram till 1935. Serveringen är öppen från midsommar till mitten av augusti museet är gratis men Hembygdsföreningen välkomnar och tackar för alla penninggåvor som skänks i den stora "sparbössan" placerad i entréhallen.

Byggnader
Museum
2017-07-01
2017-09-17

Gaustafallet

Detta fall forsar fram in en kanjon inte långt från vägen cirka 10 kilometer norr om Ankarvattnet. Ett stopp här är ett måste om du är på väg upp mot Stekenjokk. När vädret är vackert och solen skiner lyser vattnet upp i en otroligt vacker nyans av blått och turkos. Här spelades delar av Ronja Rövardotter in.

Sevärdheter
Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: vildmarksvagen, vattenfall

Geologiska trädgården

Ligger vid Hjalmar Strömerskolan i centrala Strömsund. Traktens geologiska bergarter är sorterade efter hur de bildades. Dessutom skyltade trädgårdsväxter för rabatter och stenpartier. Örtagård med kryddväxter.

Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: vaxter

Gisselfors Kaggfabrik

Hammarslag ljuder, läderremmar får sin sirap, växellådan från en 28:as T-ford träder i tjänst, kutterspånet yr och träkaggarna är färdiga för leverans igen. Paul-Anders Paulsson har väckt liv i farfars gamla fabrik. Platsen är Gisselfors i Oviken där sannolikt sveriges enda klassiskt uppbyggda kaggfabrik har fått nytt liv.

Hantverk
2017-02-17
2018-02-12
Tags: upplevstorsjon

Glösa Hällristningar Jägarstenåldern (Älgriket) i Alsen

Kom och njut av de nymålade hällristningarna i Glösabäcken, Älgklanens viste med stenåldershydda och Älghallen som innehåller utställningar om hur fångstfolket levde och färdades, forntidsinspirerat fika samt en separat utställning om fångstfolkets tro i den s k Glöshallen. Här finns fynd från tiden mellan 30000-2000 år sedan. Längs en markerad stig finns information och en utställning om det fem kilometer långa system av fångstgropar som finns i närheten av Glösa. Fångstgroparna användes in på 1800-talet för att fånga älgar. Vid Glösa Älgriket finns mycket att upptäcka för hela familjen. Prova på stenåldersaktiviteter som t ex spjutkastning. Njut av en forntidsinspirerad fika eller kryp in i vinterhyddan. Se utställningarna med kopior av fynd och lyssna till myter eller köp en Glösasouvenir. Unikt guidesystem via mobilen. Möjlighet att förboka guidning. Servering av kaffe med älgrörestut och annat gott under sommaren, även lunch i form av Älgskavssoppa med tunnbrödsstut, öl/vatten, kaffe och hasselnötskaka. Vi har laktos och glutenfria alternativ. I Älgerian kan du även bland annat köpa minnessaker gjorda av älgben, älgskinn och älghorn. Vandringsleder: I anslutning till Glösa finns ett flertal vandringsleder med varierande längd och svårighetsgrad, bland annat St Olavsleden mellan Selånger och Trondheim och den lokala Bröllopsstigen som går brant upp mot en utsiktsplats. Längs lederna finns informationstavlor om Alsens kulturhistoria.

Guidade turer
Historiskt
Museum
Café
Året runt
Tags: barnvänligt, hiking, jhthojdare, upplevstorsjon, visitsweden

Granåsens Fäbodar - bo i avstressad miljö

Den gamla yxan splittrar den vresiga gamla björken till ved som läggs på den värmande rogivande kvällselden. En sotig kaffepanna, fylld med kaffe och gamla minnen från otaliga lägereldar, är snart klar att ge dig en smakupplevelse som bara kan upplevas i vildmarken. Ni har kommit till Granåsen. Mitt i den djupa granskogen 8 km från byn får du uppleva ro, stillhet och tystnad. Här får du en unik möjlighet att umgås med dig själv och dina närmaste på ett ursprungligt, naturnära och enkelt sätt, fria från jäkt, stress och trafikbuller. På Granåsen finns två varsamt renoverade fäbodstugor samt en jaktstuga med vardera fyra bäddar och helt utan moderna bekvämligheter! Maten lagas utomhus över öppen eld, eller på gasolspis inomhus om vädret så kräver.

Fäbodar
Övrigt Boende
2017-01-02
2017-12-31
Tags: bo, fäbod, vildmark, zorbcenter

Gruvhål Lundörrspasset

Gruvfjället i Lunndörrspasset västra sida finns två stycken gruvschakt, de går rakt in i berget och det ena är hela 27 meter. Fyndigheten upptäcktes av geologen C.W. Franzen under en resa mellan Undersåker och Storsjö redan 1837. Fyndigheten innehöll koppar och nickel i sådan mängs att den ansågs intressant. Problemet var att fyndet låg högt upp i bergssidan. Genom att fästa järndubbar i klipporna och sedan fästa stegar i dessa över de värsta och de brantaste partierna löstes problemen. Åtskilliga försök att bryta malmen gjordes ända in på 1900-talet men inget av dem var särskilt lönsamt. Källa: Kurirvägen Duved Skans - Eda Skans 1645-1718. Georg Busk/05, Lasse Johansson. Jag frågade Johan Lorin om man måste klättra för att ta sig dit: "Beror på vem som definierar klättring, om man känner sig otrygg kanske man vill räcka varandra en hand men någon ren klippklättring är det inte till det nedre hålet iaf. Jag har aldrig varit upp över det första för där drog jag gränsen för när jag vill säkra mig. Även om det är enkel klättring så är det ju lösa stenar, grus osv och det får ju konsekvenser om man skramlar ner längs bergssidan, säkert svårt att få stopp. Hittar du dit? Jag letade många gånger men fick till slut tipset av Frans Fischer, en av Sveriges duktigaste alpinister/isklättrare från Östersund som ofta tränat i Lunndörrspasset. Man följer den västra sidan tills man kommer till lämningar efter husgrunder, där vänder man upp blicken mot berget och kan se spår av ras osv. Där är det."

Natur
Året runt

Gruvhålen Vargtjärnsstöten

I Vargtjärnsstöten ligger några gamla koppargruvor. De tillhörde Ljusnedals bruk och verksamheten uppges ha varit igång åren 1744 till 1757 och under den tiden utvanns 47 skeppspund och 9 1/2 lispund råkoppar(ca 8070kg) Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Grytsjö - Svaltkvarn

I Grytsjö finns den enda kvarvarande "svaltkvarn" i Marsfjällen och den ligger belägen vi lilla Grytsjö. Första ansökan att få anlägga en kvarn i Grytsjö gjordes av Mats Matsson som 1850 erhöll tillstånd av Länsstyrelsen att bygga en kvarn. Vill du ta en fikapaus passar denna plats perfekt! följ bara skylten vid Grytsjövägen. Vidskydd och eldstad finns.

Sevärdheter
Året runt
Tags: sevärt, rastplats, utflyktsmål

Guns fårprodukter

Tillverkar och syr olika hantverk av ull, päls och skinn som sedan säljs i gårdsbutiken. Brännans Café & Loppis är 50-talsinspirerat och öppet sommartid. Julmarknad hemma på gården en gång om året Några produkter ur vårt stort sortiment: Tovade kläder, Stickade kläder, Vävpläd, Skinnfällar, Skinn, Hemslöjd, Tomtar, Ull & garn Beställningsarbeten Ring gärna i förväg. Välkommen!

Hantverk
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
Café
2017-01-01
2017-12-31

Gården Berget - djur, fiske, bad, kanot

Ett varmt och hjärtligt välkomnande väntar dig på vår bondgård Jenni och Damian vill hälsa dig välkommen till Gården Berget, en riktig bondgård med semesterboende. Gården ligger vackert belägen i Bräcke kommun, Jämtland. Här har vår familj brukat den över fem generationer sedan 1887. Idag har vi köttdjur, får, kalkoner och höns. Vi erbjuder boende för upp till 8 personer i nyrenoverade rum. Boendet består av tre sovrum, två dubbel-/tvillingrum och ett familjerum för fyra med dubbelsäng och våningssäng. Det finns två badrum, ett med tvättmaskin. Köket är fullt utrustat med diskmaskin, micro, fullstor kyl och frys och allt annat som behövs för att laga och äta mat. Kvällarna kan spenderas mysande framför kaminen eller varför inte kolla på en film på Blu-Ray spelaren? Handikapp tillgängligt. Kom och njut av gården och naturen. Det finns många aktiviteter både här på gården och i omgivningen. Vare sig du vill fiska, paddla kanot, vandra, cykla eller bara vara här på gården och hjälpa till att sköta djuren, är vi det perfekta boendet. Vi har kanoter, en båt och en flotte som är möjliga att hyra, nere vid sjön Håvdsjön. Där finns också en jättefin sandstrand.

Djur
2017-03-14
2018-03-11

Gåxsjö kyrka

Träkyrka som uppfördes 1886 sedan Gåxsjö bestämt sig att bryta sig ur Hammerdals församling och bilda en egen. Vanligen högmässa söndagar dessutom musikkvällar under sommaren. Ring för program.

Byggnader
Kyrkor/Kapell
Året runt

Gåxsjö Smedja

Konstsmed Susanna Bäckström har smidesverkstad och butik med försäljning av egna produkter. Tillverkar bl a ljuskronor, lampetter, skålar och ljusstakar i egen design. I smedjans tillhörande butik finner du smidesprodukter som tex ljuskronor, lampetter, skålar och ljusstakar i olika modeller. Allt i egen tillverkning och med personlig formgivning. Ring innan besök. Ingår i "Sinnenas väg"

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Affär
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31

Gäddede kyrka

Vikens kapell blev med tiden för liten, och behovet växte för en större kyrka med bättre läge för de nybyggare som bodde söder om Gäddede. När man påbörjade bygget är oklart, liksom vem som var byggmästare, men det var troligen predikanten Magnus Selberg från Föllinge som även blev den förste prästen som bodde i pastoratet. Gamla dokument visar att Selberg gjorde designen och kostnadsberäkningarna för den nya kyrkan i Gäddede, och han var troligen ansvarig för själva byggandet också. Ovanför kyrkingången kan du läsa: "Den 24 juni 1839, då Karl XIV Johan var konung av Sverige, uppfördes denna kyrka Gud till ära och församlingen till uppbyggelse." Detta är det första omnämnda datumet i kyrkans historia, men den var långt ifrån färdig. Den hade troligen bara väggar, golv, tak, fönster, dörrar, en pulpet och altare, inget av det målat eller dekorerat. 1874 byggdes läktaren. Kyrkklockorna köptes in 1883 och samma år byttes det gamla spåntaket mot tegel och ett gyllene klot.

Kyrkor/Kapell
2017-01-01
2017-12-31

Hackås fornlämnningar

I Hackås finns en väl bevarad järnåldersbygd med ett av landets längsta sammanhängande gravfält. Området sträcker sig utmed Storsjöns strand från Östnår till Sanne. På den uppodlade marken som sluttar i terrasser ligger omkring 70 järnåldersgravhögar. De flesta syns från vägen som sträcker sig från medeltidskyrkan och norrut. Ytterligare ett 20-tal högar har tagits bort. Gravfynden har daterats till 400-1000 e Kr. Under senare delen av forntiden och hela medeltiden gick det en ständig ström av handelsmän och pilgrimer genom Hackås. En uppmärkt vandringsled finns för den som vill vandra i pilgrimernas fotspår, kallad Jämt-Norgevägen. I Hackåsbygden finns dessutom följande kortare vandringsleder: Sannestigen förbi fornlämningarna i Hackås samt vandringsleden mellan Hackås och Näkten längs Billstaån, 3 km.

Vandring
Historiskt
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Hackås hembygdsgård

En bakstuga, smedja och ytterligare några mindre byggnader. Hackås hembygdsförening arrenderar och sköter ångbåtsbryggan (1870) med föremål från sjöfart, samt ett båtskjul med två kyrkbåtar (1840). Hembygdsfest och visning.

Byggnader
2016-11-15
2017-11-14
Tags: upplevstorsjon

Hackås kyrka

Hackås kyrka är en av Jämtlands mest intressanta medeltidskyrkor. En romansk anläggning som bevarat både långhus och kor med absid från omkring 1200. Absiden har vackra målningar från 1200-talet, med scener ur den heliga Margaretas martyrium. Koret har fragment av 1600-talsmålningar. Inredningen är utförd av Johan Edler omkring 1770. Den ståtliga altaruppsatsen döljer det romanska koret som numera tjänstgör som sakristia. Den vackra klockstapeln är från 1750 och uppfördes av Pehr Olofsson, Dillne. Kyrkan ligger nere vid Storsjöns strand och omges av den fagraste kulturbygd. Norrlands äldsta absidkyrka. Källa med källvatten och observationsplats för Storsjöodjuret inom kyrkområdet. På ångbåtsbryggan nedanför kyrkan finns ett litet Sjöfartsmuseum och en observationslada för Storsjöodjuret som är öppna samma tider som kyrkan. Strax intill ligger två båthus med dels gamla dels nygjorda kopior av två kyrkbåtar, vilka kan hyras.

Kyrkor/Kapell
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Hammerdals kyrka och strandkapellet

Nuvarande kyrka stod klar 1590. Äldsta föremålet inne i kyrkan är en nattvardskalk från 1797 och en oblat-ask från 1782. Vackert strandkapell intill kyrkan med panoramafönster mot sjön. Högmässa vanligtvis varje söndag dessutom under sommaren musikkvällar. Ring för program.

Byggnader
Kyrkor/Kapell
2017-01-01
2017-12-31

Hamrafjällets naturreservat

Fjället är sedan gammal känt som "blomsterfjället" och är ett av landers mest kända sydväxtberg, där en del av berget är naturresevat. Här finns 400 arter. Växtligheten är en karakteristisk blandning av sydliga arter och fjällväxter. På sydsluttningen ligger den gamla fäbodvallen Hamravallen. På tunet mellan stugorna finns sju gravhögar. Fynd från en av högarna visar att de är från vikingatiden, 800-1050 e Kr. och att boskapsskötsel och jakt har varit viktiga näringar. Från vikingatiden finns också lämningar av stora fångstgropsystem för älg.

Vandring
Natur
Året runt

Hanriis café

Café, butik och utställningar om såväl karoliner som täljsten samt en geologisk utställning med mineral från olika delar av världen.I caféet serveras nygräddade våfflor med hjortron- eller hallonsylt och grädde, kanelbullar, morotskaka, rulltårta, ananaspaj och mycket, mycket annat. Sockerfria alternativ finns alltid.

Övriga sevärdheter
Café
2017-01-01
2017-12-31

Hantverksboden i Rönningsberg

I naturskön miljö mitt emellan Östersund och Åre har vi vår hantverksbod i det vackra Rönningsberg. Vår skylt vid vägen talar om när det är öppet eller stängt, men för att vara säker är det bra att ringa först. Vi erbjuder ett brett sortiment av högklassigt hantverk, exempelvis sydda förkläden i linne, målade skyltar, tröjor och krukor, stickade sockor i egen design och en hel del annat.

Hantverk
Hantverk/Hemslöjd
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Hasslingsåfallet

Från sjön Hasslingen faller Hasslingsån hela 110 meter på en sträcka av bara 2 km. Fallet är vackert att se under torra somrar då vattnet slingrar sig ner över hällarna. Under våren är fallet mäktigt med stora stänkande vattenmassor som störtar utför. Intill vattenfallet finns flera grillplatser och en bit uppströms fallet en raststuga. Även en naturstig med utsiktstorn. Vandra stigen från fallet, via raststugan, över bron, ner genom fin urskog med 250-åriga tallar och en rik flora, upp till Strömhöjden och dess utsiktstorn. Härifrån har du en otrolig utsikt över skogar, sjöar och fjäll. En trevlig vandring för hela familjen.

Natur
Året runt

Helags Expressen

Enkelt och bekvämt! Med Helagsexpressen kommer du upp till Helags Fjällstation från Ljungdalen (Kläppen). Perfekt för dig som bara vill ta en njutningstur upp till fjälls för en fika eller om du inte vill släpa ditt bagage upp för egen maskin. Du är varmt välkommen att höra av dig direkt till anläggningen som arrangerar den för att boka eller höra dig för om pris

Kommunikationer
Guidade turer
Natur
Året runt
Tags: hiking, naturattraktion, stfanlaggning, visitsweden

Hembygdsgård Väster Övsjö

Mitt i skogen, mellan Kälarne och Stugun, hittar man Väster Övsjö. Den före detta skolan från 1919 agerar numera som bygdegård. Här finns interiören kvar sedan den stängdes år 1948. En bygdegårdsförening bildades och anordnar idag diverse tillställningar, till exempel konstutställningar, teaterföreställningar, marknader, musikcafé samt bedriver café under sommarmånaderna. Lokalen kan även hyras ut för bland annat privata fester, barndop, bröllop, födelsedagskalas. Här finns plats för 100 gäster.

Byggnader
Lokaler
2017-03-01
2018-02-28

Hembygdsgården Tunbacken med sommarcafé

Mangårdsbyggnad från tidigt 1700-tal, smedja, bryggstuga, pilgrimshärbre från 1600-talet, starrlada, hölada mm. Redskap, verktyg och en större samling dräkter. I mangårdsbyggnaden finns ett utrymme med minnessaker efter spelman Göran Olsson-Fölinger. Spelmans, musik och dansvecka "Föllingeveckan" varje sommar. Sommarcafé med våfflor, stutar och kaffebröd.

Byggnader
Café
Året runt

Hemslöjdsförsäljning Norråker

Idéstugan är Framtidsföreningens egen butik, hyresreception, turistinformation och serviceställe. Här kan du köpa hemslöjd från traktens slöjdare, boka boende, låna internet, få svar på dina frågor, köpa jaktkort m.m.

Hantverk
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31

Henåns Canjon

Ligger på Storsjöns södra sida. Gångavstånd: ca 2 km efter uppmärkt stig. Canjon är 10-12 meter djup och cirka 500 meter lång. Det är Henån som under århundraden skurit sig ner genom berget.

Natur
Året runt
Tags: canjon,, sevärdhet

Historievandringen, Edsåsdalen

Destination: Edsåsdalen, Södra Årefjällen Längd: 3,4 km Start: Hotell Köjagården Slut: Hotell Köjagården Svårighet: Lätt Denna korta rundtur startar vid Hotell Köjagården. Gå ner i backen vid hotellet och följ sedan stigen längs den vackra Henån mot Dalen. Här fortsätter stigen upp genom Hedungs Gård. På lättvandrad grusväg tar du höger och fortsätter in på den gamla byvägen som var i bruk fram till sekelskiftet. Turen leder dig därefter fram till en vacker beteshage där du kan stanna till för en fika. Kanske får du sällskap av en flock nyfikna kor eller får! Härifrån går vandringen på resterna av den gamla fina byvägen med en praktfull blick mot Välliste och Grofjället. Håll utkik efter skyltarna som tar dig tillbaks till ”Köja”. Längs denna nätta tur finns skyltar som berättar om livet i Edsåsdalen förr i tiden.

Vandring
Historiskt
2017-06-01
2017-09-30
Tags: hikebike, hike, easyhike

Hoedestupet

Hoedestupet är en vattenfall i Lofsen (även kallad Lofsån) i Härjedalens kommun, väster om Sveg. Hoedestupet var ett problem när man flottade timmer i Lofsån och därför sprängdes en ränna ut strax söder om fallet, som idag kallas Hoedestupet.

Natur
Året runt

Hotagens Kyrka

Våren 1852 och 1857 lät kung Oscar alla kyrkor i riket ta upp rikskollekt för byggande av Hotagens kyrka. Kyrkobygget blev stort, kanske alldeles för stort, då kyrkan rymmer 500 personer. Men säkert var Hotagenborna glada och stolta när de satt i kyrkobänkarna den 6 juli 1862 för att vara med om den högtid då kyrkan invigdes. En av tidens främsta jämtländska konstnärer anlitades för att tillverka altare och predikstol. Den stora glaskronan i koret vittnar också om fattiga människors offer för att pryda sin kyrka. Skönhetens pris var högt men glädjen och stoltheten över den vackra kyrkan vägde ännu högre.

Kyrkor/Kapell
Året runt

Hoting Forntid

Litet forntidsmuseum som ligger vid Hotings Camping. I en av stugorna på campingen visas scener och föremål från den fornminnesrika Hotingbygden. I utställningen kan man bland mycket annat se en kopia av den unika "Hotingskidan" och lära sig hur den användes av stenålderns jägarfolk i trakten. Från vikingatiden är de riksbekanta gravhögarna på Långön strax utanför Hoting. I utställningen visas vad gravarna innehöll och hur de begravda människorna var klädda. Det natursköna och fornhistoriska områden Knortmon ligger på promenadavstånd från campingen. Där finns en kopia av ett vikingahus i en glänta mellan träden. En sktltad stig passerar förbi fallgropar.

Historiskt
Museum
Året runt

Hoverbergsgrottan

Skandinaviens största klyftgrotta, som upptäcktes 1897. Längd 81 meter och höjd 25 meter. Man antar att en förskjutning eller sättning i berget medverkade till att grottan vidgats nedtill och slutits samman upptill. Sedan 2008 en suggestiv färgad belysning, vilket höjer upplevelsen ytterligare. Isbeläggningar i grottan kan hindra besök under våren och försommaren. Från grottan finns vandringsleder upp till utsiktsplatsen på toppen av Hoverberget med café sommartid, till hembygdsgården och till naturstigarna med information om flora och fauna på berget samt den naturliga Rämnan, en 400 m lång skreva i hälleberget. I närheten finns stuguthyrning och husvagnscamping.

Natur
Övriga sevärdheter
2016-12-06
2017-04-10
Tags: barnvänligt, hiking, jhthojdare, naturattraktion, upplevstorsjon, visitsweden

Hunge Kapell

Hunge Kapell är ett kapell kombinerat med skola. Kyrkorummet har en säregen byggstil som inte finner sitt motstycke i Sverige. Kapellet byggdes 1912-1917. Byggnaden är uppförd i trä. Kapellet är i dag nästan helt oförändrat sedan byggnadstiden. De finns två sexpipiga ljuskronor hänger i taket och orgeln, som är en piporgel, byggdes 1925. Kyrkklockan införskaffes 1919.

Byggnader
Kyrkor/Kapell
2017-03-13
2018-01-07

Hunge Kvarn och Kraftstation

I Hunge finns en kvarn från 1850-talet som är intakt och som är renoverad av Bodsjöbygden i samarbete med ägaren. Kvarnen byggdes som vattenkvarn och är fortfarande i fint skick. Det är den enda kvarvarande tullkvarn i Bräcke Kommun. På somrarna mals det mjöl här som sedan säljs. Gamla och nya kraftstationen i Hunge en mycket sevärd anläggning med kraftstation från 1919 som är ett museum, kraftstationen från 1994 är i full drift nu. Boka guidade turer för att se dessa anläggningar.

