Artiklar och produkter
Nyhetsflöden
Länkar

Bjurälven & Korallgrottan

Strömsund/Frostviken

Bjurälven & Korallgrottan
Foto: Tommy Andersson

Geologiskt arv 2014 - Bjurälven – Med sin kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. Det är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen. Dessa två naturreservat kan benämnas ”Naturens nöjesfält”.

Sveriges längsta grotta upptäcktes 1985 och är ännu inte färdigutforskad. Idag är cirka sju km av grottan karterad, vilket gör den till Sveriges längsta grotta. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen. En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad och en annorlunda naturupplevelse, vilseledaren.com. I Bjurälven finns Sveriges längsta undervattensgrotta. Hittills är den karterad 1,7 km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. Följ gärna expeditionen på expeditionbjuralven.se.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap. Det är ett säreget naturreservat granne till Korallgrottan. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor. Längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. Den 6 km långa iordninggjorda vandringsleden ger dig oförglömliga upplevelser. Sommartid kan du följa med på en guidad tur till Bjurälven. Du kan också gå turen själv, ett tips är då att du hämtar med dig skriften om Bjurälven och Korallgrottan från Turistbyrån i Gäddede eller Strömsund.

Besöksinformation

Korallgrottan besöks bara med guide. Heldag kl. 10-17, åldersgräns 10 år. Lunch ingår. Guidad vandring till Bjurälvens karstlandskap torsdagar under sommaren. Start i Leipikvattnet kl 10. Heldagstur. Ta med egen matsäck. Bokning/info hos Gäddede turistbyrå.

Du kanske också är intresserad av