Bräcke

Följ vattnets väg

Bräcke
Bräcke
Foto: Joakim Blomkvist & Ruben Heijloo

Bräcke kommun är den östra porten in till Jämtland Härjedalen. Här byggs upplevelserna kring närhet; till både naturen och människorna.

Fascinerande och omväxlande natur, respektingivande fiskevatten och prisbelönta lokala mathantverkare är en del av anledningarna till att besöka Bräcke kommun. Här finns sjuhundra rena och fiskrika sjöar, landets kanske mest prisbelönta öltillverkning och mängder av småskaliga livsmedelsproducenter som borgar för många kulinariska upplevelser. Här hittar du Gimån, ett av Jämtlands bästa öringvatten, ett åtta mil långt vattendrag som alla fiskeintresserade talar med respekt om. Gårdsbutikerna i bygden är populära besöksmål där det bjuds på läckra ostar, bröd, kött med mera. En fot framför den andra, steg efter steg; finn din egen väg i livet på någon av våra vandringsleder; som sedan många hundra år följer vattenvägarna genom skogar och odlingslandskap.

Fiske

Fiskrika Gimån bildar tillsammans med de många sjöarna och tjärnarna ett fantastiskt underlag för sportfiske i Bräcke kommun. Revsundssjön med sitt öringbestånd och sluga storgäddor är trollingfiskarens favoritvatten med nära nog fångstgaranti när förhållandena är de rätta. Flottringen är vildmarkssjön där röding och öring vakar under ljusa sommarnätter och ger sportfiskaren oförglömliga upplevelser. Hemsjön, Sundsjön, Bodsjön, Hällesjö och Pån är andra vatten där fisket bara måste upplevas. Kända långt utanför landets gränser är de fantasiska strömmarna Idsjöströmmen och Stavreströmmen i Gimån. Hit vallfärdar flugfiskare från hela Europa.

Prisbelönta mathantverkare

I kommunen finns många duktiga småskaliga livsmedelsproducenter med egna gårdsbutiker och gårdsrestauranger som erbjuder Jämtländska delikatesser som pilgrimsöl, getost, älgsalami, charkprodukter, tunnbröd, sylt, marmelad, vin, surdegsbröd och mycket mera. Många av dessa har genom åren fått ta emot åtskilliga guldmedaljer för sitt mathantverk. Besök dem gärna, men ring och kolla öppettider innan. Se även sidan 33 för mer förslag.

St Olavsleden

Här passerade kungasonen Olav Haraldson på sin sista resa, och människor anslöt längs vägen för att hjälpa honom att återta den norska kronan och sprida den kristna gudens ord. Olav själv kom inte levande fram till Trondheim, han föll i slaget vid Stiklestad år 1030, men efter sin död blev han känd över hela världen som statsman och helgon. I flera hundra år vallfärdade kristna till hans grav i Nidarosdomen, innan pilgrimsfärder officiellt förbjöds. Idag är St Olavsleden nyinvigd och sträckningen anpassad för den moderna pilgrimen, som kanske väljer att cykla eller ta tåget en sträcka. Sex av de femtiofyra milen mellan Selånger och Trondheim går igenom Bräcke kommun, och de är värda varje steg. Här finns mycket som minner om Olav den helige; som källan i Pilgrimstad eller Skepparhällan i Revsundssjön, och leden går genom ett skiftande skogs- och jordbrukslandskap; i anslutning till boende, mat och service.

Äventyr vid Forsaleden

Forsaområdet innehåller storslagen natur. Längs den 7 km långa vackra vandringsleden mellan Forsa gård och Herrevadsströmmen finns platser för rast, fiske och bad, en rik flora, laxtrappor, hällmålningar och andra lämningar efter tidigare generationer. Ta med pick- nickorgen fylld av lokala godsaker och gör en heldag!

Insjö med eget sjökort

Sjökort för Revsundssjön finns att köpa för dig som vill ge dig ut och uppleva Bräcke kommun sjövägen. Hitta ditt favoritfiskeställe utan att gå på grund. En tur runt vackra Ammerön kan varmt rekommenderas! Isättningsplatser finns det gott om, liksom fina rastplatser. Ångbåten Alma af Stavre från år 1873 trafikerar, nu som då, Revsundssjön under sommaren.

Vinter

Snön brukar ligga djup vintertid, så på med skidorna och ge dig ut i spåret, i skogen eller på sjön. Skridskor kan du åka inomhus i ishallen, och dessutom finns isbanor utomhus på flera orter i kommunen, både på land och på naturis! Isfiske (pimpling) på vårvintern är en oförglömlig upplevelse. Härliga, familjevänliga backar för dig som gillar utförsåkning finns i Gällö och i Kälarne. Skoteråkning eller Off Road är en häftig upplevelse på vintern. Inom kommunen finns cirka 600 km skoterleder.

Evenemang

Kulturevenemang, film, konserter hembygdsdagar, bingo, Bräcke Marknad, bilträff med cruising och mycket mera hittar du i evenemangskalendern på vår hemsida.

Länets bästa utegym

Bräcke sportklubbs jättesatsning Outdoor Bräcke lockar till aktivitet; utebanor för bandy, pingis, strandvolleyboll, hinderbanor med mycket mera. Öppet för spontanidrottaren likväl som för bokade pass och med instruktör.

Vandring i tusenåriga fotspår

Sex av de femtiofyra milen av St Olavsleden mellan Selånger och Trondheim går genom Bräcke kommun. Vill du gå delar av leden så välj till exempel denna sträcka; St Olavsleden från Revsund till Pilgrimstad, ca 11 km. Genom skiftande skogslandskap med Revsundssjön inom synhåll och källan i Pilgrimsparken som mål. Relativt lätt vandring på stigar och småvägar, men några passager kräver att vandraren är stadig på foten.

Etappernas längd genom Bräcke kommun:
Länsgränsen – Bräcke, 21 km
Bräcke – Gällö, 23 km
Gällö – Pilgrimstad , 15 km
Kartor, information och förslag på boende m m finns på hemsidan. www.stolavsleden.com

Missa inte...

  • St Olavsleden
  • Forsaleden
  • Gimån
  • Revsundssjön
  • Ångbåten Alma
  • Håsjö Gamla kyrka
  • Museer
  • Lokala mathantverkare
Bräcke

Vad söker du?

Evenemang »