Byggnader
Övriga sevärdheter
2017-03-14
2018-01-07

Hålbergsgrottan

Strax söder om Pilgrimstad finner man Hålbergsgrottan. Den är visserligen bara runt elva meter djup, men är ändå en av de mera omskrivna i bygden. På 1420-talet beboddes grottan av en fredlös man från Anviken, Salfve Sverkersson. Han förklarades fredlös efter att ha slagit ihjäl Förbergsmannen Jon Björnsson i ett bråk om jakt och fiske. Salfve bodde en lång tid i grottan och blev slutligen benådad av "Eriker med Guds nåd Norges, Danmarks, Sveriges, Wenda och Gota konung och hertuger öfver Pommern". År 1974 var det två grottbesökare som hittade ett märkligt fynd, en belgisk dryckeskanna som daterades till år 1580. Kannan finns nu på länsmuseet i Östersund. Även den berömda St:Olavsleden går förbi grottan. Följ stigen ca 1 km, plan terräng.

Historiskt
Natur
2017-03-01
2018-02-28

Håsjö gamla kyrka

Den första kyrkan i byn tros ha varit en gårdskyrka som en stormansätt lät uppföra någon gång runt sekelskiftet 1200-1300-talet. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1684 och ersatte då sin föregångare som var en stavkyrka. Den finns beskriven i Abraham Hülphers resa i länet 1775. Kyrkan som står här idag är förmodligen den tredje i raden av kyrkor i socknen. Byggmästare var Olof Ersson från Ragunda. Klockstapeln från 1779 har blivit känd då den finns som kopia på Skansen i Stockholm. Stapeln uppfördes av den kände kyrko- och stapelbyggaren Pål Persson från Stugun. I tornet hänger den gamla klockan från tidigt 1200-tal. Från samma århundrade fanns ett gammalt rökelsekar som brukade hänga i lampetten på höger sida om altaret. Det blev tyvärr stulet någon gång under 1970-talet och gamla nyckeln till dörren försvann under 1990-talet. När man går in i kyrkan ser man rakt fram ovanför altaret ett stort triumfkrucifix från slutet av 1400-talet. Det kommer från Håkon Gullessons verkstad i Enånger. Det mest märkvärdiga föremålet i kyrkan är den gamla altartavlan från 1500-talet. Den hänger ovanför ingången till sakristian och går under benämningen ”Dansktavlan”. Det är en så kallad bokstavsaltartavla. Tavlan är indelad i fyra fält. Där står i nämnd ordning; Fader vår, Budorden, Trosbekännelsen och instiftelseorden till nattvarden, skriven på gammal danska. För mer information se deras hemsida.

Kyrkor/Kapell
2017-03-14
2018-01-07

Håsjö nya kyrka, Västanede

Kyrkan byggdes ursprungligen 1877 i byn Västanede sedan befolkningsområdet i socknen förskjutits till trakterna kring Övsjön, som ligger norr om Västanede by. Den första kyrkan som byggdes i Västanede uppfördes 1877 enligt Abraham Ludvig Hedins ritningar. Det var en träkyrka, vilken brann ner vid en brand år 1901. Åren 1901-11 byggdes, efter ritningar av Adolf Emil Melander, klockstapeln av trä. Klockstapeln har lökkupol och har samma färgsättning som kyrkan i övrigt. Den är också den första kyrkan i Jämtland som är byggd i den stil som brukar benämnas som nyskandinavism, med rötter i gammal nordisk arkitektur.

Kyrkor/Kapell
2017-03-01
2018-02-28

Håxås Möbler och Slöjd, Hammerdal

Tillverkar möbler med speciell utformning och egen design. I lokalen finns även en liten utställning av några av alstren Håxås Möbler och Slöjd ägs och drivs av Leif Jonsson,utbildad i dekorativ målning och möbelsnickeri. Sedan 1983 drivs ett eget snickeri och utställning i Håxås, där även utställningen är placerad. Hans verk skapas av en blandning av traditionsrikt hantverk och modern CAD-teknik. Nyckelord är lekfullhet, frihet, tradition och djärvhet. Välkommen att inspireras. Ring före besök!

Hantverk
Service
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31

Hälla 50 tals Café

Ett litet Café med originalinredning från 1953. Caféet ligger efter riksväg 90 från Junsele till Åsele, vägen från södra Sverige till Lappland, just i korsningen vid riksväg 348 till Solberg och Örnsköldsvik. Här bakas det efter de gamla recepten. Det tillsammans med en fungerande jukebox ge en underbar resa tillbaka i tiden. Bara öppet på sommaren, från skolavslutning till skolan börjar igen! Här har mina tyska gäster stannat upp och dansat till gammal 50-tals musik!

Sevärdheter
Café
Året runt

Hällesjö kyrka

Hällesjö gamla kyrka uppfördes troligen redan på 1200-talet. Klockstapeln byggd av Pål Persson Stugun blev färdig år 1781. Kyrkan invigdes år 1853 av biskop Israel Bergman. Den gamla kyrkan revs år 1873, och i hörnet av gamla kyrkogpården finns en minnessten. Hällesjö nya kyrka är en åttkantig, rosa och vit byggnad med mittlanternin.

Kyrkor/Kapell
2017-03-01
2018-02-28

Hällingsåfallet

Hällingsåfallet är Norra Europas längsta vattenfyllda kanjon, 800 meter långt och har 50-60 meter höga klippväggar. Vattenfallet är 43 meter högt och mycket imponerande! Fallet ligger 25 kilometer söder om Gäddede, Frostviken och är sedan 1971 ett naturreservat. Fallet kan ses från en bro som är byggd över ån just där vattnet störtar ned. Vid kraftiga regn sväller ån, kanjonens övre del insveps då i vattenrök och när solen tittar fram inramas fallet av en dubbel regnbåge. Vid fallet finns vindskydd, ved och eldstäder. För att se kanjonen kan man följa den markerade stigen (2.6 kilometer) som följer Hällingsån uppströms. En stor parkering och informationstavla samt toalett i anknytning till den.

Sevärdheter
Natur
Året runt
Tags: vattenfall, vildmarksvägen

Hällmålningar vid Fångsjön

Vid Fångsjön finns några hällmålningar målade på en klippa vid sjön. En stig är uppmärkt från parkeringen och ner till sjön, ca 400m. Det finns också informationstavlor på plats. Här finns även en grillplats. Hällmålningar är svåra att datera. Sveriges är troligen minst 3 800 år gamla, kanske så mycket som 7-8 000 år. Färgen som används är rödockra som troligen blandats med fett. Järnoxiden och ockran har gått i kemisk förening med berget som gör att hällmålningarna syns än i dag. I området finns även fångstgropar.

Sevärdheter
Historiskt
Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: hallmålningar

Hällmålningar, Evagraven, Fiskhålsgraven.

Med utgångspunkt från Ruvallens fäbod i Messlingen, finns de över 4000 år gamla hällmålningarna, mycket välbevarade och spännande. I Fiskhålsgraven kan man se den fridlysta Dvärgrödingen som härstammar från istiden. Evagraven som är en lång och djup förkastningsspricka med en egen mystik är också en intressant anhalt på den korta promenad man får runt dessa intressanta sevärdheter. Se beskrivning av vandringen under Guldtur nr 6.

Historiskt
Natur
Året runt

Hällristningar i Gärde, Offerdal

Under stenåldern, för 7000 år sedan, fanns en så kallad fångstbefolkning som periodvis vistades intill Gärdesjön. De livnärde sig på jakt, fiske och på vad naturen i övrigt gav. Vi kan idag se de spår de lämnat efter sig i form av hällristningar vid Gärdeforsen. På berghällen mitt i forsen finns tre älgar. En av dessa är ristad i naturlig storlek och är den största enskilda figurristningen i Sverige. Vid forsens södra strand finns flera motiv. Ett av dessa är en älgfigur samt spårstämpel av älg. Några meter därifrån finns tio mänskliga fotspår som leder fram till en älg, vilket tolkas som en jaktscen. Intill finns fyra spårstämplar av älg och en ristning som tolkats som en människofigur.

Historiskt
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Härjedalens Fjällmuseum

Möt fjällbönder samer och bruksarbetare i deras hårda arbete och se Härjedalens folkkonst, präglad av frodighet och fantasi. En av Sveriges äldsta samlingar visas i ett av landets modernaste museer. Samlingarna påbörjades redan 1894. Den tidiga starten har gjort samlingarna enastående, både i kvalitet och omfång. Här visas Härjedalens rika och särpräglade kulturhistoria. Museibyggnaden är värd ett besök i sig där den reser sig under Funäsdalsberget i säregen härjedalstil. Barnens favorit är den Hemliga Gången. När du klättrar genom småfolkets värld upp till säterstugan (museets lekstuga) åker du 100 år tillbaka i tiden. Låna gärna kläder så att du smälter in. Här finns sjön, som alltid bjuder på napp. Kor, som behöver mjölkas och barn, som ska skötas medan elden hålls vid liv. I byggnaden ryms också ett mysigt café där det bjuds på hembakat vid öppen brasa. I anslutning till museet ligger den mysiga Fornminnesparken som bjuder på en vandring mellan timmerhus, vissa så gamla som från 1500-talets Härjedalen. Parken lever upp under sommarsäsongen. Då ordnas spännande aktiviteter och utställningar för både barn och vuxna.

Historiskt
Museum
2016-12-18
2017-04-30
Tags: barnvänligt, jhthojdare, visitsweden

Islandshäst ridning Stall-M

Sommaren Upplev fjället på islandshäst. Från hästryggen får fjället en helt ny dimension. De pigga islänningarna tar oss ut på äventyr och du behöver inte ha någon ridvana. Islänningen Magnus Magnusson arrangerar dagligen ridturer från Ramundberget. Både heldags, halvdags och kvällsturer. Flerdagarsturer med början och avslutning på Fjällgården finns också med på programmet. Hösten Under höstmånaderna utgår turerna från Bruksvallarna. Omgivningen bjuder på en varierande terräng, gamla kärrvägar, fjällängar och riktig högfjällsterräng där den tåliga och starka islandshästen med sin vägvinnande tölt gör sig som bäst. Vintern Under vintern har vi 2-timmars turer Även turer med häst och släde i facklornas sken.

Guidade turer
Må bra
Hästar
Natur
Året runt

Ivars Bilmuseum

Muséet ligger vid södra infarten till Hoting längs E45, mittemot Hotings Camping. Utställning består av ett 100-tal bilar, ett 50-tal motorcyklar, modellbilar och annat motorrelaterat material, som gör att muséet kan ses som ett av Europas finaste och största. Här finns rariteter som Mercedes Benz 300 SL, den så kallade ”måsvingen” Kung Gustav VI Adolfs och drottning Louises Daimler Princess med kaross från Vanden Plas har också funnit sin plats på museet, liksom en pampig Renault från 1909 som troligen varit taxi i Paris och fraktat soldater till fronten vid striderna under första världskriget. Det finns också ett stort utbud av bilar som var vanliga under 50-, 60- och 70-talet.

Motor
Museum
Året runt

Jamtli Historieland

Ett levande museum där man leker och lär i historien! Inom- och utomhusmuseum med utställningar om 1700- och 1800 tal. Här visas Jämtland och Härjedalens kulturskatter i en blandning av lek och rörelse. Besök temaparken Jamtli Historieland, 25 juni–20 augusti 2017. Under sommaren vaknar Jamtlis hus och gårdar till liv! Med några få steg förflyttas besökaren mellan 1700-tal,1800-tal och 1900-tal och får möta människor från andra tider än vår egen. De berättar gärna om sin tillvaro, låter besökaren ta del i sysslor och aktiviteter och varje dag tas besökarna på dramatiserade turer genom Jamtli. Bli tidsresenär och följ med på äventyret! Hör vad pigan kan berätta om nödåret 1785 och smaka på barkbröder. Se bondens fina slättermaskin 1895 och hjälp till att hässja höet. Upplev det brusande torglivet i staden 1895 och få förmanade ord på vägen i kyrkan. Ta en tur i 1920-talsbussen. 1942 är det beredskapstid. Byt ransoneringskort med husmor eller smaka kolbullar hos skogsarbetarna.1956 är det ljusare tider med bilar vid macken, 50-talsrock och Barnens körskola. I Jamtlis nyaste miljö i "Det moderna samhället 1975" bjuds det på nostalgiska upplevelser i en tid vi minns. Inte minst blir det riktigt latjolajban i upplevelseparken "Fem myror är fler än fyra elefanter".

Barnaktiviteter
Museum
2017-01-01
2017-12-31

Jo-Gården i Åse Den stora smällen eller Big Bang

Den stora smällen eller Big Bang skedde för 15 miljarder år sedan. Före Big Bang fanns ingenting. I och med den stora smällen uppstod Universum. Vad hände efter Big Bang? Det får du mer än en aning om när du går vår 150 meter långa stig (10 meter är en miljard år)Vad spelar Universums utveckling för roll för oss, som lever idag? Jo, utan Universum fanns inte solen, månen eller jorden. Utan sol - inget liv på Jordklotet. Utan måne - inget tidvatten runt Jordklotets kuster. Utan Jorden inga växter, inga djur, inga människor.Vi människor bär en del av Universums atomer i oss. Universums utveckling är grunden för mänsklighetens möjligheter.Universums utveckling är intressant, spännande, fantasieggande och viktigast av allt, denna utveckling är förutsättningen för våra vardagsliv på tvåtusen-talet!

Museum
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Jordemors Café & Butik

Jordemors Café & Butik är är ett mysigt litet café kombinerat med en presentbutik som ligger i Strömsunds centrum. Egna produkter inom keramik.I keramikverkstaden hittar du Åse Ehnberg som har arbetat som keramiker i många år. Från början som ett intresse numer är det hennes levebröd och stora passion i livet. Hon älskar att uttrycka sej i lera. Att göra andra glada med sina produkter är det största kvittot på framgång för Åse. I butiken hittar du bruksföremål i stengods, prydnadsföremål i stengods och lergods, ekologiska doftljus, krämer och målade produkter såsom skyltar, tavlor och prydnadsföremål och mycket mer. Kontakta butiken för personliga önskemål gällande produkter, kurser, presentkort eller annat du funderar över.

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Affär
Hantverk/Hemslöjd
Café
2017-01-01
2017-12-31
2017-01-01
2017-12-31

Jordgubbslandet Rödön. Café och självplock, vägförsäljning

Besök vårt Café med jordgubbsspecialiteter på menyn. Försäljning av blommor i ett stort växthus - amplar och plantor. Gott kaffe och bröd är grunden men när du fikar på Rödöns jordgubbscafé är det inte bara för kaffet och jordgubbstårtan. Du sitter i en blomsterpark omgiven av livskraft, andas frisk luft från de Jämtländska fjällen och njuter i sommarsolen. Skulle det regna har vi servering under tak och i växthuset med en rogivande tropisk miljö. Vid säsong - självplock (åldersgräns 12 år) och vägförsäljning av jordgubbar. Se hemsidan för uppdaterad information.

Natur
Gårdsbutiker
Café
Året runt

Jougdadalen - Naturresarvat

Jougdadalen är kanske vår mäktigaste orörda skogsdalgång i fjällmiljö. Här finns allt man förknippar med vildmark. Dalgången är täckt med urskogsliknande skog med omkullfallna träd. I botten sträcker ett orört sjösystem ut sig. Dalen hyser ett rikt djurliv med hotade och skyddsvärda arter. Reservatet omfattar hela dalgången mellan Jerikklumpen och Klumpvattnet. I dalen rinner ett oreglerat vattensystem, som är unikt för Jämtland genom sin storlek och läge inom kalfjällsregionen och skogslandet. Utmed dalgången finns tre äldre bosättningar från 1800-talet; fjällägenheten Jougdaberg, gården Tjärnback och gården Flyberg. Hela området präglas av samiskt liv och arbete. Visa hänsyn till de som har naturen som sin arbetsplats.

Natur
Året runt

Jougdadalens Ekoläger

I väglöst land i södra Frostviksfjällen ligger ett litet kåtaläger alldeles intill Jogdadalens naturreservat. Lägret ligger vackert intill en tjärn med fin öring. I dessa marker har du en bra chans att se och uppleva ett rikt växt- och djurliv. Björn, älg, lo, kungsörn, tretåig hackspett, orkidéer, hjortron med mera. Om och när du behöver sova så ligger du skönt på renfällsbädd i en träkåta med kamin. Vill du få alla måltider serverade med meny från naturens skafferi eller ta med egen mat och tillaga på kamin. Du bestämmer. Turer kan anpassas efter önskemål, Två- till fyradagarsturer. Transfer från Strömsund ingår. Du guidas av utbildad ekoguide och naturvårdsekolog.

Guidade turer
Natur
Övrigt Boende
2017-01-01
2017-12-31

Jämtlandstriangeln

En klassiker för vandring (och s k nordic skiing om vintern) i Jämtlandsfjällen mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Du kan resa med tåg till Enafors station och vidare med transfer fram till Storulvåns fjällstation. Om resan varit lång kan det passa bra med en övernattning i Storulvån innan du påbörjar vandringen/skidturen. Första dagen tar dig uppåt, mot Sylarna. Upplevelsen är rogivande och storslagen. På plats finns kök för egen matlagning. På Sylarna gör du klokt i att stanna en dag extra, passa på att bestiga Syltoppen och få en verkligt alpin upplevelse. Dag tre styr du mot Blåhammaren. Här bjuds på kulinariska upplevelser få kan motstå i restaurangen. Trerättersmenyn serveras på fast tid klockan 18, så långa benet före! Och så, en god natt senare, bär det tillbaka mot Storulvån där vi kan garantera att relax, restaurang och varma sängar lär kännas lockande! Turen är totalt 47 km fördelat på tre vandrings/skid-dagar. Självklart kan du gå/åka skidor både medsols och motsols runt. Boka ditt boende i god tid eller ta med tält på din tur runt Jämtlandstriangeln.

Vandring
Skidåkning - Tur
Natur
Året runt
Tags: visitsweden, naturattraktion, vandring

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-08-05
2017-08-05
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-15
2017-08-20
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-08-20
2017-08-20
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-08-19
2017-08-19
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-08-13
2017-08-13
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-08-12
2017-08-12
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-15
2017-07-15
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-30
2017-07-30
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-08-06
2017-08-06
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-29
2017-07-29
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-22
2017-07-22
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-23
2017-07-23
Tags: upplevstorsjon

Kaffe & våffelservering, Hembygdsgård i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Myssjö-Ovikens hembygdsgård, här serveras det kaffe och våfflor under sommaren, lördagar och söndagar. Ibland underhållning eller demonstration och försäljning av hantverk.

Byggnader
Övrig mat
2017-07-16
2017-07-16
Tags: upplevstorsjon

Kaj på Höjda

Kaj är en konstnär som lever och verkar i Lorås. Han är landskaps- och naturmålare som skildrar stämningar och ljus där himlen dominerar färgernas symfoni i landskapet. Välkommen till ett äventyr med kultur och konst. "Kreativt skapande inspirerande av Naturens kraft och dess djupa väsen som får poesin att flöda. En återkoppling till ursprunget ger den nordiska hästen ett evigt liv" Den nordsvenska hästen skildrar han gärna med de gamla traditionella redskapen. Hästen har haft en stor roll i hans skapande,kanske därför att han kom från en avlägsen plats som hette Höjda utan landsväg och elström. Vintertid körde hans morfar dem till skolan med häst och släde. Han skildrar även kor,hönor, fiskar, fåglar– ja allt som hör naturen till, bland rena landskap. Han har även gjort ett antal litografier med hästar och kor som motiv. Ingår i "Sinnenas väg" Ring innan ni kommer eller chansa!

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Året runt

Kamrisdalen

En förkastninsspricka i berget där två block har rört sig åt olika håll. 20 meter lodräta väggar med en bredd av 15 meter och längd över 100 meter. Kan besökas som en kortare utflykt. Innan du når dalen får du gå i skogsterräng.

Natur
2017-03-15
2018-03-11

Kapell i södra Storsjöbygden

Här finns kontakt-uppgifter till 11 olika Kapell i södra Storsjöbygdens område. Det går bra att titta på husen från utsidan, men vill man se invändigt så ta kontakt enligt nedan. Arådalens kapell, Eskil Tirén 0643 106 04 Börtnangården, Gunhild Eriksson 0730 33 19 63 Hackås kapell, Ivar Silverdal 063 57 92 01 Hara missionshus, Britt Landen 063 410 60 Kövra gamla och nya kapell, Anders Silferdal 070 641 17 32 Låckåsens kapell, Kjell Jönsson 0643 500 92 Salems kapell i Jocksåsen, Magnus Eriksson 0643 100 90 kvällstid Skålans bönhus, Ida Persson 0687 321 09 Svensta kyrkan, Svenstavik, Bertil Månsson 0687 102 81, Margareta Månsson 0687 510 80 Välje kapell, Magnus Eriksson 0643 100 90 kvällstid

Kyrkor/Kapell
2016-11-15
2017-11-14
Tags: upplevstorsjon

Kesufallet

Vackert och naturskönt vattenfall i Kesuån. Lättåtkomligt, 5 minuters lätt vandring från Postvallens parkering. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lunndörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Kilkvarnen

På denna plats finns en vattendriven kvarn från 1830-talet. Den är ej i bruk men välbevarad och värd att se. I närheten av kvarnen finns en helt orörd urskog.

Byggnader
2017-03-23
2018-03-18

Knortmon - Hoting

Vid södra infarten till Hoting finns det intressanta fornminnesområdet Knortmon, med fångstgropar på en grusås invid hotingsjön. Man har låtit bygga ett vikingahus intill den anlagda gångstigen, som går längs det välbevarade fångstgropsystemet. Miljön är naturskön och lätt att ströva i. På den anlagda gångstigen kan även rullstolsbundna ta sig fram ända till kanten av fångstgroparna. Gångstigen som går runt Knortmon startar vid campingen, där man kan få mer information. Under sommartid planeras dessutom om guidning för både Knortmon och Långön. Put and takefiske i förfäders spår från gångstigen som avgränsar Lojsinit från Hotingsjön, även det går bra från rullstol. På campingen finns dessutom ett forntidsmuséum, där bl,a hotingskidan och stenåldersföremål finns.

