Discover Jämtland Härjedalen

Bjurälven & Korallgrottan

Strömsund/Frostviken

Bjurälven & Korallgrottan
Foto: Tommy Andersson

Dessa två naturreservat skulle kunna benämnas ”Naturens eget nöjesfält”. Här leker naturen tittut med besökaren.

Underjorden kallar. I Korallgrott-ans gångar kan även nybörjare ta sig fram som riktiga speleologer tillsammans med en guide.

Sveriges längsta grotta upptäcktes 1985 och är ännu inte färdigutforskad. Idag är cirka 6 km av grottan karterad, vilket gör den till Sveriges längsta grotta. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen.

En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad, skönhet och en annorlunda naturupplevelse. Följ med på en guidad tur, men ta med en varm tröja för det är konstant ca +4 grader där!

I Bjurälven har speleologer nu funnit ut att Sveriges längsta undervattensgrotta finns. Hittills är den karterad 521 m men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. Följ gärna expeditionen på deras blogg: www.expeditionbjuralven.blogspot.com.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap. Det är ett säreget naturreservat granne till Korallgrottan. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor. Längs den tre kilometer långa stigen som leder fram till älven finns en unik flora. Väl framme vid raststugan börjar äventyret. Den 6 km långa iordninggjorda vandringsleden ger dig oförglömliga upplevelser. Missa inte Colloseum och Blinda dalen!

Sommartid kan du följa med på en guidad tur till Bjurälven. Du kan också gå turen själv, ett tips är då att du hämtar med dig skriften om Bjurälven och Korallgrottan från Turistbyrån i Gäddede eller Strömsund.

Fakta

Du kan endast gå in i Korallgrottan med guide. Heldag kl. 10-17, åldersgräns 10 år. Lunch ingår. Guidad vandring till Bjurälvens karstlandskap torsdagar under sommaren. Start i Leipikvattnet kl.10.00. Heldagstur. Ta med egen matsäck. Bokning/info Gäddede turistbyrå 0672-105 00. GPS Bjurälven N64º54’36.42, E 14º3’6.97 GPS Korallgrottan N64º53’2.02, E14º2’16.28.

Strömsund/Frostviken
blog comments powered by Disqus

Om Jamtland.se

Prenumerera på Jämtland Härjedalen Turism News

:

Förnamn:

Efternamn:

Eu logotype

Jamtland.se drivs av Jämtland Härjedalen Turism i samarbete med länets kommuner, Regionförbundet Jämtlands län och Länsstyrelsen i Jämtlands län med syfte att tydliggöra, visa upp och informera om länet och ge en samlad bild av tillgängliga resurser för besökare och inflyttare. Jamtland.se delfinansieras av Eu:s regionala utvecklingsfond. Cookies används för service och att samla statistik. Vi sparar inte personlig data eller gör data om besökaren tillgänglig för externa intressenter. Portalens publiceringsmodell bygger på lösningar med öppen källkod. JHT sköter drift, underhåll och vidareutveckling. Teknisk utveckling 2006 – 2013 av JHT i samarbete med Saltstorm Software Labs och Mediaserver OSD.
Systemkrav: Modern webbläsare, Javascript.

Foto: Tina Stafrén, Sandra Pettersson, Henrik Trygg, Johan Ranbrandt, Naboer AB, Mårten Wikner, Ingrid Hedlund, Niclas Vestefjell, Fanny Hejdström
Jamtland.se - Jämtland Härjedalen Turism | Rådhusgatan 44 | S- 831 82 Östersund | +46(0)63 701 17 20 | E-Mail

Rensa lista

Göm

Skriv ut

Skicka lista