Funäsfjällen

Största fjällupplevelsen

Funäsfjällen
Foto: Björn Arnemo

I västra Härjedalen, mitt i Sverige, ligger Funäsfjällen. En fjällvärld som erbjuder riktiga fjällupplevelser för stora och små, vinter som sommar.

Här finns fler än 60 toppar över 1000 meter, 30 guldturer, 423 km cykelleder, över 200 fjällsjöar och mer än 30 mil av strömmande vatten på ett och samma fiskepass. Välkommen till Skandinaviens största Fjällupplevelse! Myskoxarna strövar fritt och i fjällterrängen är renarna fler än människorna. Naturen bjuder på delikatesser som hjortron, kantareller, ädelfisk och kristallklart dricksvatten. Med bilvägar som går upp på kalfjället är Funäsfjällen tillgängligt för alla.

Levande historia

Funäsfjällen är en del av södra Sapmi – Sameland. Med ursprung från jägarsamhället lever den samiska kulturen och livsstilen vidare i samspel med naturen och renarna. Säterkulturen är med sina vackra fäbodar också en viktig del av Funäsfjällens levande kultur. Gör en dagstur till Djupdalsvallen och njut av våfflor. I Messlingen finner du 4 000-6 000 år gamla hällmålningar.

Vandra lätt

Låt oss bjuda på det bästa av fjällen på ett enkelt sätt. 30 Guldturer är förslag på korta eller långa dagsturer i Funäsfjällen. Kombinera fina naturupplevelser med god mat, bra boende och framför allt, lämna packningen hemma. Bo bra, ät gott och vandra lätt, som vi brukar säga.

Upplev fjällen från cykelsadeln

Här finns vägar och stigar som passar allt från standardcyklar till mountainbikes och avancerade downhillmaskiner. Välj tur och utrustning som passar just dig. För att göra cyklingen mer tillgängligt, oavsett nivå, har vi skapat 423 kilometer cykelleder i varierande terräng och svårighet.

Fiskelycka

I Funäsfjällen finns över 200 fjällsjöar och mer än 300 kilometer strömm-ande vatten, allt på ett och samma fiskepass. Oavsett om du föredrar fiske med fluga, spinnare eller bara fiska från ekan så finns här något för dig. Här kan du fiska i nya sjöar varje dag på fjället utan att stöta på någon annan fiskare. Harr, röding och öring trivs i våra vatten. Fiskekurser arrangeras veckovis eller välj att följa en fiskeguide till specialvatten.

Färdas på vatten

Kanotvattnen är många. Ljusnan erbjuder lätt paddling medströms genom lummiga omgivningar. Rogens unika och karga sjösystem lockar paddlare från hela Europa. Du kan även paddla till Norge från Rogen, en fantastisk veckotur.

Funäsfjällens egna Via ferrata Inga förkunskaper krävs och utrustning finns att hyra på plats i Funäsfjällen. Klättra leden själv eller med guide. Vintertid finns det möjlighet till isklättring i området och skidåkning på längden/tvären.

Missa inte...

  • 60 toppar över 1 000 meter
  • Småviltsjakt
  • Ridning
  • Fors- och paddling
  • Fjällmuseet
  • Golf
  • Myskoxcentrum
  • Via Ferrata
  • Skid-/skoteråkning

Vad söker du?

Evenemang »