Vandring
Historiskt
Natur
2017-01-01
2017-12-31

Konstvägen sju älvar

Den troligtvis längsta skulpturleden i världen bestående av 13 konstverk längs en 35 mil lång sträcka, från Holmsund vid Bottenhavskusten till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen. Konstverk 1: "Plats Nord 63° 40 ́ 8 ́ Ost 20° 20 ́6 ́" av Mats Caldenborg är placerad på Hillskär, längst ut i hamnen i Holmsund där havet möter land. Konstverk 2: "8 11" av Fredrik Wretman är placerat i en övergiven turbinsump i Baggböle, drygt 10 km väster om Umeå. Konstverk 3: "Eldsoffa" av Ulf Rollof hittar du i en glänta vid rastplatsen efter väg 92 invid den norra infarten till Vännäs. Konstverk 4: "Hägring" av Kent Karlsson finns placerat ute på en myr, 14 km väster om Vännäs och 14 km öster om Bjurholm. Konstverk 5: "Oh du härliga land" av Mattias och Linda Baudin finns i byn Balsjö, 5 km väster om Bjurholm. Konstverk 6: "Vägabstraktion" av Jacob Dahlgren är placerat vid Lögdeälvens forsande vatten, 23 km väster om Bjurholm. Konstverk 7: "Poem för en imaginär älv" av Sigurdur Gudmundsson kan ses på ett ensamt klippblock där Gideälven övergått till sjön Skinnmudselet 6 km väster om Fredrika. Konstverk 8: ""En laddad plats" av Mikael Richter är placerat på en liten myr 7 km väster om Åsele. Konstverk 9: "Nybyggarkvinnan" av Anna Karin Furunes är placerat på en gammal fäbodvall vid byn Varpsjö 32 km väster om Åsele. Konstverk 10: "Återkallelse" av Monika Larsen Dennis finns i byn Ormsjö 30 km väster om Dorotea. Konstverk 11: "Himmelmöte" av Solfrid Mortinsen är placerat på en föryngringsyta 55 km väster om Dorotea och 5 km väster om Högland. Konstverk 12: "Ett ljusfenomen" av Olof Tällström är placerat på en sluttning vid Lillarksjön 62 km väster om Dorotea och 1,5 km väster om Storbäck. Konstverk 13: "Återkomst" av Monica L Edmondson är placerat i Borgafjäll i nära anslutning till Korpån och Hotell Borgafjäll.

Sevärdheter
Övriga sevärdheter
Året runt
Tags: konst, konstverk, skulpturer

Korallgrottan

Korallgrottan upptäcktes 1985 och hittills har 6 km gångar och salar utforskats, det gör grottan till Sveriges längsta. Tillsammans med guide kan du känna dig som en riktig speleolog, åla dig igenom trånga passager och se stora grottsalar. Tunnlarna och alla fascinerande grottfenomen har bildats under årtusenden, genom att vatten sipprar fram i sprickor i kalkstenen. Där vatten tränger sig in i grottan bildas små vita droppstenar. De flesta är kortare än tio centimeter, de har inte hunnit bli större trots att de haft drygt 8 000 år på sig att växa! Vissa av grottans droppstenar är knöliga och liknar koraller, och från dem har grottan fått sitt namn. Kom ihåg att ta med en extra tröja – temperaturen i grottan är konstant 4 grader! Grotturer måste förbokas. Start: Parkeringen, bron, Ankarvattnet Tid: Sommartid (jun-aug) Tisdagar och lördagar 10.00 - 17.00 För information eller bokning, kontakta turistbyrån i Gäddede +46 (0)672-105 00

Natur
Övriga sevärdheter
2017-01-01
2017-12-31
Tags: naturattraktion, visitsweden, grottor, vildmarksvagen

Krankmårtenhögen

Ett av Härjedalens märkligaste gravfält, från yngre järnåldern. Gravfältet innehåller ca 30 gravar daterade mellan 500 f Kr - 1050 e. Kr. Krankmårtenhögen ligger omkring 10 km öster om Storsjö kapell, längs vägen mellan Åsarna och Ljungdalen. Följ skyltning från vägen. De sista 350 m får man gå till fots längs en stig genom skogsmark.

Historiskt
Året runt

Kristallgruvan i Olden

Bergkristallerna i Oldengruvan är minst 400 miljoner år gamla. Under andra världskriget 1942-1946, bröts bergkristall i gruvan som användes i optisk och teleteknisk industri. Vid Oldens kristallgruva arbetade ett tiotal personer upp vid gruvan. Dessutom sysselsattes ytterligare ett antal personer nere i byn med att tvätta kristallerna och koka dem i lut och saltsyra innan de sändes till företagets anläggning i Stockholm för vidare bearbetning. Årsproduktionen av råbergskristall vid gruvan var i genomsnitt 2,5 ton. De största kristallerna var 2-3 dm och en stor del var 5-6 cm i diameter. Kristallerna från Olden användes dels för elektriska ändamål, dels för smyckestillverkning. En stor del av kristallerna skickades till Tyskland för slipning. När kriget var över och handeln över gränserna kom igång igen kunde behovet av bergkristall täckas med billigare importerad kristall och brytningen vid gruvan i Olden lades ner. Bergarten vid gruvan beskrivs som en pegmatit med drusrum av bergkristaller och decimeterbreda bankar av grafit. Numera bryts ingen bergkristall men en hel del finns kvar. K-G Gustavsson, Camp Husku guidar grupper om minst 10 personer vid förfrågan.

Historiskt
Året runt

Kroktjärnsvallen

Kroktjärnsvallen är ett gammalt sommarviste för Tåssåsens sameby. Vistet nyttjas numera främst under kalvmärkningsperioden under högsommaren. Bartjan ligger strax nedanför fjällen i fjällbjörkskogen med kallkällor och fiskevatten alldeles i närheten. En strategisk plats för ett sommarviste. Kåtatomter, renvallar och mjölkgropar nära det nuvarande vistet vittnar om gammal historia och mitt bland dagens kåtor skvallrar gamla kåtatomter om tidigare invånare.

Natur
Året runt

Kulturcentrum Mankell

Den 25-26 Augusti 2007 invigdes Kulturcentrum Mankell. Det blev en succé med mera än 300 besökare. Bygdens son, Henning Mankell höll själv invigningstalet. Där tillkännagav han bl.a ett nyinrättat stipendium för norrländska författare. 2015 flyttades delar av utställningen till Biblioteket i Medborgarhuset och den 26 maj 2015 nyinvigdes det. Invigningstalet hölls även denna gång av Henning Mankell. På Kulturcentrum Mankell kommer du att upptäcka flera sidor av Henning Mankell än deckarförfattaren. Bland mycket annat var han afrikavän, samhällskritiker, dramatiker och mecenat. Han är "Mannen med flera ansikten". Välkommen hit! Joel och Hennings upplevelsevandring Många av platserna i ungdomsböckerna om pojken Joel finns på riktigt i Sveg. På vandringen får du också se platser som är intressanta från Henning Mankells barndom. Du får t.ex. se skolan där Henning lärde sig att läsa och skriva. Med på vandringen finns bil- och järnvägsbron som figurerar i många Joel-böcker och som Henning har många egna minnen från. Vid toppen finner du skyltar med citat och illustrationer på händelser ur Joel-böckerna.

Sevärdheter
Året runt

Kusbölehelvetet

En 20 meter djup och ca 2 km lång isälvscanyon. Intill ligger fångstgropar och den mystiska Helvetesbäcken som plötsligt försvinner för att rinna upp en bit bort. Namnet tros komma från den gamla benämningen "kuse" som betydde stor stark man alt. björn, "böle" som betydde bosättning och "helvete" som man sa om "stygga", svåra platser. Vid parkeringen finns grillplats. Vissa perioder är framkomligeheten begränsad med bom över vägen. Ring Turistbyrån för information.

Natur
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Kvarnbäcksfallet

Vattenfall som ligger på södra sidan av Storsjön. Härifrån ser du de mäktiga Lunndörrsfjällen. Stigen är aningen brant, men var inte rädd att få upp flåset, vatten finns det gott om. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt
Tags: vattenfall,, sevärdhet

Kyrktåsjö hembygdsgård

Mangårdsbyggnad från 1865, ca 600 föremål ingår i samlingen. Finns även kvarn, rökbastu, härbre m.m Servering under sommaren och hemslöjdsförsäljning.

Sevärdheter
Byggnader
Historiskt
2017-01-01
2017-12-31

Kålberget Gårdsmejeri Offerdal

På gården Kålberget, som ligger i Offerdal, finns förutom 40 getter, 20 tackor och 3 kor, även smådjur som kaniner, ankor och höns. Vi har som mål, att förädla det som produceras på gården efter säsong. Av get- och fårmjölk tillverkas olika sorters ostar som lagras i jordkällare. Lamm- och killingkött säljs direkt, kött av get och får blir till korv. Det finns dessutom berett killing, lammskinn och tackornas ull till salu i vår gårdsbutik. Vi säljer även handgjord tvål på getmjölk. Hälsa på hos oss i ladugården och titta in i ostkällaren! Vi tar emot grupper för visning av gården, mejeriet och ostkällaren. Även bussrundturer är välkomna. Besökarna får möjlighet att se hela kedjan från foder, via glada djur till fantastiska ostar. Visning förbokas hos oss på telefon 072 510 66 87.

Djur
Hantverk
Gårdsbutiker
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Kälabergstornet

Tornet byggdes som ett krigsbevakningstorn under 2:a världskriget och användes som brandbevakningstorn i fredstid. Tornet med tillhörande stuga renoverades 98-99. Vid klar sikt ser du Åreskutan. Öppet för försäljning av hamburgare, korv, kaffe mm från januari-april varje lördag kl. 11.00-16.00, i mån av snö. GPS Kälabergstornet: X 6955581 Y 1454489 Skoterled skyltad från Ocksjön, Sidsjö och Kälen. Sommartid skyltat från Kälamon.

Byggnader
2017-03-24
2018-01-07

Källbergsgrottan

Källbergsgrottan, ligger ca 1,5 km väster om Hunge, det är en urbergsgrotta, så kallad tektonisk. Den har en kryplängd på ca 160 meter. Det är den största av flera grottor, som är beläget i en djup klyfta i Källberget. Framför klyftöppningen finns en kallkälla som gett berget dess namn. Grottan bjuder på varierad krypning och relativt rymliga gångar.

Natur
2017-03-23
2018-03-18

Laxvikens Skogs- & Flottarmuseum

Under en rundvandring kan besökarna få en inblick i skogsarbetarnas, kolarens och flottarnas arbete i skogen och mark.På Museet finns världens första patenterade Motorsläde.En unik film från 1924 från första provturen kan visas, samt BBC film inspelad i Laxviken 1997 där världens mest kända restförare Jeremy Clarkson rattar motorsläden. I Bua visas gårdens gamla saker samt ett 50 tal gamla bioafficher.

Historiskt
Museum
Året runt

Lilla Skogsmuseét

Här i Storsjös lilla Skogsmuséum har ideella krafter samlat föremål och verktyg som i huvudsak användes förr när skogen var den första och enda näringen här uppe. Den sista Stor-Stocken som flottades neröver strömmarna är nu åter på plats i Storsjö. Numer under tak och betydligar mindre i omfång. En skogshuggare, Ola-Lonas, designad av Aina Lööv sitter här i klädsel och matsäck som brukligt var på den tiden. Mycket välkomna till ett besök från förr!

Museum
Året runt
Tags: museum

Lillhärjåbygget kulturreservat och levande fjälljordbruk

Lillhärjåbygget är landets enda kvarvarande levande fjälljordbruk med fäboddrift i väglöst land. Lillhärjeåbygget skapades från början av Olof Eriksson i Glöte som då 1865 gifte sig med Karin Kjeldsdotter från Upp i Gala. Gården drivs nu av den femte generationen, Eva som bor på gården. På gården finns idag totalt 16 byggnader som ligger i två grupper, dels söder, dels norr om ån. På Lillhärjeåbygget har man alltid haft stort mått av självhushållning, det vill säga levt av vad gården producerar. Viktigt har också jakten varit. Främst jakten på älg, ripa och skogsfågel. Även fisket har bidragit samt bärplockning på myrar och i skog. Svamp användes aldrig i hushållet förr då svamp betraktades som "komat" och inget som människor skulle behöva äta. Ängsmarkerna kring gården har aldrig gödslats med konstgödning, det är enbart stallgödsel som gäller. Den sorts fjällkor som man har på Lillhärjåbygget benämns " fjällnära". De är lite mindre än vanliga fjällkor. Vill du besöka gården går det bra att övernatta. Det finns en övernattningsstuga med 6 bäddar som kan nyttjas mot betalning till Fm. Eriksson. Besökare måste ta med sig egen mat samt lakan och sovsäck. I övernattningsstugan finns gasolspis. Om du stannar kvar över natten kan du göra ett besök i ladugården vid mjölkning samt göra en tur till slåttermarker och lador. Här råder lugn och ro och man vistas veckovis på gården utan att höra några flygplan eller andra tecken på den civilisation som finns några mil bort Kontakta ALLTID gården innan besök. www.lansstyrelsen.se/jamtland/kultur

Historiskt
Året runt
Året runt

Linsellborren Naturreservat

Reservatet består av en oreglerad del av den vackra älven Ljusnan. Det omfattar en 15 km lång sträcka delen mellan Ransjöforsen och Ljusnans mynning i Svegssjön. Den här sträckan är den enda del av Ljusnans huvudfåra inom Härjedalens Kommun, som inte är utbyggd för vattenkraft. Det är detta som gör området så intressant. Hela vattenområdet med öar ingår tillsammans med ett landområde kring Linsellborren. Längs strömmen finns det grova stenväggar, så kallade stenkistor som byggdes för att underlätta flottningen. Ädelfisk och Utter. Den som fiskar kan få privilegiet att få se en bäver simma längs älven. Reservatet har stora värden för friluftsliv med främst fritidsfiske, fiksfaunan i strömmarna består huvudsakligen av harr och öring. Det finns flera rastplatser med vindskydd i ordningsställda vid Linsellforsen samt Ransjöforsen och Sandsforsen. Museum Linsellborren flottningsmuseum invigdes sommaren 2007. Museet ligger i den gamla flottningskasernen. Visning av museet eller delar av naturreservatet kan bokas efter överenskommelse.

Historiskt
Året runt

Ljungdalens Kapell

Ljundalen by tillhör Storsjö församling och fick egen gravplats 1941. I början av 1950-talet byggde byborna med frivillga insatser ett klocktorn som invigdes 1954. Därefter byggdes under 1956 kapellet som sedan invigdes 1957. Kapellet är byggt av timmer som in- och utvändigt är klätt med panel. Kapellet ritades av arkitekt Karl-Axel Suwe hemmahörande i Östersund.

Kyrkor/Kapell
Året runt

Ljungdalens Klockstapel

Ljungdalens klockstapel uppfördes 1954, alltså två år innan kapellet. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Kyrkor/Kapell
Året runt

Ljungris

Sommarviste för samerna i Handölsdalens sameby. Följ gärna vägen ända upp på fjället för en vidunderlig utsikt över Helags, Sylarna och Härjångsfjället.Du kan köra bil till Nyvallen och parkera vid vägbommen. Vid vägbommen i Torpet är det vägavgift. Bilvägen används av samerna när de har kalvmärkning och renslakt i Ljungris. Promenaden mellan Nyvallen och Ljungris går efter bilväg i fjällbjörksterräng och är lämplig för hela familjen. Följ vägen ända upp på kalfjället och njut av utsikten mot Helags, Sylarna och Härjångsfjället.

Natur
Året runt

Ljungå kapell

Kapellet uppfördes vid Ljungå bruk åren 1907-1909 av skogsbolaget Skönviks AB (nuvarande SCA). Till byggnaden hör en begravningsplats, som troligen anlades på 1860-talet tillsammans med ett tidigare kapell på platsen. Kapellet uppfördes i trä i nationalromantisk stil efter ritningar av arkitekt Rudolf Arborelius (1861-1917).

Kyrkor/Kapell
2017-03-01
2018-02-28

Ljungå urskogsreservat

I området kring Ljungå finns fyra relativt små urskogsliknande naturreservat som alla ligger inom samma fastighet. Av dessa får nog Valletjärnarna och Käringberget sägas vara de mest sevärda. De övriga är Svedjan och Båthällan. Bäst att besöka under barmarksperioden.

Natur
2017-03-01
2018-02-28

Locknekratern Meteoritcenter

Locknekratern Meteoritcenter är en upplevelseanläggning i Ångsta, 25km från Ösd, om meteoritnedslaget för 455 miljoner år sedan. Här finns ett minicosmonova och geologisk utställning. Det finns tillgång till guidade visningar i museet och café med hembakt. Vår utställning är även attraktiv för barn och unga då de ges fri möjlighet att leka, undersöka och lära i en härlig blandning.För 455 miljoner år sedan låg Storsjöbygden 500 m under havets yta. Vid den tiden slog en stor meteorit ned vid den plats där Locknesjön idag är belägen. Meteoriten kom med en hastighet av 54000 km/h och vägde 300 miljoner ton. Nedslaget blev enormt starkt och en vatten mängd motsvarande tre gånger Storsjöns spolades bort. När vattnet störtade tillbaka i kratern bildades en kilometerhög vattenvåg (tsunami). Vattnet förde med sig väldiga massor med grus och sand som sedan hårdnade till unika stenarter, som endast finns här i Storsjöbygden. Det finns tydliga rester från nedslaget och fortfarande finns mycket kvar att upptäcka i området. Locknekratern är en världsunik studieplats som lockar forskare från hela världen. Få platser erbjuder sådana möjligheter att studera ett meteoritnedslag som Locknekratern.

Barnaktiviteter
Museum
Natur
2017-01-01
2017-12-31

Magasinets Keramik

Lokalproducerat hantverk, öppen verkstad och butik. Välj bland mängder av keramiktomtar, lyckovättar och skulpturer. Du kan också specialanpassa beställningar och få en unik och personlig tomte eller någon annan keramikfigur. Magasinets keramik igger mitt emot Fjällmuseet i Funäsdalen.

Hantverk
Året runt

Maries Trädgård

Försäljning av perenner och sommarblommor i ett prunkande växthus, ekologiska kryddor samt lite längre fram i sommar tomater och självplock av sommarblommor. Här anordnas kurser i bl a frösådd och plantuppdragning, beskärning, kransbindning, blomsterarrangemang mm. Hjälper även till med trädgårdsplanering och rådgivning. Tar betalkort.

Natur
Övriga sevärdheter
Övriga affärer
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Masgrottan

På slutet av 1800-talet bodde en man från Dalarna här. Grottan är 2x3 meter och beboddes av mannen i 12 år. Mitt ute i ödemarken han, långt från närmaste bebyggelse. Hans säng är uthuggen i sten och mitt i kojan är en kallkäla och utabför grottan är terrasser uppförda. Där odlade han potatis, grönsaker mm och han levde på jakt av olika slag och givetvis hade han jakthundar. Från Tossåsen är det ca 10 km vandring.

Natur
Året runt

Midsommarfjället vandringsled

Vandringsleden till Midsommarfjället går intill tjärnar, över myrar, genom grov granskog, uppför genom fjällbjörkskogen, för att till slut nå områdets högsta punkt Midsommarfjället, 742 meter över havet. Längs en ca 300 m lång sträcka sammanfaller vandringsleden med den kryssmarkerade vinterleden. Skylt finns där lederna skiljs åt igen. Leden går väst Nedre Granbacktjärn (530 m ö h) genom gammal, gles, grov granskog (ca 300 år). Skogen består av frisk ristyp med bestånd av ekbräken- och örtristyp vid bäck och surdråg. Trädslagen är nästan uteslutande gran. Lövinslaget är glest och består av björk med inslag av sälg. Området bär spår av tidig dimensionsavverkning, troligen från början av 1900-talet. De flesta granar är bevuxna av tagel-, man- och granlavar. Under granlågor kan man även få se Gränsticka (Phellinus nigrolimitatus) och Ullticka (Phellinus ferrugineofuscus), bägge hotkategori 4, samt Lappticka (Amylocystis lapponica) hotkategori 3. Vid 650 m ö h övergår skogen till ren fjällskog med myrar och råkar tills fjällbjörkskogen och kalfjället tar vid. Denna urskogsartade naturskog med levande, döende och döda träd i olika nedbrytningsfaser och olikåldrighet innehåller också en stor artrikedom inom både flora och fauna. Av ovan nämnda skäl måste en viss försiktighet och hänsyn tas till ömtåliga växter. Ungefär halvvägs efter leden, som är ca 4 kilometer lång, finns en iordningsställd rastplats. En raststuga med kamin, samt TC finns också c:a 150 m innan man når toppen på Midsommarfjället. En utmärkt kallkälla finns i stugans omedelbara närhet. Utsikten från toppen av fjället är (vid klar väderlek) fantastisk! Här syns bland annat fjälltoppar i södra Lappland, Frostviken och Hotagen. Genoom att visa hänsyn till naturen och inte skräpa ner skapas förutsättningar för människor att besöka och njuta av vår underbara natur även i framtiden.

Aktiviteter
Vandring
Natur
Året runt

Minnesstenen i Bleckåsen

Stenen restes 1934 till minne av det stillestånd som slöts mellan svenska och norska trupper den 25 juli 1809. Det berättas att man fick till en fredsförhandling hos "Britta på Fäta" - ett torp som låg ca 100 meter nordväst om minnesstenen, väster om Bleckåsvallen. Där undertecknades stilleståndsavtalet på ryggen av en framåtlutad soldat av generalen von Döbeln och kaptenen von Krogh.

Historiskt
Året runt

Mona Bågling Krukmakeri

Välkommen till en keramikverkstad fylld med tomtar, koppar ,fat o skålar mm. Hennes produkter passar både hemma hos dig och som en uppskattad present. Mona Bågling Konsthantverk ligger i Hammerdal, 6 mil norr om Östersund med en vacker utsikt över Hammerdalssjön. Mona tillverkar bruksföremål såsom skålar, fat, muggar, vaser, kannor, vitlöksrivare, bestickställ, ljusstakar smycken mm - allt med ett unikt uttryck. Leran drejas, dekoreras, bränns och glaseras, med giftfria glasyrer, för hand. Keramiken är stengods som bränns i 1260 grader, och tål såväl diskmaskin, ugn som micro. All keramik är handgjord och storlekar och glasyrer kan därför variera något. Skiftningar i glasyr, storlek och detaljer ger samtidigt den rätta handgjorda känslan.

