Skidor

Alpint, tur, topptur & längd

Skidor

Sommar eller vinter, i Jämtland Härjedalen antingen åker man skidor eller väntar på att få åka skidor. Här finns oändliga möjligheter att hitta allt från lugna familjebackar till purfärsk pudersnö i branta raviner. Skidorterna är många och vilken man väljer beror på den egna förmågan och vilken puls som önskas vid sidan om skidåkningen.

Alpina storheter

Åre är norra Europas största vintersportort med 47 liftar, 110 nedfarter, en fallhöjd på 890 meter och längsta pist på hela 6 500 meter.

Funäsfjällen erbjuder hela 5 skidområden med 39 liftar och 136 nedfarter på ett och samma skidpass.

Vemdalen som består av de tre områdena Klövsjö/Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike ger dig på ett och samma skidpass tillgång till totalt 35 liftar och 55 pister.

Bydalsfjällen har en familjevänlig atmosfär, 45 pister och 17 liftar i varierande terräng.

Lofsdalen har Sveriges högsta fallhöjd söder om Åre, 26 nedfarter från nybörjare till ”brutalbrant” och 9 liftar.

Längdspår i världsklass

Förutom den störtsköna alpina skidåkningen så finns längdåkning i absolut världsklass i Jämtland Härjedalen. Funäsfjällen har världens största spårsystem med 300 km ren njutning. Spåren prepareras dagligen och det är sällan långt till en våffelstuga där hjortronsylt, grädde och rykande hett kaffe kittlar smaklökarna. I Östersund finns omkring 90 km sammanhängande spår i direkt anslutning till staden. Känn dig som en stjärna (eller kanske utmana en, många av de olympiska guldmedaljörerna har nämligen Östersund som hemort) när du susar in över samma målområde som används vid World Cup-tävlingarna i skidskytte.

Gå på tur

Om du hellre vill glida fram på lite bredare turskidor i ett storslaget öppet landskap och känna på de friska fjällvindarna så kan vi givetvis servera dig även den upplevelsen. Fyll termosen, plocka med en apelsin och ge dig iväg till någon av de välmärkta lederna som utgår från orterna i exempelvis Södra Årefjällen, Funäsfjällen eller Vemdalen.

Toppturer och solgropar

Efter månader av härligt bitande kyla så passar mars och april bra för alla som gillar skidåkning i lite softare fjällmiljö och mängder av sol. Ovanför trädgränsen finns jämna högfjällsplatåer att glida fram över och stora drivor att gräva solgropar i. Det kan kännas hårt att för egen maskin med stighudar ta sig uppför fjällsluttningen men desto större blir njutningen när du når toppen, ser den magnifika utsikten och därefter väl placerar dina stora svepande svängar på vägen ned i härligheten.

 

Foto: Anders Robertsson
"Topptur – Funäsfjällen"

Du kanske också är intresserad av

Mer utför Mer längd Mer tur Mer utför Mer längd Mer tur