Bydalsfjällen

En dag på fjället

Bydalsfjällen
Foto: Marie Sällström

Stuga eller lägenhet. Helpension eller självhushåll. Vandring, fiske, ridning eller cykel. Valmöjligheterna är stora för den som vill upptäcka Bydalsfjällen. Följ med oss en dag!

08.00

Morgon i fjällstugan och hela gänget står påklädda laddade med matsäck, kängor och vindjacka. Det är dags att ta tredje toppen av Bydalsfjällens Tre toppar. Drommen på 1140 meter över havet och Västfjället på 1158 har avklarats och idag är det Östfjällets 1170 meter som är utmaningen. Fjället visar sig från sin goda sida och med klara höga moln är utsikten in mot Östersund fantastisk, samtidigt som vandringen är lättillgänglig med kalfjället nära inpå parkeringen.

11.30

Lunchen smakar förträffligt när den intas vid Bastuåns porlande vatten. Toppen nås lätt av alla och väl uppe läggs en sten på röset och alla önskar sig något! Nedfärden blir enkel förutom sista biten där knäna får något att bita i när slalombacken tas utför. Ett gäng fjällmaratonlöpare passerar samtidigt som två cyklister kämpar uppför..

16.00

Efter bastun och duschen njuter vi alla av god dryck och mat i restaurangen. Men det blir inte för sent, för dagens höjdpunkt återstår. Det är dags att röra sig mot Dammån och det eftertraktade fisket.

20.00

Kasta, veva, dra. Kasta, veva, dra. Naturens tystnad skapar en stämningsfull kväll och vattnets porlande gör dig märkbart på hugget. Linan stramar upp. Någon har hittat ditt drag och adrenalinpåslaget är tydligt. Du fortsätter veva och mycket riktigt, fisken sitter där. Vad är det? En öring eller en harr? Håven ligger redo och kvällens fångst är ett faktum.

Flugfiske i Dammån

Fisket i Dammån är med rätta välkänt – här har du chans att göra ditt livs fångst. Öringen är det självklara huvudnumret, men ån bjuder också på fint harrfiske och chans till ett givande gäddfiske i de lugnare delarna. Dammån är vattnet för dig som gillar att fiska, som är redo för en utmaning. I området finns även ett fantastiskt fjällfiske som bjuder på utmaningar och upplevelser i rofyllda omgivningar.

Fäbodliv

Bydalsfjällen är inte bara utmaningar och svettiga naturaktiviteter. I Hovde fäbod, mitt emot Dromskåran har tiden stått stilla. Sommartid är fäbodvallen levande och öppen för gäster. Kom och ta en fika och prata med butöserna.

Fjällmaraton

- en tävling för dig som gillar utmaningar. Sveriges vackraste och definitivt Sveriges tuffaste maraton. Det finns två olika bansträckningar att välja mellan. Den långa extremt tuffa banan mäter 50 km, den lite snällare halvmaran 22 km. Fjällmaratonleden är öppen hela sommaren och hösten för den som vill gå eller springa längs leden i egen takt. Gör gärna turen till en upplevelse med lunch, fika eller kanske tälta en natt.

Dromskåran

Dromskåran är unik och mäktig! Denna dramatiska isälvskanjon är av typen sadelskåra och är ca 1 km lång, 70 m djup och 150 m bredd. Den bildades i slutet av istiden för flera tusen år sedan. Vandringen vid och i Dromskåran erbjuder en spännande fjällmiljö med otroligt vackra vyer.

På cykel till sameland

Hosjöbotten är en gammal samisk fjällby och ligger ungefär 750 meter över havet. Här finns bosatta samer och huvudsysslan är renskötsel. Att cykla 14 km på fin grusväg upp över kalfjället är en upplevelse som tilltalar de flesta. Njut av tystnaden och orörd fjällmiljö.

Vandra

Storslagen vandring i orörd fjällmiljö. Du kommer snabbt upp på kalfjället och får med dig upplevelsen av riktiga fjäll och vildmark. Välj mellan dagsturer till Stenhyddan på Västfjället eller kanske en topptur till Östfjällets topp. Det finns även möjligheter att vandra flera dagar med bra boende längs vägen. Fråga efter - Sommarfjäll, en upplevelseguide. Där finns flera förslag på olika vandringar.

Svängrum

Alpin skidåkning med svängrum! Med svängrum menar vi att hos oss finns det utrymme i backarna för att få en optimal skidupplevelse. Utmana familjen i vår skicross, åk på tid i någon av våra selftimerbanor eller boka offpist guidning i någon av våra skidskolor.

Närhet

Svängrum, personliga möten, genuina upplevelser är viktigt för oss. Att dessutom kunna erbjuda våra gäster omedelbar närhet mellan boende och backar, med ski in ski out- läge ser vi som unikt.

Fäbodliv

Bydalsfjällen är inte bara utmaningar och svettiga naturaktiviteter. I Hovde fäbod, mitt emot Dromskåran har tiden stått stilla. Sommartid är fäbodvallen levande och öppen för gäster. Kom och ta en fika och prata med butöserna.

Vad söker du?

Evenemang »