Hantverk
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31

Moose Garden - möt skogens konung

Välkommna till Moose Garden, här får ni möjlighet att mingla med skogens konung. Att följa med på en av våra älgguidningar är en unik upplevelse! Ni får utöver närkontakt med våra tama älgar höra spännande och roliga älghistorier. Ni behöver inte boka plats på älgguidningarna sommar 2016. Besök vår hemsida för att se vilka tider vi har visningar. På gården har vi cafeteria, presentbutik och det finns boendemöjligheter.

Barnaktiviteter
Djur
2017-01-01
2017-12-31

Mountainbike i Funäsfjällen

I Funäsfjällen finns ca 423 km cykelleder och mountainbikeleder. Hyr en cykel på plats eller ta med din egen. Ge dig ut på fjället själv eller följ med på en guidad tur. I nya cykelguiden kan du läsa beskrivningar över alla leder (över 20 st) och på förlaget Calazos fjällkarta “Funäsfjällen” är alla leder inritade (cykelguide och karta finns att köpa på Turistbyrån i Funäsdalen eller skriv ut beskrivningarna från hemsidan). Köp med något gott till cykelturen från dom lokala butikerna i området.

Cykel
Natur
Året runt

Murås bruk

Traditionellt brukssmide. Tillverkning och försäljning såsom, beslag till dörrar och portar, utsmyckning av tak, grindar och staket, ljuskronor, detaljer till öppna spisar med mera. Fyndbod på gården.

Hantverk
Affär
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31

Mus-Olles Museum

Redan 1906 öppnade Per-Olof Nilsson sitt museum. Under 75 år samlade han 150 000 föremål, askar, mynt, fotografier, frimärken, keramik, ja, till och med stenar. När inte Mus-Olle, som han kallades, fiskade i Alsensjön så cyklade han omkring i bygden och samlade på saker. Ibland gav han nyfångad fisk i byte, andra gånger utnyttjade han sin goda övertalningsförmåga. Förpackningssamlingen är imponerande. Alla designfantaster får sitt lystmäte tillfredsställt genom de 25000 förpackningar i form av tändstickor, godis, gryner, tvålar, parfymer, röktobak, snus, krydd-or och kaffe, bara för att nämna några. Här finns även frimärken, trycksaker, porslin, keramik, textil och dräktföremål m m. Vid 1800-talets slut sjöd Ytterån på somrarna av liv i form av hitresande kurortsgäster. Det järnhaltiga vattnet lockade eftersom det sades bota dom flesta åkommor. Mus-Olle passade på att välkomna gästerna vid järnvägsstationen och hjälpte dem sedan till något av de fem hotell eller societetshuset som fanns i byn. Som tack för hjälpen fick han ett föremål, som t ex en godis- eller tobaksförpackning. Med tiden lärde han sig tyska och engelska så att han kunde konversera med gäster från övriga Europa. Det medförde i sin tur att samlingen utökades med fantastiska föremål och förpackningar även från andra länder. Mus-Olle bildade 1924 på sin 50-årsdag Ytterå Hembygdsförening. Hans vilja var att föreningen efter hans bortgång skulle förvalta hans enorma samling, vilket föreningen idag gör. Museiområdet är beläget vid Mus-Olles egen fastighet, med hans ursprungliga och ett nyare museum, bostadshus och ett flertal andra byggnader. Här finns ett trivsamt café med våfflor och hembakat bröd. Museibyggnaden är anpassad för personer med nedsatt rörelseförmåga och har en väl tilltagen parkering som även kan användas som tillfällig ställplats för husbilar och husvagnar.

Museum
Café
Året runt
Tags: jhthojdare, upplevstorsjon, visitsweden

Myhrbodarna Valsjöbyn

Fäbodvallen Myhrbodarna ligger beläget knappt 5 km nordost om Valsjöbyn, ca 655 m.ö.h. på Nordruns sydsluttning med milsvidd utsikt över främst den Norska fjällvärlden. Myhrbodarna är en mycket vacker och välbevarad fäbodvall som ligger högt belägen med otrolig utsikt över fjäll och skogar. Den genuina gårdsmiljön har gjort att Myhrbodarna sedan några år tillbaka är ett byggnadsminne. Detta innebär att byggnaderna ska bevaras, markerna hållas öppna och omgärdas av trägärdesgårdar. Både slåttermarkerna och utmarksbetet är artrika och starkt präglade av långvarig slåtter- eller beteshävd. Inägorna omges av en trägärdesgård. Här finns en ängslada för förvaring av höet. Övriga byggnader på inägan är bl a bustugan och fjös för både kor och getter. Utmarksbetet består av fjällbjörkskog med högörts-vegetation. Gårdens får och småkalvar hålls på avgränsade delar av inägan medan getter och kor går på utmarksbete.

Fäbodar
Historiskt
Stugor
Café
Året runt

Myskoxcentrum i Funäsfjällen

Myskoxen är ett arktiskt djur som under årmiljonerna anpassat sig till klimatförändringar såsom istider och värmeperioder. När människan dök upp och upptäckte att myskoxen var ett lätt jagat byte blev djuren utrotade i Europa under mellanisperioden för 40000 år sedan. 1869 upptäckte européerna myskoxar på Grönland och under 1900-talet inplanterades myskoxar bland annat på Dovrefjell. Längs Östkrökets sluttning i Tännäs hittar du Myskoxcentrum, som enligt Destination Funäsfjällen är världens första. På en 2,5 m hög ramp som leder in i hägnet kan besökarna beskåda urtidsdjuren vid Myskoxhägnet i Tännäs. Syftet med hägnet är dels att bedriva forskning och avla fram fler myskoxar, men även att ge allmänheten möjlighet att få se detta urtidsdjur i en mer naturlig miljö än en djurpark. Även om hägnet är byggt så att djuren inte ska störas i onödan, arrangerar man guidade turer för besökare. Sveriges enda vilda myskoxar finns i Härjedalens fjällvärld, cirka 10 km väster om byn Tännäs. Dessa djur är avkommor från 5 individer som 1971 invandrade från Dovrefjäll i Norge. Under 70 och 80- talet växte hjorden till sig och var som mest 34 djur. Från senare delen av 80- talet så har antalet sakta men säkert minskat, beroende på ett antal faktorer.

Guidade turer
Djur
Natur
Året runt
Tags: naturattraktion, viltsafari, visitsweden

Myssjö kyrka

Kyrkan byggdes troligen på 1300-talet och restaurerades 1875-80 av en byggmästare Bergström från Östersund. Den byggdes på Matnäset i Storsjön, inte så långt från stranden, eftersom sjövägen ursprungligen var den naturligaste vägen att ta sig till kyrkan på. Tornet har en åttkantig spira och kyrkan har en predikstol, som har gjorts av Johan Edler d.ä. under åren 1783-1787. Edler har även gjort altaruppsättningen under samma tid. Interiören domineras idag av en rokokoinredning från 1700-talet. Altaruppsatsens målning föreställer Kristi nedtagande från korset. Den har målats av Johan Tirén. Predikstolens korg har en målning som föreställer Såningsmannen enligt Matteus 13:3-9. Carl Hofverberg har 1755 utfört målningar på läktarbarriären samt på västväggen. Kyrkan är idag vitkalkad, men har tidigare haft målningar. Det finns fragment av dylika från 1400-talets slut. Det rör sig om schablonmåleri av samma typ som i Ovikens gamla kyrka. I vapenhuset finns en gammal järnbeslagen innerdörr, eventuellt från medeltiden. Från medeltiden finns ett rökelsekar i brons.

Kyrkor/Kapell
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Myssjö-Ovikens Hembygdsgård, Logården i Oviken

Vid Ovikens gamla kyrka ligger Logården, en byggnad från 1700-talet som är flyttad från Helgebacken. Det var Riksspelmannen Anders Helgeback, känd som n´Anners i Logårn, barndomshem.

Byggnader
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Naturbetesmark och brunkullaängar

Natura 2000 området med brunkullaängar är vackert beläget i Övre Rise med vidsträckt utsikt. Naturbetesmarken område är svagt sluttande, kuperad och mycket örtrik. Förutom att det är en rik brunkullalokal, växer här även andra orkidéer i mängder, framförallt brudsporrar och tvåblad. Men här kan man även finna andra rara blommor som klotpyrola m fl, och inte minst den rödlistade fältgentianan.

Natur
Året runt

Naturreservat i Bräcke kommun

På Länsstyrelsens hemsida finns information om Bräcke kommuns alla naturreservat. Packa picknickkorgen och ge dig ut i skog och mark, upplev tystnaden och andas in den rena jämtländska luften.

Natur
2017-03-24
2018-03-18

Naturreservat Linsellborren

Ungefär 3 mil nordväst om Sveg ligger Linsellborrens naturreservat. En plats för dig som verkligen vill uppleva naturen på riktigt, med dess imponerande djur- och växtliv. Naturreservatet sträcker sig 15 km, från Ransjöforsen till punkten där Ljusnan når Svegssjön. Du hittar rastplatser vid Linsellforsen, Ransjöforsen och Sandsforsen och med lite tur får du se bävrar simma sida vid sida med fiskarna i älven. Strömmen vittnar även om den flottning som ägt rum här, med stenkistor (grova stenväggar) som såg till att stockarna flöt fram så smidigt som möjligt. Det är skyltat från väg 84 och från Linsell, vägen som går mot Lofsdalen.

Vandring
Natur
2017-02-17
2017-12-31

Naturreservaten i Hogdalsbygden

Långsidberget 18 km sydost om Ytterhogdal Återkommande bränder har format detta stycke natur. Här finns ovanligt gott om tall och en artrikedom som rymmer allt från ytterligt sällsynta kryptogamer till ljuvligt doftande orkidéer. Gamla knotiga träd, torrakor och grova tallågor ger området något av urskogskaraktär, men naturtyperna varierar. Långsidbergets naturreservat är både lättillgängligt och lättvandrat och erbjuder många härliga naturupplevelser. Skogsbilvägar går ända fram till reservatets gräns, där det också finns tavlor som informerar om området och de skötselåtgärder som pågår. Råtjärnberget -Djupdalsberget 18 km sydost om Ytterhogdal Hackspettar, hönsfåglar och rikligt med rödlistat finner man här bland de uråldriga tallarna. Området kan också stoltsera med liten kandelabersvamp, en akut hotad och mycket sällsynt art. Den har endast observerats på tre ställen i Sverige varav detta är ett. Döda tallar lutar sig tungt mot de stora blocken. De grovgreniga tallarna står ointagliga med sin pansarbark. Enorma torrakor, 37 meter höga och våldsamt grova, pekar mot toppen av Råtjärnberget där 300 år gamla tallar reser sig ur renlaven. Det är inte lättvandrat här, men häftigt! Västansjöbrännan 3 km efter E45 norr om Ytterhogdal Söndagen den 24 juni 2001 skapades det som idag kallas Västansjöbrännan under blixt och dunder. Ett blixtnedslag är i alla fall den troliga förklaringen till att ett 16 hektar stort område eldhärjades. Om man vill se hur en skog ser ut och återhämtar sig efter en brand är det här rätta stället! Västansjöbrännan är väldigt stenigt och blockigt men ändå ganska lätt att ta sig fram i. De döende eller döda träden lockar till sig olika hackspettar och trummandet av spillkråka, tretåig hackspett och större hackspett genljuder över skogen. Syftet med reservatet är att skydda brandfältet. Det är ca 500 m att gå från parkeringen till reservatsgränsen. Det är skyltat och spångat till reservatsgränsen.

Vandring
Natur
Övriga sevärdheter
Året runt

Naturstigen - Fågelvägen

Naturstigen "Fågelvägen" sträcker sig 8 kilometer mellan Strömsunds Camping och Fågeltornet i Tullingsås. Längs stigen finns informationsskyltar om den omgivning man går igenom. Kartaskylt finns vid campingen och vid fågeltornet i Tullingsås. Stigen är spångad delvis, delvis längs gammal väg men annars skogsstig.

Vandring
Natur
Året runt

Nordic Kiwi, glas- och keramikverkstad med försäljning

Ulla och Russ på Nordic Kiwi formar funktionella, originella, vackra och roliga bruksföremål och prydnadssaker med Jämtländsk- och Nya Zeeländskt inspiration. Alla skålar, fat och muggar i keramik tål mikro och diskmaskin. Kurser i keramik och glas. Besök hemsidan för mer information och bokning.

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Övriga affärer
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Nordsätern

Nordsätern är en bra utgångspunkt för vandringar bl a mot Storåkläppen (4km) och Storådörren (9km) eller en topptur upp till Nörder-Storådörrfjället. Nordsätern är en gammal fäbodvall, där fåren fortfarande betar under vissa tider av sommaren. Fäbodvallen är privatägd så visa respekt vid din vistelse. Vägen till Nordsäterns fäbodvall är gammal. Det sägs att Karl XI skulle ha färdats på vägen 1686 på sin resa genom landskapen Jämtland och Härjedalen. När det blev dags avrådde kungens män honom då vädret ansågs för osäkert genom bergspasset Lunndörren. Det är möjligt att sakta åka bil (förutsatt att markfrigången är hög på din bil) nästan ända upp till vallen på Nordsätern. Fäbodvallen ligger vid foten av Storåkläppen och Storån forsar intill. Vandringen mot Storådörren börjar med några kilometer genom skog och därefter kommer vandraren in i ett område med fjällbjörk och lågväxande buskar. Storån löper parallellt och på några ställen behöver vandraren vada över ån. Halvvägs mot Storådörren finns en renvaktarstuga. Längre upp på kalfjället kan det blåsa friskt. Topptur till Nörder-Storådörrfjället - 1527 m ö h Toppen är den högra toppen sett från bron som korsar Storån. Tur och retur upp till fjälltoppen är ca 23 km och kan ta kring 11 timmar fram och tillbaka. Utgår du från Nordsätern så får du en stigning på 786 m. Det går en stig fram till en renvaktarstugan som ligger ca 4 km från Nordsätern. När man lämnat stigen så övergår terrängen till myrmark blandat med hårt underlag och låga buskar som är hyfsat lättgången fram till fjället där terrängen övergår till mera svårgången blockstensterräng. Från toppen kan man in i Norge samt långt bortom Åreskutan.

Vandring
Natur
Året runt
Tags: fäbodvall

Norgefarargården

Byggnadsminne från 1800-talets mitt. För de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Mosjön och Kroken i Norge blev gården en naturlig anhalt med logi för bönderna och deras hästar. Här finns en sommarservering med råvaror från orten och en stallbutik med försäljning av hantverk, naturaprodukter och souvenirer. Utsikten mot Kultsjön och fjällmassiven är hänförande.

Sevärdheter
Byggnader
Café
Året runt
Tags: byggnadsminne, kulturminne, sevardhet, cafe

Nyvallsfallet

I Ljungan strax ovanför Nyvallen ligger detta vackra vattenfall. Kör upp till bomman och parkera bilen. Följ stigen ner mot Ljungan och du kommer direkt till fallet. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Näskotts Hembygdsgård

Första byggnadsminnesföklarade hembygdsgården i Jämtland, där husen står på den ursprungliga platsen, 7 hus på en mindre jordbruksfastighet. Yngsta byggnaden är från 1850-talet. Servering, konst- och hantverksutställning sommartid. Sommaren 2016: Hantverksutställning och försäljning. John Bruno Jakobsson ställer ut tavlor. Sommarcafé erbjuder våra populära tunnbrödsstutar med getost och mese eller hembakat kaffebröd med kok-kaffe. Allt till familjevänliga priser. Swish eller kontant betalning.

Byggnader
Historiskt
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Nätvarpssundet

Forngravar från år 280 e. Kr. På en udde i Holmsjön ligger fyra rösliknadnde stensättningar. Gravarna är skyddade enligt fornminneslagen. Bäst under barmarksperioden.

Historiskt
2017-03-24
2018-03-18

Observationsplats Storsjöodjurspaning Hallen

Nere vid hamnen i Hallen finns en observationsplats för Storsjöodjursspaning. På bryggorna finns flera picnicbord, sittplatser och en Storsjöodjursstaty som ska locka till sig Storsjöodjuret vid lite blåsigare förhållanden...

Övriga sevärdheter
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Observationsplats Storsjöodjursspaning Håkansta

Precis där färjan går över till Norderön från Håkansta, finns en Storsjöodjursspaningsplats med informationsskylt om Storsjöodjuret. Platsen är utformad som en stor kikare och kamera för spaning - som barn kan krypa i och klättra på. Här finns även ett picnicbord där man kan äta medhavd matsäck.

Övriga sevärdheter
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Observationsplats Storsjöodjursspaning Rödön

På Rödön finns en observationsplats för Storsjöodjursspaning intill det gamla färjeläget. Här kan du följa Storsjöodjurets enorma fotspår och andra lämningar på marken från strandkanten och in i skogen mot Tibrandsholm. En informationsskylt berättar om Storsjöodjuret och observationer här vid Rödösundet.

Övriga sevärdheter
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Observationsplats Storsjöodjursspaning Trångsviken

I närheten av järnvägsstationen vid ångbåtsbryggan, finns en fontän med tre Storsjöodjursägg och informationsskylt om bl a Sonja Lindgrens möte med Storsjöodjuret. På vägen ner till spaningsplatsen kan du få en skymt av Trångla, Storsjöodjursbarnet, som numera blickar ut över Trångsviken från taket på ortens ICA affär.

Övriga sevärdheter
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Observationsplats Storsjöodjursspaning, Hackås

Vid Hackås kyrka finns en röd lada som innehåller ett Storsjöodjurs- observatorium. Väggmålningen i observatoriet visar riksdagsmannen Bromée och hans slåtterfolks möte med Storsjöodjuret 1863, av konstnären Bo Torstemo. Informationsskyltar berättar om händelsen och om Storsjöodjuret. I rummet finns även en speciell odjursdesignad gästbok.

Övriga sevärdheter
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Offerdals hembygdsgård i Ede

Hembygdsgården i Offerdal med 14 olika byggnader är koncentrerad till hembygdsområdet alldeles intill kyrkan. Här finns Spruthus, kyrkstall, härbren, mangårdsbyggnad, lador, fäbodstuga, bakstuga, fotoarkiv. och mycket mera. Hembygdsgården har cafe sommartid och vissa helger under övriga året. Tunnbrödsbakning och försäljning i bagarstugan vissa dagar. Utställning. Enklare stuga att hyra, se "Ede Offerdal Stuga att hyra vid Hembygdsgården" under menyn "Bo & Äta".

Byggnader
Café
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Offerdalsvind

Råshöns Vindkraftspark. Projektet är placerat på en höjdrygg benämnd Råshön. Platsen ligger i närheten av Almåsaberget i Offerdal, Krokoms kommun i Jämtlands län. Studiebesök kan anordnas.

Övriga sevärdheter
Året runt

Offerhälla

Ca 16 km från Åsele i byn Sörnoret finns "Offerhällan", enligt traditionen en gammal samisk offerplats med en underbart vacker utsikt över sjöarna runt omkring. Från toppen ned till vattenytan är det ca 120 m fallhöjd och nära på rakt ned.

Vandring
Natur
Året runt
Tags: sevärdhet, lappland, south, lapland, sevärdheter, offerhålla, bergvattenberget, utsikt, vy, åsele, västerbotten

Offerstensröset

Enligt sägnen mördades här en pilgrim av rövare. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Olympia gården och "Järnloppan"

På Olympia Gården från 1700-talet kan ni se antikviteter av hög klass, även försäljning. Gårdsmuseum med jämtländska kulturskatter. Skidolympiern Jan Halvarssons monteringsbara timmerkojor visas också. Han tillverkar även vallaprofiler och utför skidslipning. I "Järnloppan", Loppis i fd Järnaffären, Hammerdal, säljs antikviteter av hög klass. Även vernissage.

Sevärdheter
Historiskt
Konstateljé/Galleri
Museum
2017-01-01
2017-12-31

Opera i Berget

Tänk dig att få höra skön sång från musikalens värld mitt i en sagoskog där du sitter under klippblock stora som hus. Du har gått dit på en vindlande stig över stock och sten eller åkt över viken i en eka. När solen är på väg ner är det fikapaus mellan akterna, nere vid sjöstranden. Kaffet kokar över brasan. Efter pausen är det visor och pop i sommarkvällen, kanske med ackompanjemang av myggornas vinande. Hemfärden går längs stigen, nu upplyst av marschaller. Vittrorna vinkar vänligt farväl.

Bygdespel/Teater/Bio
Musik
Aktiviteter
Natur
2017-08-19
2017-08-19

Ovikens nya kyrka

År 2005 var det 100 år sedan Ovikens nya kyrka byggdes. Arkitekt var Gust. Hermansson, kyrkan invigdes år 1906. Den gamla kyrkan ansågs i alltför dåligt skick. Efter en uppslitande strid fick den nya kyrkan stryka på foten för den gamla som åter togs i bruk år 1935. Den på så sätt "övergivna" nya kyrkan är en av landets bäst bevarade nygotiska kyrkor. Kyrkan har mycket god återhörning och används sommartid till många konserter.

Kyrkor/Kapell
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Ovikens sockenstuga

Behöver du hyra en lokal? Du kanske ska ha ett kalas eller bara träffas flera stycken? Kanske en föreläsning eller vad du vill. Stora salen i Ovikens sockenstuga rymmer ca 50 personer.

Byggnader
Lokaler
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Paddla Kanot i Rogens Naturreservat

Paddla kanot i Rogens Naturreservat. Glid fram över sjöar, åar och bäckar i kanot genom vildmarken. Hyr kanot hos Topsport eller genom STFs fjällstuga vid Rogen. Transport kan ordnas. Rogensjön är Härjedalens största sjö, och utgör navet i det väldiga sjösystemet. Man kan med några korta passager där kanoten måste bäras över land, paddla ända till sjön Femunden på norska sidan. Sjöarna och bäckarna i området är kända för sina förnämliga fiskemöjligheter.

Kanot/Kajak
Natur
Året runt

Paddla längs Ljusnan

En lätt tur i Ljusnans strömmar som är lämplig för hela familjen. Ni kör med egen bil efter oss till Bruksgården, c:a tre km från Funäsdalen, här avslutas så småningom kanotturen. Er bil lämnas vid målet och ni får skjuts upp till Flon, där turen startar. Det finns möjlighet att fiska, bada och göra strandhugg på någon av de fina sandstränderna. Medtag matsäck. Turen tar c:a 3-5 timmar och genomförs på egen hand. Paddlingen avslutas vid Bruksgården, där ni tidigare lämnade er bil.

