Krokom/Ansättfjällen

Gränslösa höjdpunkter

Krokom/Ansättfjällen
Foto: Anneli Åman

Här bjuds det på kultur, natur och traditioner. Fyll lungorna med fjälluft och låt dig väl smaka av lokalt mathantverk. Följ Fiskevägen från Storsjöbygden till Ansättfjällen och Vaajma - gränstrakterna mot Norge – ända ut till Atlantkusten. Upplev gränslösa höjdpunkter för alla sinnen!

Aktiva dagar och nätter

Vandra på ”fri fot” i högfjällsterräng eller på led i skog och på lågfjäll. Till exempel Hällbergetleden för utsikten, i Alsenbygd för kulturlandskapet, bland blommorna på Blomsterleden - själv eller med guide på lördagar, eller på någon av de andra lederna i Ansättfjällen. Barnens naturstig i Bakvattnet bjuder både på kunskap och spännande möten även för de yngsta vandrarna. För lederna i Ansättfjällen och i övriga Vaajma finns en ny ledbok och karta att köpa. Du kan med fördel även göra avstickare från lederna och skörda såväl bär som svamp. Eller så hänger du med på turridning i Aspås, testar Bumperz och Segway i Storåbränna eller slår dig lös på Krokoms Golfbana med 13 hål och range - endast ett vattenhinder från fjällen. Natten tillbringar du med fördel i ett av Wild Jämtlands bekväma gömslen med chans att betrakta björn, andra rovdjur och ugglor på nära håll.

Fiska

Utbudet är stort och varierat - små eller stora fiskar, flöte, fluga eller drag, strömmande vatten, tjärnar eller båtfiske – här hittar du det mesta från Storsjöns fria landfiske till det exklusiva Långsåfisket hos det samiska företaget Sovvene. Eller fiska dig fram längs ”Fiskevägen”, väg 340 från Krokom till Atlantkusten, Norge. Det gemensamma Fiskevägenkortet på svenska sidan ger dig tillgång till 13 mil fiske!

Stenåldersgraffitti

Gå på konstutställning på stenåldersvis vid Glösabäcken (med bl a Älghallen, fångstgropsutställning och stenåldershydda i Glösa Älgriket) eller Gärdesån. Här finner du hällristningar som är 6- respektive 7 000 år gamla. Några hittades bara härom året – kanske hittar du fler?

En fläkt från förr

I Krokoms Gamla Lanthandel kliver du direkt in i historien till en äktgammal sekelskiftesbutik med bland annat nostalgivaror och kafé. Här arrangeras evenemangskvällar, inomhus eller i trädgården vid Krokoms- vikens strand. Mus-Olles Museum i Ytterån berättar historien om en märklig mans livsverk. Olle samlade mer än 150 000 föremål, varav 25 000 förpackningar och grundade muséet. För att påminna om kurortstidens betydelse finns här idag en sekelskiftesmiljö med lusthus och brunns-paviljong. På Skansen Klintaberg i Valsjöbyn följer du med på en guidad visning som kastar ett förklarande ljus över hur andra världskriget påverkade människorna i bygden. Eller så tar du en tur till någon av de levande fäbodarna – Myhrbodarna med flera, och fika med ”butöserna”.

Naturens egen trädgård

Orkidéer finner du lite varstans. Runt midsommar blommar mängder av Guckusko och ett 20-tal andra arter vid Vikekärret på Rödön. Andra ”säkra” lokaler är Forsåsens Orkidékärr och längs Blomsterleden. Jämtlands landskapsblomma, Brunkullan, finner du enklast vid naturbetesmarken i Rise, Tulleråsen.

Märklig berggrund

Runt om i Krokoms kommun finns 26 geologiskt intressanta platser med informationstavlor. Ett häfte finns att köpa, som enkelt förklarar hur berggrunden bildats och förts hit. Dessutom finns en specialutställning vid Geologicentrum Krokom på Kalkmuseet intill Jo-Gården i Åse.

Ost och praliner

På en handfull gårdsmejerier runt om i kommunen tillverkas och säljs ko- och getostar på ett hantverksmässigt sätt. Bland andra driver Ost- och Bryggstubua i Kälen, Kålberget i Kaxås och Bränna Gårdsmejer i Valsjöbyn trevliga gårdsbutiker och på de två senare finns även café respektive restaurang. Skärvångens Bymejeri erbjuder under sommaren guidad tur och Ostbuffé. Hos Tinas Praliner i Helleberg tillverkas fantastiska chokladpraliner och tryfflar, ett besök bjuder även på milsvid utsikt över den Jämtländska fjällvärlden. Turistbyrån vet hur du hittar till allt gott mathantverk som tillverkas i området.

Kultur och kalas

Under sommaren avlöser de olika arrangemangen varandra; traktor-pulling och slalom, folkrace och motormuller, kamsservering, dans och sommarkulskvällar samt aktivitetsdagar med fullt fokus på barnen. Lägg därtill konst-, foto- och andra sevärda utställningar på Byhuset, Gamla Lanthandeln och Ede 519 med flera. Allt finner du på turistbyråns evenemangskalender.

Lilla fjällparadiset

Vintertid får varje skoteråkare sitt lystmäte här, med totalt över 60 mil skoterleder, varav ca 10 är preparerade. Här trivs även skidåkaren, välj mellan ett antal längdspår och liftar. Sedan finns alltid chansen att pimpla upp middagsfisken.

Missa inte...

  • Mus Olles Museum
  • Gamla Lanthandeln
  • Barnens Naturstig
  • Blomsterleden till Ansätten
  • Fisket Hällristningarna
  • Sommarens evenemang

Vad söker du?

Evenemang »