Artiklar och produkter
Nyhetsflöden
Länkar

Bjurälven & Korallgrottan

Strömsund/Frostviken

Bjurälven & Korallgrottan
Foto: Tommy Andersson

Geologiskt arv 2014 - Bjurälven – Med sin kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. Det är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen. Dessa två naturreservat kan benämnas ”Naturens nöjesfält”.

Underjorden kallar. I Korallgrottans gångar kan även nybörjare ta sig fram som riktiga speleologer tillsammans med en guide.

Sveriges längsta grotta upptäcktes 1985 och är ännu inte färdigutforskad. Idag är cirka 6 km av grottan karterad, vilket gör den till Sveriges längsta grotta. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen.

En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad, skönhet och en annorlunda naturupplevelse. Följ med på en guidad tur, men ta med en varm tröja för det är konstant ca +4 grader där!

I Bjurälven har speleologer nu funnit att Sveriges längsta undervattensgrotta finns. Hittills är den karterad 521 m men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. Följ gärna expeditionen på deras blogg: expeditionbjuralven.blogspot.com.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap. Det är ett säreget naturreservat granne till Korallgrottan. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor. Längs den tre kilometer långa stigen som leder fram till älven finns en unik flora. Väl framme vid raststugan börjar äventyret. Den 6 km långa iordninggjorda vandringsleden ger dig oförglömliga upplevelser. Missa inte Colloseum och Blinda dalen!

Sommartid kan du följa med på en guidad tur till Bjurälven. Du kan också gå turen själv, ett tips är då att du hämtar med dig skriften om Bjurälven och Korallgrottan från Turistbyrån i Gäddede eller Strömsund.

Besöksinformation

Korallgrottan besöks bara med guide. Heldag kl. 10-17, åldersgräns 10 år. Lunch ingår. Guidad vandring till Bjurälvens karstlandskap torsdagar under sommaren. Start i Leipikvattnet kl 10. Heldagstur. Ta med egen matsäck. Bokning/info hos Gäddede turistbyrå. GPS Bjurälven N64º54’36.42, E 14º3’6.97.

Kontaktinformation

Gäddede Turistbyrå Telefon: 0672-105 00 www.frostviken.se och stromsund.se/vagardu. Läs mer om naturreservaten på www.lansstyrelsen.se/jamtland.

Du kanske också är intresserad av