Fiske
Må bra
Kanot/Kajak
Natur
Året runt

Pilgrimsleden Ljungdalen

Den norske kungen Olov Haraldsson kom i början av 1000-talet med några tusen man över fjällkedjan på sin långa färd mot strid och död och helgongloria. En kult kring honom utbröt både i Sverige och Norge efter hans död och människor började vallfärda till hans gravkyrka i Trondheim, och den helige Sankt Olov blev medeltidens stora folkhelgon. Vill du själv prova att vandra i pilgrimernas spår kan du börja vid Allmänbacken i Ljungdalen mot Öjön söder om Predikstolen, förbi renvaktarstugorna Sakristian och Biskopsstugan och vidare till Nedalshytta i Norge.

Vandring
Natur
Året runt

Radiomuséet i Kälarne

Tal och musikmaskiner. Radions utveckling under 100 år. Ligger i centrala Kälarne och det finns mellan 300-400 föremål med täckning på ca 100 år tillbaka i tiden. Till största delen handlar det om radio, grammofoner och fonografer. Från samma tidsera kommer också den dragspel och kamerasamling som finns. Föremålen är inrättade i tidsenliga miljöer. Radioförsäljaren vid disken, telegrafisten sittande i köket, utgörs av dockor i naturlig storlek i för den tiden naturliga lokaler. Besök Kälarne Radiomuseum, det ger dig en resa genom ljudmaskinernas tidevarv. Öppnar efter midsommar. Öppet 12-16, övriga tider ring 0696-40539.

Museum
2017-03-24
2018-03-18
2017-07-01
2017-07-31

Ramundbergets gruvor

Järn- och koppargruvor, högt belägna. Vandring från Fjällgården i Ramundberget eller följ vägen från Bruksvallarna mot Mittåkläppen, vandringsled från vägen vid Fålåtjärn. Gruvdagar i Bruksvallarna under sommaren.

Vandring
Natur
Året runt

Remsgården

Remsgården (gammelmansgården) i byn Remmet är en i huvudsak fyrbyggd gård, som till stor del byggdes under 1700-talet. Gården var helt fyrbyggd fram till 1860-talel, då den splittrades. En del byggnader flyttas till andra intilliggande gårdar. Under 1900-talet har flera av dessa spårats upp och flyttas tillbaka till Remsgården. Den älder huvudbyggnad "gammelstugan" är en påkostad timrad parstuga med framkammare och praktfull barfred. Invändigt är väggarna och taken särskilt i helgdagsstugan rikt utsmyckade med målningar daterade 1774 och har troligen målats av Svegskonstnären Erik Wallin. Gården ägs idag av Svegs Hembygdsföreningen. Byn Remmes vattendrivna ramsåg, Remsågen, härstammar ev. från 1700-talets slut. Den var i bruk fram till sekelskiftet 1900 och stod sedan under en lågn tid öde. År 1929 lades nytt spåntak. På 1980-talet genomfördes en omfattande rekonstruktion av vattenrännan

Sevärdheter
Året runt

Rengsfallet

Rengsfallet är Hotagsbygdens Tännforsen - mäktigt, dånande och fascinerande. Området väster om Rengsfallet är ett av de översta bergsflaken och består av hårda bergarter såsom amfibolit och hårda glimmerskiffrar. Rengsfallet ligger ljust i övergången mellan det hårda berget i väster och det mjukare i öster. I fallet kan man se den starkt förskiffrade amfiboliten som övergår i den mer lättvittrade sandstenen kring Valsjön. Visst är det fantasieggande att veta att här har vattnet störtat ner på samma sätt sen senaste istiden, dvs i 9000 år! Tack vare de hårda bergarterna kan fallet finnas kvar i tusentals år till. Nära intill fallet fanns stenåldersjägare och fiskare. Här var bra fiske då och det är det fortfarande.

Natur
Året runt

Revsunds Hembygdsgård, Gällö

Välkommen till Revsunds Hembygdsgård i Gällö.Tingshuset byggdes 1850 och flyttades hit ca: 1860 efter laga skifte från en plats bredvid före detta kommunalkontoret (Sefastvägen 1). Där fanns ca. 50 hus tätt tillsammans på en yta av 100 x 150 meter. Dessa hus bildade Gällö:s 4 gårdar. Den nya fastigheten efter flytten fick beteckningen U-byn 1. 1880 ödelades nästan hela gården av en eldsvåda, endast övre delen på denna byggnad klarade sig. Vid återuppbyggnaden byggdes det till nedåt med farstu, tolvmanskammare, en stor tingssal, samt en källare med fängelsehåla. Ubyn 1 blev härmed tingsställe för bygden. Tidigare plats var Mellgård. Senare uppfördes 2 st. flygelbyggnader, ena med 2 läg. á 5 r.o.k. den andra med ekonomiutrymmen, samt mangårdsbyggnaden 1890, av Per Aron Persson. Ladugård (riven) och bakstuga byggdes 1912. Jöns Petter Persson övertog 1907 och började med Gästgiveri. Tingsstället upphörde och flyttades till Östersund 1916, varvid tingshuset byggdes om till bostäder, tingssalen delades i 3 rum. Här bodde tidvis 2-3 familjer. Mellan ca: 1920 till 1937 inrymdes Gällös telefonväxel i tingshuset. 1934 upphörde Jöns Petter med Gästgiveriet. Revsunds Hembygdsförening hyrde tingshuset till museum april 1982. 1994 köpte Hembygdsföreningen hela gården, och en varsam renovering av husen påbörjades. Nytt förråd byggdes 2006 Det gamla garaget revs 2007

Byggnader
Museum
2017-03-24
2018-03-18

Revsunds Kyrka

Kyrkan är mycket vackert belägen, där den ligger och speglar sig i Revsundssjön. På samma plats låg tidigare en gammal stenkyrka vars äldsta delar tillkom någon gång på 1100-talet. Den gamla medeltida kyrkan i Revsund är en av de äldsta kända kyrkorna i Jämtland. Den revs på 1870-talet i samband med att den nuvarande kyrkan byggdes. Den nya kyrkans västtorn placerades just där den gamla kyrkans kor hade stått. Den gamla kyrkan är mycket väl dokumenterad, avbildningen från 1635 (okänd målare) innebär den äldsta kända avbildningen av en kyrka i Jämtland.I Revsunds kyrka finns en rad historiskt intressanta och sevärda föremål, flera av dem tillvaratagna och överflyttade från den gamla 1100-talskyrkan. Här finns bland annat en mycket vacker predikstol, tillverkad 1651 av Per Ifvarsson. En annan sevärdhet är den gamla kyrkans vackert skulpterade dörr, tillverkad 1698 av Gregorius Raaf. Kyrkklockorna är också ett arv från den gamla kyrkan. Den mindre klockan är en gåva från konung Karl XI, skänkt i samband med hans resa genom Jämtland 1686. Denna klocka blev anmärkningsvärt nog spräckt vid själaringningen efter sin givare år 1697. Öppet vid överenskommelse.

Kyrkor/Kapell
2017-03-24
2018-03-18

Rissna gamla skola

Föräldrakooperativet Busbua är en liten mysig förskola belägen i Rissna gamla skola. En byggnad som år 2001 blev framröstad till Jämtlands vackraste byggnad och sedan hamnade på en hedrande 7:e plats i en riksomfattande omröstning! Vår förskola har ett fantastiskt läge med en stor inspirerande lekpark alldeles utanför dörren och med skogen i direkt anslutning till lekparken.

Byggnader
2017-03-24
2018-03-18

Rogens Naturum

En permanent utställning om Rogens natur och djurliv. Ligger i direkt anslutning till Tännäs Fiskecentrum och har samma öppetider Rogenområdet är ett unikt stycke land i västra Härjedalen mot Norges gräns. I området rinner tre av våra största älvar upp, Klarälven-Göta älv, Dalälven och Ljusnan. Området karakteriseras av hundratals sjöar och vattendrag samt en mycket karg natur med klippblock,tallskog och torrakor. Rogens naturinformation har information om områdets djur och växtliv samlats. Här finns myskoxe, fjällräv, fjällämmel och många andra arter. Vet du vad harren lever av? Varför uttern nästan dött ut? Hur mycket kalk som sprids varje år mot försurningen?

Övriga aktiviteter
Museum
Året runt

Rombovallen

Rombovallen ligger längs en gammal färdväg för handel, kulturutbyte och krigståg. Pilgrimsresorna till Nidaros, nuvarande Trondheim, var besvärliga och under vissa tider mycket farofyllda. Rombovallen väster om Lofsdalen är en medeltida begravningsplats. Vid Rombovallen finns idag en återskapad själastuga med grillplats. Lättillgängligt utflyktsmål då du kan parkera bilen intill själastugan. Pilgrimsleden fortsätter härifrån mot Lofsdalen respektive mot Högvålen för vandring sommartid eller turskidåkning vintertid.

Kyrkor/Kapell
Historiskt
2016-10-11
2017-10-10

Rossöns FVO

Fiskevårdsområdet ligger utmed Fjällsjöälven och knyts samman i Bodumssjön med en skärgårdsliknande miljö av öar, holmar och vikar som omgärdar Rossön med 18 mil stränder. Sommartid erbjuder Bodumssjön ett varierat och spännande fiske efter framförallt gädda och abborre. För den långväga gästen finns olika former av boende. Stugor finns vid Byvattnet, Vallsjön, Bustadnäset och golfbanan.

Fiske
Natur
Bo
Stugor
Året runt
Tags: fiske

Rossöns Stenåldersmuseum

Stenåldersmuseet i Rossön visar en unik samling av forntida boplatser i Fjällsjö, Bodum och Tåsjö socknar. Museet har föremål från omkring 120 boplatser från stenåldern, bronsåldern och den äldre järnåldern i området. Här finns ett stort material av högt vetenskapligt värde. Museet är beläget vid Hembygdsgården. Målningar utförda av Johnny Persson.

Historiskt
Museum
2017-01-01
2017-12-31

Rörströmsälvens Fiske och Vildmarksupplevelser

Rörströmälvens Jakt & Fiske erbjuder upplevelser i orörd vildmark. Här finner du möjligheter till fiske, svamp och bärplockning. Här är det gott om fiskevatten med en mängd olika fiskarter. Sjöar med främst grov gädda och abborre men även sik, braxen, id, lake och mört. Vi har även Hocksjöforsarna där det förutom dessa fiskarter även finns öring och harr samt ett flertal vatten med inplanterad röding och öring. Anläggningen ligger i världens brunbjörntätaste område och har ett antal gömslen för björnskådning. Rikt djur- och fågelliv och en guidad båttur sommartid uppströms Rörströmsälven rekommenderas. På en sån tur kan du få se fiskgjuse samt bäver i dess naturliga miljö. Naturområden är mycket häpnandsväckande och praktfullt, upplevelse i detta område glöms sällan! Boende finns på plats i timrade stugor.

Fiske
Natur
Bo
Fiskecamper
2017-01-01
2017-12-31
Tags: dromfiske

Rövrafallet

Här rinner Rövran ner och delar sig till två fall, varav det ena är större och bredare. Här kan man fiska, bada eller bara sitta och trivas intill vindskyddet. Kanske koka kaffe och grilla korv eller bara "vara" och titta lyssnande på det vilda vattnet. Ca 1 km att gå när ni parkerat bilen.

Natur
Året runt

Sedum Design

Tillverkning av smycken främst i renhorn från renarna i området och även rent silver. Pernilla Salomonsson i Bruksvallarna arbetar också med olika skinnprodukter så som älgskinn och fårskinn. Skinnet bereder hon själv och skinnen kommer från området runt Härjedalen.

Konstateljé/Galleri
Hantverk/Hemslöjd
Året runt

Silverfallet

Från Skärkdalen åker du in vägen mot Skärvagsvallen. Vid vägens slut finns en parkering, där börjar leden mot Dalsvallen. Drygt 2 kilometers vandring i lätt fjällbjörksterräng fram till ån som kommer från Lillsjön. Följ ån uppströms - vilken sida av ån spelar ingen roll - efter ca 500 m når du Silverfallet. Vackert och trevligt rastställe. Prova gärna fiskelyckan.

Natur
Året runt
Tags: vattenfall,, sevärdhet

Sjoutnäsets Kapell

Kapellet invigdes 1919 och det är den största kyrkan i Frostviken med 225 platser. Kapellet är dekorerad av Paulus Jonze och är restaurerad 1934. Ingen uppvärmning finns, så den används endast en gång per sommar, då man firar Sjoutnäsmässan. Men den används fortfarande som begravningsplats. Kapellet är enkelt men väldigt fint. Nyckel finns för utlåning på enda gården i byn. Spånklätt kapell med säregen arkitektur, naturskönt läge vid Storsjouten.

Kyrkor/Kapell
Historiskt
2017-01-01
2017-12-31

Skansen Alanäs

Skansen Alanäs byggdes upp under beredskapsåren 1940-1945. 2010 gick det emellertid inte att se mycket av den. Skyddsrum och värn var i stor utsträckning igenmurade eller inbäddade i jord och sten och överväxta med buskar och ris. Guidade gruppvisningar under sommaren men Skansen går att besöka på egen hand.

Guidade turer
Sevärdheter
Historiskt
Museum
2017-01-01
2017-12-31

Skansen Klintaberg

Skansen Klintaberg byggdes mellan 12 maj 1943 och 1 juni 1944, alltså under senare delen av andra världskriget. Uppgiften för de förband som placerades här var att stoppa en eventuell tysk invasion från Norge. Platsen för skansen är väl vald från försvarssynpunkt. Anläggningen ligger precis vid vägen på ett brant berg ned mot Valsjön. Vägen, som snabbt kunde mineras, går mellan Valsjön och skansen. Skansen består av två större bergskyddsrum och ett tjugotal mindre värn. Dessutom finns ett antal förbindelsegångar mellan skansens olika delar. Skansen Klintaberg användes av det svenska försvaret ända in på 1980-talet och har fått namnet efter den major som föreslog att den skulle byggas: Magnus Wilhelm af Klinteberg. Vid full beredskap fanns 215 man i skansen. Förbanden kom från Jämtland, Ångermanland, Hälsingland men även från Mellansverige. Guidade visningar under sommaren, annars ring för information. Grupper bokar in sig för guidade turer, som då kostar 1000 kronor för cirka en och en halv timme.

Guidade turer
Historiskt
Året runt
Tags: barnvänligt, jhthojdare, visitsweden

Skärkåfallet

Vattenfall vid den gamla sågen i Skärkdalen. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lunndörrsfjällen. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Smååkrans Getgård - Getter

Smååkrans Getgård är beläget i Smååkran utanför Bräcke i södra Jämtland, vid Hungesjöns strand. På gården finns ett 50-tal getter som lever och mjölkas i den idylliska miljön. Givetvis är allt ekologiskt och getterna behandlas med kärlek och respekt. Mjölken som getterna ger förädlas till den fantastiska getosten som sedan säljs i gårdsbutiken och på marknader runt om i Jämtland. Försäljning av goda ostar och annat smått och gott. Kom och drick en kopp kaffe med stut i gårdscafét. Hälsa på djuren och njut i lantlig miljö. Ostbuffé varje dag i juli kl. 14-18. Öppet nästan jämt, men ring gärna innan. Ulla: 070-308 47 47 eller Johnny: 070-283 88 22

Djur
2017-03-23
2018-03-18

Snilleriket i S:a Storsjöbygden

Längs västra sidan av södra Storsjön i Jämtland har förvåndasvärt många snillen, minst femton verkligt intressanta personer verkat. Några är berömda långt utanför Sveriges gränser, andra har du knappt hört talas om, trots att deras verk är spridda runt om i världen. Snilleriket upplever du framför allt i Hovermo Industri- och Gårdsmuseum (Sveriges Industriminne 2001), Gisselfors Kaggfabrik, Bingsta-smedjan vid Hembygdsgården i Hoverberg samt hos Wikners i Persåsen. Vi ordnar gärna guide för gruppresor med buss. Gisselfors Kaggfabrik och Bingsta-smedjan kan bokas för gruppvisning. Hovermo har sommaröppet från mitten av juni till mitten av augusti och Wikners i Persåsen har öppet året om. Boken "Snillena i Snilleriket" inklusive en DVD-skiva om en resa i Snilleriket finns att köpa hos Wikners i Persåsen, Hovermo Industri- och Gårdsmuseum, ICA i Myrviken och Svenstavik samt på Frendo i Myrviken. För info. ringer du Turistföreningen 072 50 10 833 eller 063-18 11 30.

Guidade turer
Byggnader
2016-12-06
2017-12-04
Tags: upplevstorsjon

Snöskallegrottan

En grottbildning på 57 meter. Ingången är ganska brant och leder via en trappliknande formation ner till Kerstins sal. Där finns flera kortare sidogångar. Grottan ligger på gränsen mellan Bräcke och Ånge kommun, cirka 2 mil söder om Bräcke.

Natur
2017-03-24
2018-03-18

Sommarhagen

Med milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjäll ligger Sommarhagen. Tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger lät bygga sitt drömhus på Frösön 1914. Besök detta unika hem och ta del av P-B: s liv och verk.I huset finns kafé med hembakt bröd. Audioguider finns. Grupper kan boka tid med guide.

Byggnader
Museum
2017-01-01
2017-12-31

Sonfjällets Nationalpark

Sonfjället är en av Europas äldsta nationalparker, inrättad redan 1909. Parken har välmarkerade leder både sommar och vinter för vandring och skidåkning. Nationalparken omfattar ett stort vildmarksområde runt det mäktiga Sonfjället, 1278 m ö h. Det är ett storslaget och lättillgängligt naturområde som bebos av björn men även lo, älg och ibland järv, varg och kungsörn. Björnen är den som lämnar de tydligaste spåren, ofta i form av spillning, spårstämplar, rivmärken på träd och upprivna myrstackar. Man ska ha stor tur för att få se en björn. Faktum är att björnen oftast är mycket räddare för dig än du för honom och en björn viker oftast av om han känner att människor närmar sig. I parken kan du göra många olika aktiviteter som exempelvis: Björnvandring: Du får följa en erfaren guide som visar spår, spillning, iden, rivmärken på träd, upprivna myrstackar och spårstämplar. Guidade vandringsturer: En erfaren guide berättar för dig allt intressant som parken har att visa upp, turen tar minst 5-6 timmar. Besök på levande fäbod: Du får följa med och se hur livet på fäboden fungerar, träffa djuren och se hur man levde förr i tiden. Boende: Stugor finns att hyra intill fäbodarna i anslutning till nationalparken. Sonfjällets nationalpark är värt ett besök både sommar och vinter. Lederna i parken är välmarkerade och du behöver inte gå eller skida länge förrän du är mitt i nationalparkens hjärta. Det finns en tur för alla oavsett fjällvana. Vid foten av Sonfjället finns en utställning om nationalparken, den är öppen sommartid. I boken ”I hjärtat av Härjedalen – Sonfjället” kan du läsa mer om natur och kultur i nationalparken. Turtips hittar du i Länsstyrelsens vandringsguide för Sonfjället. Huvudentrén till Sonfjället finns vid Nyvallen, en levande fäbod kombinerat med en informationscentral. Andra naturliga utgångspunkter är Nysätern, Dalsvallen och Valmen.

Guidade turer
Djur
Natur
Året runt
Tags: hiking, jhthojdare, nationalpark, naturattraktion, visitsweden

Sportfiska i Ljungdalsfjällen

Trakterna kring Ljungdalen bjuder på en naturupplevelse med glaciärklädda fjäll och kristallklart vatten. Fisket sker mestadels i fjällvatten, men även i skogslandskap vid Ljungan och Skärkan samt Orrtjärn och Björnskalletjärn. Alla sjöar har fiskbestånd av röding och öring. Fiskesäsong Fram till midsommar när det ännu är lite kallare i vattnet är sjöfisket som bäst på öring och röding. Harren är fredad för lek i strömmande vatten t.o.m 15 juni. Vid midsommar startar fisket i strömmande vatten. När värmen kommer kläcker insekter och torrfluge fisket blir som bäst. I juli går rödingen djupare. Harren trivs som bäst i sommarvärmen och frossar vid insektskläckningarna. i augusti börjar storöringen sin lekvandring upp i de större strömmarna och fångas på streamers och på drag, oftast när det bivit mörkt. I september kan det vara ett bra flugfiske på harr i Sölvbacka och Rövran, omgiven av fjällens sprakande höstfärger. Man kan också fiska öring i september i sjöarna

Fiske
Natur
Året runt

Spårsafari med Naturskyddsföreningen 13/4-17

En vinterekologidag på skidor Upplev lavskrikans och lodjursets snöiga och tysta landskap. . Goda möjligheter att se spår efter lo, järv, utter och på vårkanten även björn. Dagsutflykt från v 10 varje torsdag, anmälan kvällen innan.

Guidade turer
Skidåkning - Tur
Djur
Natur
2017-04-13
2017-04-14

Spårsafari med Naturskyddsföreningen 20/4-17

En vinterekologidag på skidor Upplev lavskrikans och lodjursets snöiga och tysta landskap. . Goda möjligheter att se spår efter lo, järv, utter och på vårkanten även björn. Dagsutflykt från v 10 varje torsdag, anmälan kvällen innan.

Guidade turer
Skidåkning - Tur
Djur
Natur
2017-04-20
2017-04-20

Spårsafari med Naturskyddsföreningen 30/3-17

En vinterekologidag på skidor Upplev lavskrikans och lodjursets snöiga och tysta landskap. . Goda möjligheter att se spår efter lo, järv, utter och på vårkanten även björn. Dagsutflykt från v 10 varje torsdag, anmälan kvällen innan.

Guidade turer
Skidåkning - Tur
Djur
Natur
2017-03-30
2017-03-30

Spårsafari med Naturskyddsföreningen 6/4-17

En vinterekologidag på skidor Upplev lavskrikans och lodjursets snöiga och tysta landskap. . Goda möjligheter att se spår efter lo, järv, utter och på vårkanten även björn. Dagsutflykt från v 10 varje torsdag, anmälan kvällen innan.

