Skiing Åre Skiing Åre

Norra Europas nummer ett

Skiing Åre
Skiing Åre
Skiing Åre
Foto: Jonas Kullman/SkiStar

Åre är norra Europas största alpina vintersportort. Med toppen på Åreskutan på 1 420 m.ö.h., liftar som sträcker sig till 1 274 m.ö.h., längsta nedfart på 6,5 km och en maximal fallhöjd på 890 meter är Åre en höjdare för alla skidfantaster.

Alpint

Åres skidsystem består av de tre områdena Åre by, Duved och Björnen. Tillsammans har systemet 110 nedfarter och 48 liftar. Förutom utmaningar och åkning i världsklass för de avancerade åkarna finns alla möjligheter för nybörjaren att trivas eftersom hälften av skidområdets nedfarter är gröna och blå.

Åre by bjuder på hög puls, många grymma pister, moderna liftar, högfjällsåkning från 1 420 m.ö.h. tack vare Åreskutan, stor temapark med hopp och halfpipe och omväxlande terräng. Helt enkelt skidåkning i världsklass.

Duved är känt för sina extremt välskötta pister med lätt och finfördelad snö. För barnfamiljer är området lite av ett paradis med ett stort barnområde direkt i anslutning till den populära liften Duveds linbana. Områdets liftkapacitet är stor vilket gör att rusning och köande är sällsynt.

Björnen är liksom Duved ett perfekt ställe för familjer där allt finns nära till hands och de minsta gästerna är VIP. Området är planerat utifrån barn och barnfamiljer vilket syns i serviceutbudet samt tonvikten på nybörjar- och barnbackar. Givetvis finns även möjlighet att nå mer krävande pister genom anslutning via liftsystemet.

Längd

I Åredalen finns det möjligheter till längdåkning på flera ställen. Duveds längdspår ligger till större delen i skogen och åkningen är backig och kuperad. Björnen bjuder på något lättare spår än Duved. Spåren går i vindskyddad skogsterräng och de olika längderna går i nära anslutning till varandra, vilket ger möjlighet till variation. Ullådalens spår ligger mestadels på kalfjället med öppna vyer och kallsnö lång ut på säsongen. I Åre by dras när väderförhållandena är rätt ett spår på isen på sjön utanför Åre strand. De preparerade spåren är avgiftsbelagda.

Tur

För turskidåkning finns det möjlighet till både kortare och längre turer med utgångspunkt i det preparerade längdsystemet eller från liftsystemet. Ullådalen är ett populärt område eftersom de flesta turerna håller sig på kalfjället. Andra populära turer är längre varianter som Åreskutan runt och Mulfjället runt där det går att välja hela rundan eller börja i Björnen respektive Duved för att sedan avsluta i Ullådalen. 

Skidfakta

Åre


Antal liftar: 48 st
Antal pister: 110 st (17 st gröna, 45 st blå, 40 st röda, 8 st svarta, 3 st icke-preparerade)
Fallhöjd: 890 m
Längsta pist: 6500 m
Barnområden: 4 st
Snow parks: 3 st
Upplevelsenedfarter: 3 st
Längdspår: 58 km varav 15,5 km belysta spår

Åre

Du kanske också är intresserad av