Guidade turer
Skidåkning - Tur
Djur
Natur
2017-04-06
2017-04-06

Staty av Greta Garbo

Att placera en staty av Greta Garbo mitt i skogen i Härjedalen är väl ingen konst... eller är det exakt just vad det är? Tisdagen den 5:e juli 2016 blev detta, som en del av Fotografiska Museets utställning ”Garbo i bilder”, verklighet. Var skulle den tillbakadragna och rotörstande Greta Garbo själv helst vilja gestaltas? På ett bullrigt och av fotoblixtar upplyst torg i en storstad, eller på en rofylld skogsglänta där endast vindsus och en och annan fågel kan höras. Härjedalens nya ”dolda” resmål lär i vilket fall som helst fylla den sanna konstens syfte; väcka frågor som Hur? och Varför? Greta Garbo finns i skogarna i Lillhärdal, nära en plats som heter Stockholm. Vad kan väl vara mer passande, i enskildhet men ändå nära "stan" ! http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/garbo-staty-ska-sta-i-harjedalsskogarn... http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article23125999.ab

Övriga sevärdheter
Året runt

Stekenjokk / Vildmarksvägen

Vägen slingrar sig genom milsvida skogar, över fjäll och utmed sjöar och tjärnar. Den börjar i Strömsund och letar sig förbi Gäddede, över det vidsträckta fjällmassivet Stekenjokk och vidare ner i Kultsjödalen mot Vilhelmina i Västerbotten. Naturen längs Vildmarksvägen är lika vild och otämjd som när de första människorna vandrade in för länge sedan. Njut av att färdas genom vildmarken. På väg norrut från Strömsund åker man igenom Sveriges björntätaste område. Här kan man göra en avstickare till det imponerande Hällingsåfallet. Vattnet störtar ner, ca 40 meter i norra Europas längsta vattenfyllda kanjon. I Gäddede finns det mesta av Frostviken komprimerat i Frostvikens naturinformation som ligger i turistbyråns lokaler. För att ta del av den unika fjällflora som området erbjuder kan man besöka Frostvikens Fjällpark. Parken invigdes sommaren 2012 och ligger vid turistbyrån i Gäddede. Vägen ringlar sig vidare förbi Jormvattnet, Stora Blåsjön, Ankarede med kapell och samisk kyrkstad, fram till Ankarvattnet. Parkeringen här är utgångspunkt för turen till Korallgrottan, Sveriges längsta. I närheten ligger även Bjurälvens naturreservat, se Guldkornet Korallgrottan/Bjurälven. Uppe på Stekenjokk går vägen över kalfjället. Här kan snödrivorna vara sju meter höga när vägen snöröjs i början av juni. Vill man ta en tur på skidor är det inga problem, trots att det är mitt i sommaren. Den milsvida utsikten är hänförande med fjällets blomsterprakt som inramning. Djurlivet är omfattande efter vägen och det finns möjligheter att se både rovdjur och rovfåglar samt ren. Den 50 mil långa vägen sträcker sig från Strömsund via väg 342 till Gäddede, över fjället vid Stekenjokk in i Västerbotten. Under vinterhalvåret ligger snön djup på kalfjället. Då är vägen stängd. Från 6 juni - 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen, men ofta öppnar vägen redan i slutet av maj. En del av snön ligger kvar under sommaren. Då kan du ofta se en flock renar som söker svalka på någon snöfläck. Vandra eller åk skidor direkt i anslutning till vägen. Visa hänsyn till växt- och djurliv.

Vandring
Natur
Året runt
Tags: jhthojdare, visitsweden, turistvag, vildmarksvägen

Stenbithöjden

Granskogen i våra hjärtan... På Kommungränsen mellan Åsele och Dorotea finns Stenbitshöjden. Ett naturreservat med ett av länets största urskogsområden öster om fjällkedjan. Här finner du myrar, tjärnar, brutna stubbar, vindpinade björkar och framför allt granar i massor. Orkar du gå till Stenbithöjdens topp hittar du dessutom en stuga med en fantastisk utsikt! Regelbundet bor både mård, älg, brunbjörn och lodjur i reservatet men har du tur/otur eller kanske bara ren skicklighet kan du möjligtvis möta både lavskrika, tretåig hackspett och järpe på vägen genom detta spännande vildmarksområde.

Vandring
Natur
Året runt

Stockholmsgata

Kanske den vackraste kanjonbildningen i vårt land. Den bildades när den tusentals meter tjocka inlandsisen täckte vårt land för ca 10 000 år sedan. På sommaren smälte isens ytskikt och vatten sökte sig ned i de sprickbildningar, som uppstod, och vidare mot markytan där det bildades långa tunnlar under det mäktiga istäcket. Genom årtusenden av slipning skapades på så sätt en kilometer lång kanjon. I de branta väggarna finns jättegrytor insvarvade. Informationstavlor finns i området!

Vandring
Natur
Året runt
Tags: utsikt, åsele, lappland, south, lapland, southlapland, kanjon, ravin, sevärt, klippor, inlandsis

Storhogna Högfjällshotell & Spa

Storhogna högfjällshotell & Spa är vackert beläget i Vemdalsfjällen, med ett unikt läge på gränsen till kalfjället 725m öh. En genuin fjällmiljö med härlig familjeskidåkning i mjukt böljande pister och längdåkning i perfekt preparerade spår som under barmarksäsongen är sagolika vandringsleder. Efter dagens äventyr väntar skönt spa-liv, pool & bastu, god mat och härligt umgänge. Upplevelser som ger fina minnen och sköna avtryck i vardagen. Njut av deras prisbelönta spa, god mat och umgänge. Varje kväll serverar det ambitiösa köket en fjällinspirerad 3-rättersmiddag i den vackra vinterträdgården. Köket har fått utmärkelsen Mycket God Klass via White Guide - en heltäckande restaurangguide i Sverige som utvärderar och listar landets intressantaste restauranger. Storhognas skidsystem är ihopbyggt med Klövsjö så att gäster lätt kan ta sig mellan systemen. Väljer du att gå på tur finns många mål längs vägen med fina raststugor med kaminer för uppvärmning. Ta med eget fika eller ta skidorna till någon av våffelstugorna Samevistet eller Jaktstugan.

Bad
Må bra
Natur
Hotell/Pensionat
Året runt

Storsjö Fågelskyddsområde

STORSJÖ FÅGELSKYDDSOMRÅDE Storsjö Kapell Ljungdalsfjällen Högt uppe i Ljungdalsfjällen, ligger Storsjödeltat vid Ljungans utlopp i Storsjön, det är en av de mest intressanta fågellokaler som finns i Jämtland Härjedalen. Fågellivet runt Storsjö Kapell är en riktig skatt och ett paradis för både änder och vadare. Storsjö fågelskyddsområde ligger 2 km väster om Storsjö Kapell och deltat har många vikar och holmar perfekta för häckning och som rastplats för flyttfåglar. Hit lockas mängder med fåglar varje år. Efter en stund uppe i en av de tre fågeltornen ser man snart den ena arten efter den andra. Här finns skyddande lägen för honor som ligger på ägg. Tät vegetation att gömma sig i och god tillgång till föda. BRUSHANEN TRÄDER FRAM Efter en stunds sökande är de där, de märkliga brushanarna, med sina färgrika kragar uppfällda. Hannarna bröstar kaxigt upp sig mot varandra. STORLOMMEN Som ett levande grafiskt konstverk glider storlommen sakta och majestätiskt förbi. HÄCKANDE TRANOR och arter som rödbena, gluttsnäppa, kärrsnäppa, mosnäppa och svartsnäppa trivs i den perfekta miljön. Här finns sjöorre, svärta, vigg och bläsand. KUNGSÖRN Och andra rovfåglar som havsörn, fiskgjuse, kärrhök och tornfalk sveper ofta över deltat vid Storsjön i Ljungdalsfjällen. I skymningsljuset ses jorduggla ljudlöst glida över myrarna. RASTPLATS FÖR FLYTTFÅGLAR PÅ VÄG UPP TILL FJÄLLVÄRLDEN Storsjö Kapell i Ljungdalsfjällen är det sydligaste området i Sverige där du kan se alla fåglar som på våren är på väg upp till fjällvärlden. På hösten har man återigen chans att se de fjällfåglar som passerar söderut. Livligast är trafiken månadsskiftet maj-juni. BOENDE STORSJÖ KAPELL Du kan boka boende på Storsjö Fjällturism & Fiskecamp strax intill fågelskyddsområdet, ring 0687-211 22. De har trivsamma stugor som ligger helt underbart alldeles vid Storsjöns strand. Upplev vildmarken vid porten till Fjällvärlden. Restaurang, pub och bar med fullständiga rättigheter. Bastu. Konferensmöjligheter. Möjlighet till guidade turer. Storsjö Kapell erbjuder även trevliga stugor och lägenheter för uthyrning per natt eller vecka som du kan boka via Ljungdalsfjällens Turistbyrå, ring 0687-200 79 OMRÅDET ÄR SKYDDAT UNDER HÄCKNINGSPERIODEN Under den känsliga häckningsperioden 15 april - 31 april är områder skyddat från störningar och häckningsplatserna får inte besökas. Då kan våtmarkernas invånare istället studeras från första parkett uppe i något av de tre fågeltornen. VÄLKOMMEN TILL STORSJÖ KAPELL Stanna till. Besök fåglarnas värld. Upplev artrikedomen i Storsjö Fågelskyddsområde - fågelskåda - fotografera - njut av upplevelsen. Upplev arterna utanför Fågelskyddsområdet. Inne i byn ser du blandannat svarthakedopping, dvärgmås och brushanar. Kyrktjärn vid Storsjö Kyrka är populärt bland fåglarna.

Guidade turer
Övriga aktiviteter
Djur
Övriga sevärdheter
Året runt

Storsjö Kyrka

Kyrkan är byggd 1751. Dekorativ utsmyckning. En unik detalj är predikstolen som finns rakt ovanför altaret. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Kyrkor/Kapell
Året runt
Tags: kyrka

Storsjöodjurscenter Svenstavik

I Svenstavik finns ett interaktiv central för storsjöodjursspaning. Endast här kan du följa sökandet med de högteknologiska kamerorna och se rörliga bilder på en digital skärm. Du kan lyssna och läsa om människors iakttagelser och berättelser om Storsjöodjuret genom en utställning från Jamtli samt titta på bredden av hur konstnärer och hantverkare har arbetat med Storsjöodjuret som inspirationskälla. Skapa även ditt eget Storsjöodjur och se det röra sig på en visningsskärm. Nu finns även Birgers egen hörna med myskuddar och Birgerböcker. På youtube.com finns en film som några Amerikanare gjorde 2012 som handlar om sökandet efter Storsjöodjuret. Filmen heter: Destination TRUTH - SO5EO4 "Alien Invardes/Swedish Lake Monster" Den finns även på facbook under Storsjöodjurscenter.

Djur
Övriga sevärdheter
2016-10-05
2017-06-05
Tags: upplevstorsjon

Strångbergsgrottan

Sveriges tredje längsta urbergsgrotta med en kryplängd på 510 m. På en närbelägen topp finns inristningar i berget som man tror har huggits in i början på 1000-talet. Vid besök i grottan behövs ficklampa, gärna pannlampa, hjälm, oömma kläder och bra skor. Rör inte lösa block i väggen eller tak. Kom ihåg att du alltid kryper på egen risk, grottorna är inte på något sätt undersökta eller åtgärdade ur säkerhetssynpunkt. Bäst att besöka under barmarksperioden.

Natur
2017-03-24
2018-03-18

Strömbacka kvarn. Hackås

Strömbacka kvarn är en gammal kvarn som har restaurerats och är i dag en unik restaurang med kvarnens interiör väl bevarad. Där finns också bilder och texter om den gamla kvarnen. Detta ger matgästerna en kulturupplevelse av rikt mått i samband med måltiden. Vissa kvällar är det pub med underhållning. En kväll per sommar koras årets Näck - ett event som lockar stor publik. Strömbacka kvarn tar gärna emot grupper och berättar lite om byggnadens och omgivningarnas historia.

Byggnader
Restaurang
2017-05-28
2017-05-28
Tags: upplevstorsjon

Ströms kyrka

Ströms kyrka i Strömsund är byggd 1847 efter ritningar av den flitigt anlitade Simon Geting. Då stod ännu den gamla kyrkan kvar, men den revs på 1850-talet. Från denna tid har bevarats ett altarskåp från början av 1500-talet samt ett ciborium (ett sorts förvaringskärl) av förgylld koppar från kyrkans tillkomsttid (1300-talet). Också en altaruppsats i barock har bevarats från den gamla kyrkan; den nyklassiskt uppbyggda altaranordningen fick så sent som 1928 sin oljemålning.

Kyrkor/Kapell
2017-01-01
2017-12-31

Strömsunds hembygdsgård - InfoPoint

Hembygdsgården i Strömsund är vackert belägen vid Ströms Vattudal. Här finns ett tjugotal byggnader och intressanta samlingar av kläder och bruksföremål. Nytt för sommaren 2017 är att "Beppe museet" åter öppnar på plats på hembygdsgården. På hembygdsgården finns också en InfoPoint där du får information om närområdet. Den sex meter höga statyn "Jätten Jorm" från filmen "Dunderklumpen" hälsar alla besökare välkommen. Här finns fäbodstugor, timmerkoja och utställningshall. Under sommaren (20 juni-19 augusti) hålls flera byggnader öppna. måndag till fredag kl 10.00-16.00 Mellan den 20 juni-19 augusti har också slöjdmässan öppet, samma öppettider som ovan. Under sommaren 2016 kommer Hallvikens Chark att finnas med butik på plats med egna produkter men också produkter från Hillsands Getgård och Valåhöjdens Bär. På området finns även Kafé Tomten som har öppet alla dagar kl. 10.00-16.00, Tfon. 0670-10016

Sevärdheter
Byggnader
Historiskt
Museum
Övrig service
2017-01-01
2017-12-31

Stuguns gamla kyrka

Stuguns gamla kyrka och klockstapelär byggda av Pål Persson från Stugun. Klockstapeln stod klar 1775. Den kyrka som stod intill stapeln var av mindre storlek, varför en ny och större kyrka måste komma till. Kyrkan revs och nuvarande gamla kyrkan började byggas. Den stod färdig 1795. Altartavla och predikstol tillverkades av Johan Edler, Lockne. En läktare byggdes 1810. Orgeln på läktaren byggdes 1873 av John Gustav Ek, Fränsta. Vägkyrka och guidning sommartid.

Kyrkor/Kapell
Historiskt
2017-01-02
2017-12-31

Störröset Gammelgården

En kopia av en fäbodstuga (eldhus) från 1700-talet. Här är öppet för alla att grilla korv eller koka kaffe, året runt i alla väder. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Fäbodar
Historiskt
Året runt

Suaja Jänsmässholmen

I det vackra Jänsmässholmen ligger företaget Suaja. Suaja är sydsamiska och betyder lä, vindstilla ställe. Symboliken med namnet är lugnet som råder här i Jänsmässholmen, långt bort från jäkt, stress och måsten. Här kan du andas ut och finna ron tillsammans med renarna. Vi har vintertid (okt-april) renar i hägn som ni är hjärtligt välkomna att hälsa på tillsammans med oss. Vill ni mata och klappa renar? Följ med oss till hagen och hälsa på. Ring eller maila oss gärna för mer info. Jag som driver företaget heter JanÅke Johnsson, same och renägare, boende i Jänsmässholmen. Jag gör även bälten som allt fler beställer, den finaste beställningen jag hittills har fått, är det bälte som Länstyrelsen beställde som gåva till H.m.k Carl XVI Gustaf vid hans eriksgata i Jämtland.

Djur
Natur
Hantverk/Hemslöjd
Året runt

Sundsjö kyrka

Uppförd år 1829-1831. 200 meter nedanför kyrkan vid Sundjöns strand ligger en kyrkoruin från 1200-talet som på sin tid var ett storverk. Öppet efter överenskommelse.

Kyrkor/Kapell
2017-03-23
2018-03-18

Svamputflykt

Det blir tips om lagring och tillagning. Smakprov utlovas. Blodriska, även kallad granblodriska, är en svamp i släktet riskor. Den är en god matsvamp. Blodriskan bildar ektomykorrhiza med gran som den vanligaste växtpartnern. Blodriskan har den typiska riskhatten med trattformigt fördjupad mitt.

Evenemang
Guidade turer
Natur
2017-09-02
2017-09-02

Svartvik Handpappersbruk

Svartvik Handpappersbruk har under snart ett decennium varit en plats där traditionen att skapa papper för hand har utvecklats till nya konstformer. De skapar och säljer papperskonst och här finns även ett galleri med unika alster att beskåda. Papper behöver inte vara platta och vita. Brukets specialité är reliefpapper med egendesignade motiv för alla tänkbara tillfällen. Här har även pappersfåglar, lavträd och älgspillningspapper! Deras konst är inspirerad av naturen och gjord för hand med naturliga ingredienser såsom trä- och bomullsfiber eller återvunna material till papperet och med inblandningar av blommor, lavar, gräs och till och med älgspillning. De kan erbjuda inspirerande kurser av varierande längd och tar även emot besöksgrupper.

Hantverk
Konstateljé/Galleri
Gårdsbutiker
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31

Svegs Hembygdsgård

Svegs hembygdsgård och friluftsmuseum består av ett 30-tal hus från byarna kring Sveg. Här finns också omkring 5.000 bruksföremål från förr. Historik Föreningen bildades den 30 mars 1913, och var ursprungligen en syförening i Sveg. 1909 inbildades syföreningen till Härjedalsslöjd, en lokalavdelning under Jämtland. Föreningen har ca 400 medlemmar och Hembygdsgården har drygt 5 300 föremål. De som bildade föreningen ville åt eftervärlden samla det som är av kulturellt värde. Tanken var att ge en bild av hur våra förfäder levt, bott och arbetat. Hembygdsgården står som ett levande minne av den forna Härjedalska kulturen. Inget av husen har ursprungligen stått här utan alla är hitflyttade från byar runt Sveg och Svegsmon. I dag finns 30 st hus, minnesmärken mm att beskåda på gammelgården och inte att förglömma, det nya utställningshuset: Nygården Under juli månad håller Hembygdsgården öppet på onsdagar med tunnbrödsbakning och servering och du kan gå in och titta i de olika byggnaderna.

Byggnader
Året runt

Svegs Kyrka

Fyra kyrkor har funnits på samma plats. Den första byggdes i senare delen av 1000-talet. Den andra förstördes vid ett åskväder 1563. Den tredje revs 1847, då den nuvarande kyrkan byggdes, den fjärde i ordningen. Kyrkan är rik på textilier. Altartavlan är en kopia av altartavlan I Kungsholms kyrka i Stockholm,

Sevärdheter
Kyrkor/Kapell
Året runt

Sölvbacka Strömmar

Tack vare bybornas envetna kamp i slutet av 70-talet forsar de vilda strömmarna fortfarande fritt. Underbar fiskemiljö. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Tandåfallet

När du står här och ser vattnet forsa förbi dig, vidare ner mot Väst ́sätern, lovar vi att en trolsk känsla smyger på dig. Ca 700 m.ö.h. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Natur
Året runt

Teknikland

- Lek på allvar! Teknikland är ett teknik-, flyg- och militärmuseum med aktiviteter för hela familjen. Teknikland är ett besöksmål för hela familjen. Här blandas flyg- och militärhistoria med teknik, lek och upptäckarglädje. Väck minnen till liv, ta del av spännande historier, lek i vår sagomiljö, kör elbil för de minsta eller tillverka din egna souvenir i Ellopsernas teknikverkstad. Missa inte den stora LEGO-utställningen. Teknikland är större än du tror. Utställningarna ska inte ses utan de ska genomföras. Det finns också möjlighet att anordna barnkalas, konferenser, fester eller möhippor/svensexor på Teknikland. Restaurang finns.

Barnaktiviteter
Museum
2017-01-01
2017-12-31

The Secret Garden - Trädgård

Trädgården The Secret Garden finns på k-märkta Riksdagsmannagården i Fanbyn. En vacker trädgård i mysig miljö känd bla från Trädgårdstoppen på TV. Fotoutställning och försäljning av fotokonst i Boije Gallery på gården. Ring före besök!

Konstateljé/Galleri
Natur
2017-03-14
2018-03-11

Tibrandsholm vid Tibrandshögen

15 km NV Östersund vid Rödöbrons fäste på Rödösidan, ligger en parkering. Här ifrån följer man skogsstigen mot Tibrandshögen.Resterna av medeltidsborgen Tibrandsholm finns på den största kullen vid stranden. Härifrån dirigerade medeltidens mest fruktade skattmas, Tibrand, sina fogdar för att driva in skatter. Borgen är från slutet av 1300-talet. På den korta promenaden från parkeringen till Tibrandsholmen kan man följa Storsjöodjurets spår. Här är nämligen även en av Observationsplatserna för Storsjöodjuret. Lite längre in på Rödön finns Tibrandsholmens naturstig med parkering. Den går även förbi Vikekärret ( Acksjön) - ett blekeområde särskilt bekant för dess rikedom av blommande Guckusko runt midsommartid. Senare kan man även finna bl a Tvåblad, Flugblomster och Blodnycklar.

Vandring
Historiskt
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Tinas Praliner Helleberg Alsen

Choklad för finsmakare! Mitt i den jämtländska fjällnaturen ligger Tinas Praliner. Här görs exklusivt designade chokladpraliner och tryfflar av yppersta kvalitet. De återfinns bland annat i välsorterade delibutiker, på caféer och hotell runt om i landet. Med gediget kunnande och inspiration från naturen skapas en unik kollektion av konfektyr. Småskaligt och med känsla – för den goda smakens skull.

Matupplevelser
Hantverk
Gårdsbutiker
Café
Året runt

Tomtemuseum

Tomtemuseum i Ansjö. Här finns ca 6450 tomtar, både stora och små. En del cyklar, några spelar och dansar, medan andra blåser såpbubblor eller sover och snarkar. Det finns även en samling av ca. 15000 julkort och ca. 3000 julpapper, julbroderier och pappers julbonader. Öppet 15/6-15/8, endast förbokade besök. Bokas på 0696-40066

Museum
2017-06-15
2017-07-15

Torpet Bräcke

En vacker gammal folkpark med flera gamla byggnader, dansbana, grillplats, lekplats och stora fina gröna områden. Sommartid anordnas motionsdans, bingo, sommarcafe mm av föreningar. Uthyres sommartid genom receptionen på Bräcke kommun. Intill finns Bräcke Hembygdsgård.

Byggnader
Lokaler
2017-03-01
2018-02-28

Torvkåtan Gammelgården

Vid Gammelgården ligger en torvkåta som man kan titta in i och se hur samerna bodde förr i tiden. Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Vandring
Skidåkning - Tur
Byggnader
Historiskt
Året runt

Torvsjö kvarnar

Allt är byggt med stor uppfinningsrikedom - och för hand. Böndernas verk i Torvsjö är en av Norra Europas märkligaste vattendrivna anläggningar. Väl värd ett besök. Torvsjö by ligger mitt mellan Åsele och Vilhelmina. Byn är byggd längs Skarpsjöbäcken som mynnar ut i Torvsjön. Här finns en mycket märklig anläggning med skvaltkvarnar, tröskverk, såg, elver och en mängd andra byggnationer. Allt uppför helt med handkraft av de finurliga och driftiga bönderna i byn under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Redan för 7000 år sedan fanns det människor runt Torvsjön och den första nybyggaren kom till platsen på 1670-talet. Inlandsbonden var i sitt självhushåll beroende av naturresurserna och de gemensamma aktiviteterna kretsade i mångt och mycket kring vattnet i Kvarnbäcken med allehanda installationer som drivs av just vattnet till hjälp. Under 60-talet var hela anläggningen strakt nedsliten och förfallen men via initiativ från byn och Länsarbetsnämnden, Åsele kommun och Västerbottens länsmuseum startades restaureringsarbetet och Stiftelsen Torvsjö kvarnas bildades. Anläggningen förklarades som byggnadsminne 1972. Under sommarmånaderna anordnas dagliga visningar av kulturområdet med skogsbruksstig, skogsmuseum och utställningar som ger en levande bild av böndernas liv under den aktuella perioden. Kafe finns också med lokal matkultur och fika allt närproducerat och hantverksmässigt framställt. FAKTA SKVALTKVARN Den effektivaste formen av vattendriven kvarn. Kvarnhjulet ligger nämligen vågrätt i rännan och kräver därför väldigt lite vatten och liten fallhöjd. De sex skvaltkvarnarna i Kvarnbäcken uppfördes under slutet av 1800- och böjan av 1900-talet då byn samtidigt växte till sju hushåll och omkring 100 bybor. Bröd och fodersöd maldes under vår och höst och så sent som 1937 maldes fortfarande mjöl i Jon-Isaks kvarn

Sevärdheter
Historiskt
Museum
2017-06-01
2017-08-13

Träbjörnen i Sveg

En tolv meter hög björn bjuder besökare välkomna till Härjedalen. Vid den stora vägkorsningen i Sveg står den ståtliga bruna björnen, som är byggd av 200 m3 virke och 4 ton spik = 570 000 st. Många timmar av ideellt arbete har lagts ner på björnen. Den har kostat 2 miljoner kronor att bygga.

Övriga sevärdheter
Året runt

Tysjöarna

Tre kilometer väster om Östersund, nära E14 ligger Tysjöarna - troligen världens största blekeområde! Bleke är en form av kalk (98% kalciumkarbonat) som har fällts ut ur kalkberget tack vare den lilla mängd koldioxid som finns i vanligt vatten. När det kalkrika vattnet kommer i små bäckar ner i stilla vatten, fälls kalken ut och sjunker till botten som ett gråvitt slam - bleke. I området runt Tysjöarna finns kalkrikt berg, därav mängden bleke. Här finns dessutom minst 16 arter orkidéer. Under inventeringar har botaniker funnit 335 kärlväxter, 38 mossarter 49 arter lavar. Sedan i början av 1970-talet är Tysjöarna fågelskyddsområde. Hela området runt Tysjöarna är ett enda stort rikkärr. Namnet rikkärr säger vad det är fråga om - våta kärrmarker med en rikedom av olika växter. Särskilt skogssluttningarna öster om sjöarna mellan järnvägen och landsvägen är rika på många arter av annars mycket sällsynta orkidéer som t ex guckosko, skogsfru, nattviol, tvåblad. Tysjöarna är även ett fågelskyddsområde och en av Jämtlands bästa rastlokal för änder och vadare. Tysjöarna med sina två öppna vattenspeglar omgivna av det enorma blekefältet har stor attraktionskraft på både rastande vadare och andfåglar. Lokalen gör sig bäst under försommaren till och med juni, men även hösten kan vara spännande. Två fågeltorn finns vid den norra sjön, en handikappsanpassad ramp leder från ingången vid Kännåsen till ett rejält fågeltorn i norr. Längs rampen finns ett antal informationsskyltar, särskilt anpassade för barnfamiljer. För att nå det andra tornet i nordost kliver man av från rampen efter drygt 500 meter (där rampen gör en skarp sväng åt höger precis innan ett dike passeras) och följer en cirka en kilometer lång markerad stig genom skogen. Notera att hela Tysjöarnas blekefält är ett fågelskyddsområde med beträdnadsförbud mellan 15 april - 31 juli. För mer information, klicka på länken till Länsstyrelsens hemsida.

Natur
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Tåsjö kyrka

Träkyrkan uppfördes åren 1872-1878 efter ritningar av arkitekt Emil Viktor Langlet och ligger naturskönt vid Tåsjöns strand. Altartavla av Torhamn från 1957. Kyrkan fick en ny orgel 2001 och ett klockspel som invigdes 2002.

Kyrkor/Kapell
Historiskt
2017-01-01
2017-12-31

Tännforsen

Med en bredd på 60 meter och en höjd av 38 är Tännforsen Sveriges största vattenfall. Hit har turister vallfärdat i över 150 år och pilgrimmer passerat långt längre tillbaka i tiden. Vårfloden, som får marken att skaka under fötterna, kastar varje sekund flera hundra kubikmeter vatten över fallkanten – en normal vinter är fallet däremot helt fruset och isväggen skapar ett tyst dramatiskt skådespel. Tännforsen är en vacker och imponerande plats året om med naturen och upplevelsen i ständig förändring. Tännforsen – en spännande historia Ur geologisk synpunkt går Tännforsens historia flera hundra miljoner år tillbaka i tiden, men som turistattraktion har den inte funnits riktigt lika länge. Det första genombrottet kom med öppnandet av den upprustade Mellanriksvägen över Skalstugan år 1835. Kung Karl XIV Johan var då själv på plats. På den tiden åkte folket båt över Tännsjön, där fallet börjar, till den norra sidan av Tännforsen. Det var dock mest överklassen som kunde göra dessa turer. Få hade tillräckligt med tid och pengar att resa bara för nöjes skull. År 1906 kom den stora förändringen för Tännforsen. Då anlade Svenska Turistföreningen inte bara Tännforsens turiststation, utan även en bekväm körväg fram till forsen. Eftersom turiststationen byggdes på södra sidan av fallet blev detta den vy som besökarna i framtiden skulle få över Tännforsen. Kostnaden för hela turiststationen var 3520 kronor, och vägen gick på 6639 kronor och 97 öre att bygga. Nu kunde ett besök från Duved och tillbaka göras på tre timmar jämfört med de tidigare fem. Till att börja med var det fortfarande de välbärgade som tog sig till Tännforsens turiststation, men det dröjde inte särskilt länge innan vanligt folk också började komma hit. Tännforsen ökade snabbt i STF:s besöksstatistik, och redan 1912 stod 2042 namn uppskrivna i gästboken. Endast två sevärdheter hade fler besökare - Ornässtugan och Tornet på Käringberget i Leksand. Artrikt naturområde Tännforsen är en del av Indalsälvens flöde som börjar i Härjedalen, Helags och slutar i Sveriges största delta i Timrå, Sundsvall. Mängden vatten i fallet varierar mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå mellan maj och juni då vårfloden får fallet att dundra. På vintern täcks Tännforsen av en vacker isskrud som möjliggör en spännande promenad in under vattenfallet. Området kring Tännforsen har en ovanlig natur för att vara beläget i västra Jämtland. Det är i huvudsak tack vare den höga och jämna luftfuktigheten Tännforsen ger, som gör att man kan hitta så exklusiva växt- och djurarter här. De två viktigaste grupperna är lavar och mossor – det finns hela 21 rödlistade trädlevande lavar och hela området kring forsen är klassat som ett Natura 2000-område. Även en grupp kortvingar (en typ av skalbaggar) är specifikt knutna hit. Vid Tännforsen kan man hitta organismer vars närmaste släktingar man normalt hittar i trakter med jämn temperatur, speciellt i oceaniska områden och i tropikerna. Lätt vandring Vid Tännforsen finns en lättvandrad promenadslinga på ca en kilometer runt vattenfallet där du får uppleva den unika växtligheten i naturreservatet. Vandringen tar runt 30 minuter med paus, guidade turer finns under säsong. Tännforsens turiststation Vid Tännforsen kan du njuta av hemlagad mat, nybakat bröd och gott fika. I turiststationen finns en souvenirshop med stort urval vackert samiskt hantverk som armband, knivar och renfällar.

Natur
Året runt

Tännäs Fiskevårdsområde

I Rogens Naturreservat finns några av Sveriges bästa vatten för fiske efter riktigt grov harr och Aborrvickrarna både västra och östra är fina vatten för harr. Nagel För flugfiskaren rekommenderar vi Kölån med öppen fjällmiljö alt. poolerna i Tännån, samt Nagelntjärn med gott om öring och röding. Frösjön ligger på vägen mot Ränningvallen längs Särnavägen, precis brevid vägen så det är lätt att komma dit, här finns fin harr, öring och röding, båt att hyra. ( eget fiskekort som man köper på Tännäs Fiskecentrum ). Tännäs Fiskecentrum anordnar varje sommar aktiviteter såsom. -Flugfiske för nybörjare, information och demonstration. Fritt. -Familjefisketurer. -Kvällsfisketurer. -Flugfisektuer. -Notdragning, en gammal fiskemetod som visas. Rogens Naturinfo ligger i anslutning till Tännäs Fiskecentrum här hittar man information om områdets djur och växtliv. Här finns myskoxe, fjällräv, fjällämmel och många andra arter. Vet du vad harren lever av? Varför uttern nästan dött ut? Hur mycket kalk som sprids varje år mot försurningen? Rogens naturinformation kan lära dig mer om djuren, växterna och fiskarna samt hur deras miljö påverkas av mänskliga aktiviteter.

Fiske
Guidade turer
Natur
Fiskecamper
Året runt
Tags: dromfiskearea, dromfiske

Vackermyren

I Fyrås strax söder om Hammerdal finns detta myrkomplex. Vackermyren är egentligen namnet på ett av flera rikkärr i området som är ett känt och populärt utflyktsmål på grund av den fina mångfald av orkidéer som finns där. Naturskyddat hänsynsområde, orkidémyrar. Håkansmyren, Rödflon, Surmyren och Vackermyren. På myrarna kan man finna guckusko samt ett 15-tal andra orkidéarter som flugblomster, blodnycklar, grönkulla och korallrot. Handikappanpassade gångbanor samt rastplatser med eldstad.

Vandring
Natur
2017-01-01
2017-12-31

Valågårdens Hembygdsområde, Hoting

Valågården uppfördes ca 1848 och har bl a fungerat som skjutsställe, gästgiveri och lanthandel. Är numera hembygdsgård med bagarstuga, rökbastu och restaurerad saltkvarn. Stor fotosamling.

Sevärdheter
Byggnader
Historiskt
2016-11-07
2017-09-30

Vandra i Ljungdalsfjällen

Här hittar du fantastisk vandring i Sveriges sydligaste högfjällsområde. Helags (1797 möh) är Sveriges högsta topp söder om polarcirkeln och här finns även landets sydligaste glaciär. En topptur bjuder på storartade vyer eftersom fjället är så mycket högre än omgivningen. Helags hyser även en av Sveriges starkaste population av fjällräv så här finns goda chanser att få se Sveriges enda arktiska rovdjur. På vägen mellan Kläppen och Helags (12 km) passeras Kesudalen, vars unika jordmån gör att 18 olika orkidéarter växer här.

Vandring
Natur
Året runt

Vandra i Lunndörrsfjället

Om man föredrar mer glesbefolkade leder och stugor ska man besöka Lunndörrsfjällen där just Lunndörren under tusentals år varit en viktig led mellan Jämtland och Härjedalen för såväl pilgrimer som soldater, och nu även för turister. Här finns spår efter en koppar- och nickelgruva från 1800-talet och i den södra delen finns ett minneskors över en kvinna och hennes barn som frös till döds 1895. Söder om Lunndörrspasset bildar Rövran det 12 meter höga Rövrafallet (Djävulshålet). Längre västerut finns den magnifika Storådörren som syns tydligt från väg 535

Vandring
Natur
Året runt

Vandra i Östersund med omnejd

I Östersunds närområde finns flera små vandringsstigar och turer för det kortare vandringen. Lederna som varierar mellan 2km till 7km. Lederna går efter gångvägar, skogsstigar, cykelvägar och bilvägar.

Vandring
Natur
2017-01-01
2017-12-31

Vandring: Döda Fallets Naturstig

Destination Ragunda Längd: 2 km Svårighet: Lätt Fram till 1796 fanns de mest storslagna vattenfallen i Sverige där idag Döda Fallet ligger. Den väldiga Storforsen hade en fallhöjd på hela 35 meter och låg nedanför Ragundasjön. Idag är både Ragundasjön och vattenfallet tomt. Kom till Döda Fallet och ta del av historien om hur mannen som kallas Vildhussen tömde en hel sjö på bara 4 timmar och ändrade Indalsälvens riktning. På naturstigen kan du på nära håll studera vattnets våldsamma framfart. Längs vägen finns skyltar med information om hur fallet tömdes på vatten och information om fågel och djurlivet i området. Längs stigen finns rastplatser och soffor samt utsiktsplats. Du går först på spång som är delvis handkappanpassad för att sedan följa skogsstigar för att till sist avsluta din vandring där du började. Du går delvis längs med Indalsälven, genom skogen och ut på ängarna. Turen slutar och börjar vid Döda Fallets Café och är skyltat. Har du mer ork i benen kan du kombinera denna tur med en vandring till hängbron. Det finns skyltar på naturstigen som visar dig vägen. Mer information om hängbron finner du här på Hike & Bike. Terräng: Gångstigar, gångvägar, trappor och stenar. Oömma skor rekommenderas.

Vandring
Historiskt
2017-06-01
2017-09-30
Tags: hikebike, hike, easyhike

Vandringsleder på Andersön

Andersön bjuder på många möjligheter: promenader, bad, bärplockning och en skön stund med matsäcken i gröngräset eller grillning vid någon av de många iordningställda grillplatserna. Via två vandringsstigar når man de kulturhistoriska sevärdheterna och får på köpet information om öns geologi och skogliga förutsättningar. Många väljer att gå längs öns strandlinje, antingen hela eller delar. Några väljer att cykla på de slingriga trixiga stigarna med bitvis kraftiga rötter. Du kan se stigarnas sträckning på de tre informationsskyltarna som finns på Andersön vid de större parkeringsplatserna samt så kan du hitta en karta att skriva ut via hemsidan som finns angiven. Inom reservatet finns bland annat lämningar efter boplatser, som troligen stammar från stenåldern, gravhögar och ett delvis utbyggt vallsystem från 1600-talet då drottning Kristina ansåg att platsen var idealiskt placerad för en försvarsanläggning - Andersö skans byggdes dock aldrig färdigt. Andersön bildade fond för ett slag år 1178 när norske kungen Sverre Sigurdsson med 100 man (Birkebeinare - eftersom de hade björknäver kring vaderna) smög upp mot jämtarnas samlade här en mörk natt i mars. Eftersom det var svårt att se något smög sig norrmännen undan och jämtarna slogs mot varandra. Många skadades under slaget och 100 man avled. Sverre sände bud efter fler män, vilket fick jämtarna att ge upp. Sverre befallde jämtarna att betala ett "Sundamale" som bl a användes till att bygga Sunne kyrka (idag ruin) vid överfarten från fastlandet till Andersön. Sunne kyrka byggdes under 1100-talet med en separat kastal (ungefär som den som finns kvar vid Brunflo kyrka). Kyrkan skadades svårt under ett åsknedslag 1731 och när den nya kyrkan i Sunne byggdes användes material från den gamla kyrkan - vilket bidrog till att den idag är en ruin. Mittemot Sunne kyrkoruin finns en observationsplats för Storsjöodjursspaning eftersom flera observationer gjorts i närheten. Totalt finns 200 dokumenterade berättelser (samlade på Jamtli) från sammanlagt ca 500 vittnen som sett Storsjöodjuret sedan 1635. I Storsjön finns chans att få röding, sik, harr, öring och abborre (fritt att fiska med handredskap från stränderna). Stränderna är steniga med stora och mindre stenar. Ta gärna med någon typ av badskor om du planerar ett dopp. Kom ihåg att lämna snyggt efter dig så att det blir lika trevligt att komma dit för nästa gäst.

Bad
Fiske
Vandring
Historiskt
2017-05-01
2017-10-31
Tags: hikebike, moderatehike, easyhike

Vikekärret (Acksjön)

Vikekärret är idag ett blekeområde och ett märkligt orkidékärr. Här växer orkidéer som blodnycklar, korallrot, brudgran, tvåblad, flugblomster, ängsnycklar, guckusko och Jungfru Marie nycklar. Särskilt imponerande är det att besöka kärret i mitten av juni till midsommar när Guckoskon blommar i otroliga mängder!

Vandring
Natur
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Vikens Kapell

Vackert beläget nere vid Kvarnbergsvattnets strand. Byggd år 1793 och därmed den första kyrkbyggnaden i området. Kapellet byggdes av 14 bönder från trakten. År 1794 var första invigningen på kyrkobyggnaden och år 1799 var hela kapellet klart. Man började bygga i Kyrkbolandet, men det som byggdes upp på dagarna rev andra ner på nätterna. Så man beslöt att flytta byggplatsen. En timmerstock skickades ut på sjön Kvarnbergsvattnet. Där stocken flöt i land skulle kapellet byggas. I Viken, vid en bergsskreva landade stocken men man flyttade några hundra meter västerut. Enar Persson från Jorm blev byggmästare. Han hade inga ritningar utan byggde på gehör. Sommartid finns möjlighet till guidning i kyrkstugan.

Kyrkor/Kapell
Historiskt
2017-01-01
2017-12-31

Viksjön

Viksjön Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället, Sylarnamassivet och Lundörrsfjället. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Bad
Natur
Året runt

Vildmarksvägen – en resa genom natur & kultur

Strömsund i norra delen av Jämtland är porten till Vildmarksvägen. Vik av västerut så börjar äventyret. Den natursköna och vilda vägen leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokksplatån, vidare in i södra Lappland ända till Vilhelmina. En sträcka på drygt 50 mil, om man även räknar in vägen tillbaka till Strömsund längs Inlandsvägen. Vilt och vackert längs Vildmarksvägen Den första biten av Vildmarksvägen, längs Ströms Vattudal mot gränsbyn Gäddede, är en skönhet i sig, med ett pärlband av små och stora vattendrag som lockar fisketurister från hela världen. För här finns både öring och röding i mängd, tillsammans med huggvillig sik, harr och gädda. Efter ett par timmars bilfärd längs VIldmarksvägen når jag det mäktiga Hällingsåfallet, Sveriges svar på Grand Canyon. Hällingsån störtar utför ett närmare 45 meter högt klippstup, ner i Sveriges längsta kanjon. En klart häftig upplevelse, med regnbåge över det skummande vattenfallet och hög luftfuktighet. Här är naturens krafter påtagliga och jag känner en slags eufori där jag står högt över fallet och beskådar de forsande vattenmassorna. Inte långt från Hällingsåfallet ligger Gäddede. Här trivs fisketuristerna då sjöarna väster och norr om byn har rykte om sig att bjuda på Jämtlands bästa sportfiske. Jag gör inget längre stopp utan tar istället den lilla omvägen via Vikens kapell och Sandnäset för att köpa ekologiskt tunnbröd hos Maud och Olof Eriksson. Ett strävsamt äldre par som bakat bröd i över 50 år. Sedan några år tillbaka har sonen Lars-Olof tagit över, men Maud hjälper till i butiken så ofta hon kan under sommarmånaderna. - Hela produktionen är Krav-certifierad. Vi har till och med fått diplom från tidningen Gourmet och från Gastronomiska akademien, för god matkultur, berättar Maud stolt. Dryga milen norrut ligger Jormliens fjällgård som har både vinter- och sommaröppet – en jämtländsk idyll som ända sedan slutet av 1800-talet lockat turister med mat och logi. Här stannar jag för en natts vila och laddar om inför morgondagens äventyr. Efter en middag bestående av renkotlett med kantarellsås, serverad på en vid tallrik som mer liknar ett stycke jämtländsk vildmarksnatur, med myrblommor och hjortron som dekoration, spenderar jag dagens sista timmarna i stillhet med att bara njuta av de rogivande omgivningarna. Vyn över sjön Lill-Jorm är magnifik. Korallgrottan & Bjurälvens naturreservat Jag vaknar tidigt av ko­skällor och råmanden från några fjällkor. Nu väntar en av Sveriges kanske mest spännande geologiska sevärdheter. För reser man längs Vildmarksvägen är ett underjordiskt besök i Korallgrottan och Bjurälvens naturreservat ett måste. Korallgrottan bjuder på över en halvmil med gångar, vilket gör systemet till Sveriges längsta undervattensgrotta, och än är den inte färdigutforskad. Med sina säregna former i den blåaktiga kalkstenen är Korallgrottan en annorlunda och intressant upplevelse, men kanske inget för den som har anlag för klaustrofobi då man som grottfinnare både får krypa och åla för att ta sig fram i de bitvis smala gångarna. Korallgrottan gränsar till Bjurälven, ett säreget naturreservat och Skandinaviens största karstlandskap. Bjurälven kallas ofta för ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jorden. Området bjuder dessutom på sällsamma stenformationer, små sjöar, grottor som rasat ihop, kraterliknande gropar och en unik flora. På tur med töltande islandhästar Förmiddagen försvinner snabbt och det är dags för nästa anhalt som är Rid i Jorm och Korpens Öga där Ola och Elin med sina töltande islandshästar väntar på att ta med mig ut i fjällskogarna. Rid i Jorm har blivit uppmärksammade för sina ridäventyr och fick tidigt utmärkelsen ”Naturens bästa” av Svenska ekoturismföreningen, som ett erkännande för kvaliteten på sina arrangemang. Ola lockar med en ridutflykt upp mot Jormruet och Klumplidklumpen. - Det finns oändliga möjligheter till ridning här i gränslandet mot Norge, säger han när vi stannar till för energipåfyllning vid en liten skogstjärn. Stekt souvas och tunnbröd smakar himmelskt efter ett par timmar i sadeln. Under ridturen tillbaka mot Korpens Öga plockar vi solmogna hjortron och kantareller i mängder. Från hästryggen är de lätta att finna. Efter vedeldad bastu och svalkande dopp är det dags för middag i Korpens Öga, ett stilfullt långhus med isländska förtecken. På menyn står löjrom på tunnbröd, helstekt röding och hjortronglass. Ankarede & Stekenjokk Nästa dag längs Vildmarksvägen är det högfjäll som gäller. Först ett besök i Ankarede för att ta del av den samiska kyrkbyn och 1800-talskapellet vid Ankarvattsälvens utlopp till Stora Blåsjön. Här hålls traditionellt midsommarfirande varje år och även en julmarknad första helgen i december. För den som gillar att vandra finns en knapp fyra kilometer lättgången stig till Lejarfallet, ett populärt utflyktsmål. Ankarede är också startpunkten för en tre mil lång vandringsled till Härbergsdalen längre österut. Några mil längre norrut börjar det stora äventyret i Stekenjokk, som gränsar till Norge och Västerbotten. En vidsträckt fjällplatå med flera tusenmeterstoppar och en av Vildmarksvägens absoluta höjdpunkter. Den 16 kilometer långa sträckan över kalfjället är öppen endast sommartid, normalt från andra veckan i juni till början av oktober. Det är ofta spektakulära scener som möter snöröjarna på 900 meters höjd om senvåren, med snödjup på närmare tre meter och där vallarna efter plogningen kan bli mer än sex meter höga. Vill man som jag, även uppleva fjällvärlden kring Vildmarksvägen från cykelsadeln, bjuder Stekenjokk på några av landets bästa fjällcykelleder. Det är tack vare Bolidens gamla gruvområde, där det bröts friskt efter kopparmalm från mitten av 70-talet fram till 1988. Kvar uppe på platån, på över 800 meters höjd, finns närmare 30 mil av gamla gruv-vägar och stigar, perfekta för terrängcykling i högfjällsmiljö. Grusvägen mellan Stekenjokk och Klimpfjäll, 18 kilometer över kalfjället, är det ultimata valet för att beskåda vyerna från mer än tusen meters höjd. Och du behöver inte vara erfaren terrängcyklist för att njuta av turen. Det räcker med hyfsad kondition. Jag tar en välbehövlig vätskepaus uppe på toppen av Tjaallinge, 1 122 möh enligt kartan, och lagom till eftermiddagsfikat är jag i Klimpfjäll och Norgefarargården. Det här var en gång i tiden den sista hållpunkten för forböndernas handelsresor till Norge, en sträcka som nu kallas Norgefararleden. Idag finns här ett gårdskafé, en gårdsbutik och även ett museum högt uppe på höjden med utsikt mot Kultsjön, Marsfjället och berget Autjoklimpen. Innan min resa längs Vildmarksvägen närmar sig sitt slut gör jag ett kortare stopp i Fatmomakke, samernas kyrkplats vid övre delen av Kultsjön. I den gamla byn, med anor från 1700-talet, finns ett 80-tal kåtor, 20 timrade kyrkstugor och en kyrka från 1884. Här stöter jag på två vandrare med rejäl packning. De är på väg upp till Marsfjällets närmare 1600 meter höga topp för att övernatta. För min del blir återstående del av resan av något lugnare karaktär med besök i fjällbyn Saxnäs och Vilhelminas gamla kyrkstad, innan jag fortsätter tillbaka till Strömsund längs Inlandsvägen. Mina sinnen är överrösta av intryck från en oförglömlig färd längs den spännande och magiskt vackra Vildmarksvägen, som utan överdrift är en upplevelse utan slut. Notera följande: Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är bara öppen från början/mitten av juni och fram till mitten av oktober. Vintertid är vägen stängd på grund av stora snömängder.

Natur
2017-06-15
2017-10-12
Tags: adventurewilderness

Vilhelmina Kyrka

Kyrkan uppfördes i nyklassisk stil och stod färdig i början av 1840-talet. arkitekten var Axel Almfelt. När kyrkan byggdes skulle varje byalag i socknen bidra med ett antal dagsverken och en viss mängd byggmaterial. från Nästansjö bidrog man exempelvis med det smidda broräcket vi huvudentrén, tillverkad i myrmalm. Altartavlan, en trärelief, är gjord av konstnären Gunnar Torhamn. Bakom denna finns den ursprungliga altartavlan kvar, målad av Marcus Blomgvist från Åsele. även predikstolen är målad av Blomqvist. Inne i kyrkan finns minst tre olika typer av skinn i inredningen. På altarringen är det renskinn, på dörrarna vid södra vindfånget fårskinn och på innerdörrarna vid huvudingången björnskinn. Pelikanen i järnsmide på södra vindfångets röste ska symbolisera självuppoffringen.

Sevärdheter
Byggnader
Kyrkor/Kapell
Året runt
Tags: kyrka, sevärt, svärdhet, byggnad

Vilhelmina museum

Museet ligger i den gamla sockenstugan, i direkt anslutning till Vilhelmina kyrkstad. Här kan du ta del av bygdens historia, från forntid till nutid. Redskap från nybyggartidens självhushåll utgör tyngdpunkten i utställningarna men här finns även en hel del samiska föremål. Museet är öppet juni-augusti. Övriga tider enligt överenskommelse.

Sevärdheter
Museum
Året runt
Tags: museum, nybyggare, samer, historia, kulturhistoria, kulturarv

Villa Skottland

På 1800-talet kom skotska lorder till Gunnarvattnet för jaktens skull. De lät med hjälp av byborna uppföra en jaktvilla vid en liten fors i fjällterrängen ovanför byn på stigen mot fjället Myrklumpen. Utflyktsmål. För mer information ring oss på turistbyrån. I nutid kom ättlingar till lorderna på besök när byborna uppförde bygdespelet "Folket från Penningkejsen" vid spelplatsen vid kyrkan.

Byggnader
Året runt

Viltskådning - Rörströmsälvens Natur & Fiske Upplevelser

Anläggningen ligger i världens brunbjörntätaste område och vi har ett antal gömslen för björnskådning. Dessa ligger inne i ett urskogsreservat. Ett rikt djur- och fågelliv och en guidad båttur sommartid uppströms Rörströmsälven rekommenderas. Då kan du bland annat kan få se fiskgjuse samt bäver i dess naturliga miljö. Dag 1 ankomst till Basläger 1 vid Lesjön. Klockan 18.00 åker man bil upp till Rörströmsälven(4-5 km) och därifrån åker man båt ca 5 km uppströms älven. Promenad 3-400 meter genom ett urskogsreservat fram till ett gömsle som vi har vid en liten myr. Natten tillbringas i gömslet och påföljande morgon hämtas man för återfärd till Basläger 1. Gömslet är en liten timmerbyggnad med fönster och små gluggar för fotografering. Där finns även stolar och enklare bäddar om man vill vila en stund. Själva gömslet ligger alltså inne i ett urskogsreservat men hela älven ingår i ett Natura2000-område och är mer eller mindre vildmark. Max 4 personer. Från mitten av maj till sista juli. Ingen förtäring ingår i priset men kan ordnas.

Guidade turer
Djur
Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: viltskådning

Viltskådning - Sunnansjögården

Sunnansjögården erbjuder viltskådning mitt i Sveriges brunbjörnstätaste områden. Från bekväma fotogömsle kan du på tryggt avstånd fotografera och beskåda vilda djur i sin naturliga miljö. Fotogömslena är timrade med en fotoglugg och utrustade med stolar, sängar och toalett - allt du behöver för en spännande natt i gömslet! Chans att få se bland annat björn, lo, järv, räv, kungsörn, skogsfåglar, älg och rådjur på nära håll. Dagen efter viltskådningen kan du vila ut i vårt nyrenoverade gästhus, titta på dina bilder och diskutera med andra fotografer och gäster. Det finns även möjlighet att fiska eller spana på bäver under en stilla kajaktur. Arrangören rekommenderar en tredagarsvistelse för bästa möjliga upplevelse: DAG 1. Ankomst på em. Fika och information. Vi gör smörgåsar och kaffe att ta med till gömslet, natten är lång och man kan bli hungrig. Vid 19 tiden går vi till gömslet, där ni även får mer information. För er egen säkerhet är det inte tillåtet att lämna gömslet under natten. DAG 2. På morgonen blir ni upphämtade av arrangören och en härlig frukost väntar. Därefter har ni resten av dagen fri för att vila innan nästa pass. Ni kan även bada bastu nere vid älven eller paddla kajak. Efter middagen är det utfärd till gömslet för ännu en spännande natt. DAG 3. Upphämtning på morgonen, frukost och hemfärd efter ett par timmars vila.

Guidade turer
Djur
Natur
2017-01-01
2017-12-31
Tags: grand5sight, photosites, fiske, jakt

Wikners i Persåsen

Sälg, lärkträ, asp, blåfura, bok, björk, tall och gran. Hos familjen Wikner i Persåsen känner du på en gång att du stigit in i en värld av trä. Handgjorda tuppar och ägg av trä kikar fram från alla möjliga och omöjliga ställen. Uppstickartuppen och äggen är nämligen Wikners symboler, tuppen står för både trygghet och kaxighet och ägget står för livskraft, möjligheter och kreativitet. Besök utställningarna med de egentillverkade möblerna och se hur unika årsringar, kvistmärken, olika blånader, form och hårdhet har tagits till vara. Boka en berättarstund om du vill veta mer om Wikners hantverk och verksamhet. Då ingår bildspelet ”Opus Trä”, ett besök i verkstaden, då Leif Wikner vanligtvis är med och visar svarvning, och en närmare titt på David Wikners träbil. I butiken finns möbler designade och tillverkade i huset samt hantverk i smide, keramik och textil från andra leverantörer. Hos Wikners pågår ständigt olika konstutställningar som kompletterar familjens egen kreativitet. I ytterligare rum finns utställningar om andra snillen som tillsammans format Södra Storsjöbygden till "Snilleriket". Ät gott i restaurangen med lokala råvaror och bo över i något av hotellrummen inredda med jämtländska träslag eller i egen timmerstuga.

Guidade turer
Konstateljé/Galleri
Restaurang
2017-03-14
2017-04-18
Tags: jhthojdare, upplevstorsjon, visitsweden

Wikners i Persåsen. Dagliga aktiviteter

Dagliga aktiviteter hos Wikner i Persåsen i sommar 2016; Filmen "Levande historia i Snilleriket" visas i Möbelgalleriet hela dagarna. Filmen "Passion för ägg" visas i hantverksgången. Filmen "Äggen från träden" visas efter förfrågan till personalen i slöjdshoppen. För grupper på minst fem personer visas bildspel i Opus Trä med verkstadsbesök och svarvdemonstration. Förbeställning. Hela sommaren pågår trä dofttävling med fina vinster.

Konstateljé/Galleri
Året runt
Tags: jhthojdare, upplevstorsjon, visitsweden

Wild Jämtland - Viltskådning

Wild Jämtland erbjuder en genuin och annorlunda naturupplevelse. Betrakta björn och andra rovdjur på nära håll från ett säkert och komfortabelt gömsle. Inför säsongen 2016 har vi gjort ett gömsle mer anpassat för gäster med funktionsnedsättning. Wild Jämtland har tillstånd av Länsstyrelsen att åtla för viltskådning. Välkomna!

Guidade turer
Djur
Natur
2017-01-01
2017-12-31

Åre bibliotek

Åre bibliotek ligger i Stationshuset i Åre Åre bibliotek, beläget i Stationshuset i Åre, ett stenkast ifrån järnvägen, delar moderna, fräscha lokaler med kommunens turistbyrå. Den spännande arkitekturen av rå betong och varma gula och röda färger bjuder besökaren att sitta ner och koppla av med en god bok eller tidning. Kolla e-post eller skriv ut biljetter på någon av de fyra datorerna. Barnavdelningens panoramafönster inbjuder till fantasifullt berättande med fjällen och Åresjön alldeles inpå knuten. På lördagar, söndagar och helgdagar är biblioteket öppet med självservice - då finns det ingen bibliotekspersonal som kan hjälpa dig, men du kan låna med ditt lånekort i vår självserviceautomat och använda våra datorer. Turistbyråpersonalen som är på plats kan dessutom hjälpa dig med en del ärenden och föra vidare frågor till bibliotekspersonalen. Mer info: http://www.bibliotekmitt.se/

Övriga sevärdheter
Året runt

Åse Kalkmuseum och Jo-Gården

I anslutning till befintliga byggnader på Jo-gården har hembygdsföreningen uppfört Åse kalkmuseum som visar kalkens betydelse för Jämtland. Jo-gårdens mangårdsbyggnad räknar sitt ursprung från 1638 och har ett kök, som så långt möjligt bevarats i ursprungligt skick. Den nyrenoverade bryggstugan t.v. om mangårdsbyggnaden är från senare delen av 1700-talet. Demonstration av stenslipning. I mangårdsbyggnaden finns ett bankmuseum (den första jordbrukskassan i Mellannorrland öppnades i Alsen). I mangårdsbyggnaden hittar du även centrum för geologforskningen i Krokoms kommun. Big-Bang-linje (stig) som visar utvecklingen från Big-Bang för ca 14 miljarder år sedan, och fram till för 500 miljoner år sedan (se även Jo-Gården i Åse Den stora smällen eller Big Bang). Därefter fortsätter historien inne på Kalkmuséet.

Museum
Året runt
Tags: upplevstorsjon

Åsele Hembygdsområde

Här kan du se hur vi bodde och levde förr. På midsommarafton så klädes och reses midsommarstången till musik. Från scenen på Hembygdsområdet är det underhållning under Åsele Marknad, lördag och söndag den tredje helgen i juli månad. Ja, Hembygdsområdet är verkligen en oas mitt i centrum. Varför inte ta en fika när Kaffestugan är öppen under sommaren. I kyrkstugorna finns en textilsamling och ett gammalt tryckeri. Textilsamlingen är en av Västerbottens finaste textil- och klädsamling. Pallins Tryckeri ifrån 1911 finns i en av stugorna. Hemslöjdsbutiken är inrymd i en av kyrkstugorna. Här kan du inhandla alster ifrån lokala hantverkare och slöjdare. Öppethållande: Måndag-fredag 10.00-16.00.

Guidade turer
Byggnader
Historiskt
Museum
2017-06-01
2017-08-13

Åsele Marknad

Under några dagar årligen genomgår Åsele samhälle en total omvandling. Omkring 150 000 personer invaderar orten under fyra mycket hektiska marknadsdagar. Åsele Marknad har växt från en ordinär marknad till att i dag vara Norrlands största folkfest och en av landets allra största marknader. Marknadshandlare och besökare trängs runt om i samhällets centrala delar, alltid tredje helgen i juli, och den som vill titta i alla marknadsstånden har en dryg uppgift. Det handlar om över tre och en halv kilometer marknadsstånd om man skulle rada upp alla efter varandra. Omkring 400 marknadshandlare har cirka 1 200 tremeters marknadsstånd. Åsele Marknad har under åren utvecklats till att bli ett begrepp. Det är inte bara en marknad, utan Marknaden, som andra marknader jämför sig med. Det är den ofantliga storleken, som är svår att greppa för någon som inte varit i Åsele under dessa dagar, som gör Åsele marknad så speciell, och att den går runt efter gatorna i ortens centrum.

Nöjen
Auktioner/Marknader
Dans
Musik
Utställningar
Dagsprogram
Hantverk
Hantverk/Hemslöjd
2017-07-14
2017-07-14
2017-07-15
2017-07-15
2017-07-16
2017-07-16
2017-07-17
2017-07-17

Älgsafari

Möt vilda älgar i sin naturliga miljö. Våra erfarna guider har stor lokalkännedom och kunskap var älgarna brukar hålla till, och förmedlar er allt om detta ståtliga djur. I gryning och skymning är störst chans för ett möte med skogens konung, men även dagtid ser vi ibland älg. 25 Sep–10 Okt är älgarna i brunst, och det är nu störst chans för att få en hissnande upplevelse och möta en älg på mycket nära håll. Med hjälp av lockrop kommunicerar vi med älgarna som kommer närmare och närmare och ni får själva möjlighet att lära er tala med älgar. Övriga tider på året finns även då stora möjligheter att få se älg, men på lite längre avstånd. Under våren och sommaren glider vi sakta fram i kanot, eller smyger till fots i första och sista dagsljuset. Stora chanser finns även att möta andra djur under tiden. Tex tjäder, orre, järpe, kungsörn, Trana, bäver, ren och ibland tom björn. Priser locka älg i brunsttid 25 sep-10 okt: Halvdag: 1200kr/person (2-8 personer) Inkl. 4 timmars morgon eller kvällstur, skogsfrukost eller kvällsfika ingår, transport till och från Åsele Turistbyrå. Avgång kl 05.00 och kl 15.30 Heldag: 2500kr/person (2-8 Personer) Inkl 4 timmars morgontur och en 4 timmars kvällstur. All transport med bil under guidningen. Vilopaus med fria aktiviteter mellan kl 09.00-15.30. Möjlighet finns nu att utforska naturen på egen hand. Vi tillhandahåller karta över området, kanot, cykel, båt med elmotor eller flotte utan extra kostnad. Skogsfrukost, vildmarkslunch och kvällsfika ingår i priset. Safari 3 dagar: 8900kr/person (2-8 Personer) Inkl övernattning 4 nätter i bekväm stuga, helpension, 3 guidade morgonturer och 3 kvällsturer All transport med bil under guidningen, bastu och vildmarksbad, fri nyttjanderätt av båt, kanot, cykel och motordriven flotte. 10 % Rabatt på samtliga priser när det inte är brunsttid. För bokning och mera info kontakta: Emil Niklasson Camp Lapponia Stenviksvägen 23 A, 91991 Åsele www.lapponia-jakt.com Tel. +46(0)70 212 9777

Aktiviteter
Guidade turer
Djur
2016-09-25
2017-06-30
Tags: viltskådning,, safari,, älg,,

Älvros gamla kyrka

Kyrkan fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet men är ursprungligen från 1500-talet. Inredningen är ålderdomlig med ett tak som är värt att titta extra på. Takets gråblå himmel med moln och det märkliga sjärnvalvet i trä imiterar ett medeltida tegelvalv.

Sevärdheter
Kyrkor/Kapell
Året runt

Ät gott och ekologiskt på Kretsloppshuset

Ekologiskt café och restaurang, charmig lanthandel och en härlig miljö - en feel good-upplevelse för hela familjen!Tänk dig ett hus där skönhet och omtanke finns på alla nivåer: i byggnaden, i trädgården, i inredningen, i bordsdekorationerna, på tallriken. Ett hus där det doftar nybakt bröd och kryddig lingonsalsa. Ett hus där du hör hönsen kackla och där du kan sitta vid brasan i vinterträdgårdens grönska och titta ut på snön som täcker trädgården. Och ute, mitt i en blommande trädgård, sitter du förstås under sommaren, då restaurangen och caféet flyttar ut om vädret tillåter. Det här är en helårsöppen upplevelse för alla sinnen - 30 minuters bilresa öster om Åre. Sedan en tid tillbaka stannar även ett pendeltåg i Mörsil flera gånger dagligen och både tåget och bussar stannar mycket nära Kretsloppshuset. Vi har fullständiga rättigheter. I vår mysiga butik finns vårt eget mathantverk med mängder av produkter baserade på skogsbär, frukt och grönt. Men där finns också mängder av vackra ting och sånt som är gott och nyttigt. Att sommartid strosa genom trädgården är härligt avkopplande och året om kan du hälsa på våra trevliga höns i sitt vackra hönshus.

Övriga sevärdheter
Café
Restaurang
Övrig mat
Året runt

Ö-bua

Ö-bua startade på Öhn i en gammal Handelsbod 1978. Nu är affären placerad centralt i strömsund på storgatan 14. Här kan du köpa presenter- konsthantverk. Smycken, te, godis, Jamtlandsflaggor m.m. De har även egna produkter så som strömsundshandduken, dunderduken samt handduk Jätten Jorm. Löpare Brunkullan, Design Kerstin Wikner. Keramik,glas,textil,ljus,servetter,doft,smycken,Rolf Lidbergs Tomtar och Troll. Linneväveriets alster,samt mycket mera.

Hantverk
Service
Affär
Hantverk/Hemslöjd
2017-01-01
2017-12-31
2017-01-01
2017-12-31

Östra Arådalen, fäbod

Fäbod vackert belägen vid Lillfjällets västsluttning med vida utblickar över fjällvärlden. De äldsta husen är från 1700-talet och bustugorna är av äldre typ med gavelsvaleingång och skorstenar murade av natursten. Efter upprustning av byggnaderna tilldelades 1991 fäboden en internationell utmärkelse, Europa Nostra Priset, för det goda upprustningsarbetet.

Fäbodar
2017-12-04
2017-12-04
Tags: upplevstorsjon

Överhogdals forngård - historien om Överhogdalsbonaderna

Bland de allra märkligaste vikingatida föremål som hittats i Jämtland Härjedalen är Överhogdalsbonaderna – vävda textilier med välbevarade färger som skapades i tiden mitt emellan vikingarnas asatro och kristendomens intåg. Vävarna innehåller motiv och symboler från både den fornnordiska och den kristna föreställningsvärlden som tolkas till allt från den vikingatida Volsungasagan till Ragnarök och världens undergång. Människor, hästar och olika typer av sagodjur som ser ut att vara på väg mot något och passerar träd, hus, kyrkor och skepp. Motiven och symbolerna på Överhogdalsbonaderna lockar till många olika tolkningar som finns samlade på Jamtli i Östersund. Några tror att bonaderna visar hur missionären Staffan kristnar Härjedalen. Andra har sett scener ur den vikingatida Volsungasagan i bilderna. De senaste teorierna menar att vävnaderna handlar om världens undergång – den fornnordiska religionens Ragnarök eller kristendomens apokalyps. Det som är tydligt är att Överhogdalsbonaderna innehåller motiv från både den fornnordiska och den kristna föreställningsvärlden. Överhogdalsbonaderna hittades 1910 i en bod intill Överhogdals kyrka i Härjedalen. Först trodde man att vävnaderna var från senare medeltid, men 1991 fick man genom C14-datering kunskap om att vävnaderna var betydligt äldre än så då de visade sig vara vikingatida. Någon gång mellan 1040 och 1170 har samtliga delar skapats – mitt emellan hednisk vikingatid och kristen medeltid. Överhogdalsbonaderna är sannolikt samtida med den s k Bayeuxtapeten, en linneremsa med broderade motiv som berättar i 70 bildytor och med latinska bokstäver om Vilhelm Erövrarens intåg i England inklusive slaget vid Hastings år 1066. Idag förvaras Överhogdalsbonaderna på Jamtli i Östersund, där ett speciellt rum har inretts för dem. Förvaringsförhållandena är de allra bästa, och rummets arkitektur skapar en vikingatida atmosfär. Överhogdals forngård i Östra Härjedalen fokuserar helt på bonaderna, hur de hittades och hur de skulle kunna tolkas med en välgjord kopia av de faktiska bonaderna.

Museum
2017-01-01
2017-12-31Hej! Laddar artikel...

För att stänga artikeln, använd knappen:

Du kanske också är intresserad av