Östersund

Hjärtat i Jämtland

Östersund
Foto: Sandra Lee Pettersson

Östersund är den lilla storstaden vid Storsjöns strand, full av äventyr och evenemang året om. Här finns pulsen och stadslivet med shopping, musik och kultur i en härlig kombination. Runt knuten hittar du lättillgängliga naturupplevelser som grund för ett aktivt friluftsliv.

Smakrikt

Den matintresserade besöker Östersund för att ta del av vad matlandskapet Jämtland har att erbjuda. Vi ligger i framkant inom mathantverk och sedan några år tillbaka är staden utsedd till Creative City of Gastronomy av UNESCO. Restauranger och caféer med lokalt utbud finns det gott om och flera nya har öppnat under det senaste året. För den som vill köpa med sig produkter finns mysiga gårdsbutiker med alltifrån ostar, röding, renkött, marmelader och honung till vinäger, tunnbröd och älgchips.

Shopping

Östersund är en shoppingstad med mysiga butiker vid stadskärnans gator och gränder. Lillänge köpcentrum erbjuder allt för dig som vill storhandla och området Storsjötorg utvecklas och bygger ut. Passa på att besöka några av våra hantverkare för att ta med dig ett unikt minne hem. Glashyttan Storsjöhyttan och Frösö Handtryck, Sveriges äldsta handtryckeri, är båda kvalitetscertifierade Economuséer med grund i hantverkstradition men med en modern design.

En resa i tiden

På Jamtli blir historien levande. I museet finns lekvänliga och spännande utställningar om bl a samernas liv, vikingatiden och stenåldern, med de 1000-åriga Överhogdalsbonaderna som unik attraktion. Under sommarmånaderna levandegörs historien när aktörer gestaltar livet från förr i de gamla gårdarna. Följ med på en dramatiserad historievandring eller upptäck miljöerna i din egen takt. Med några få steg förflyttas man mellan 1785, 1895, 1942, 1956 och 1975. I succémiljön från 1975 finns temaparken ”Fem myror är fler än fyra elefanter” med föreställningar varje dag. Jamtli har ett stort utbud av aktiviteter under hela året. Missa inte julmarknaden som är en av landets största och mysigaste.

Exotiska djur

Med över 700 olika djur är Frösö Zoo en av Jämtlands största attraktioner. Här träffar du alltifrån sibiriska tigrar, lejon och hyenor till vargar och världens minsta apor, dvärgsilkesaporna. På området finns också ett tropikhus och ett tivoli med cirkusföreställningar.

Vattenlek och legendariska strömmar

Äventyrsbadet Storsjöbadet har vattenrutschbanor, bubbelpooler, klätterväggar, barnlandskap, relaxavdelning, gym och utomhusbassänger. Andra bra badplatser utomhus är Andersön och Litsbadet. Känner du dig mer äventyrlig till mods så kan du testa kabeldriven wakeboard, vattenskidor eller stand up paddle board i Surfbukten. Hårkan, utanför Östersund, är ett utmärkt paddelvatten och här vid åns utlopp i Lit ligger också Norrlands största kanotcentral. Är du fiskesugen rymmer Östersund en mångfald av möjligheter. I Storsjön är fisket fritt med handredskap från land och du har goda möjligheter att fånga sik, harr och abborre mitt i stan.

Verkö slott står stolt igen

Verkö slott byggdes i slutet av 1800-talet och har de senaste åren levt upp till en ny storhetstid. Slottet som ligger på Verkön har restaurang, boende och konferensmöjligheter. Till ön kan besökare ta sig med egen båt eller kanot/kajak eller med Verköns Sjöexpress. Bryggplatser finns för de med egna båtar. Under vintersäsongen i februari och mars går Isexpressen från Östersund med stora specialbyggda slädar. Det går också att nå ön med skoter, skidor eller till fots över isen.

Frösöns pärlor

Otaliga verk skapades av Wilhelm Peterson-Berger, de kanske mest kända är pianostyckena ”Frösö-blomster”. Upplev hans hem Sommarhagen på Frösöns sydvästliga sluttning med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen. Med sitt natursköna läge är Frösö Kyrka en av Sveriges mest populära vigselkyrkor och hela året är kyrkan flitigt använd som konsertlokal.

Leklust för hela familjen

Äventyrshuset Multi Challenge erbjuder kluriga och fartfyllda aktiviteter som Boda Borg, klätterväggar, inomhusgokart, laserhall och spelhall. På Djungelhuset, ett lekland för de yngre barnen, finns klätterställningar, och rutschkanor.

Geologi och teknik

Vid Optands Flygfält mellan Östersund och Brunflo ligger Teknikland. En retroteknisk värld av flygmaskiner, veteranbilar och militärhistoria. På Geohuset i Ångsta kan du lära dig mer om vår jords historia och hur landskapet formades när en meteorit slog ner här för 455 miljoner år sedan.

Backspin, Birdie och Bogey

Utsikten från drivingrangen på Frösöns golfbana är utan tvekan förstklassig. Med fjällvärlden som fond finns en 18-håls bana väl värd ett besök. Även i Ångsta, söder om stan, finns en trevlig 18-håls bana. Ute i Storsjön, på Norderön, finns en 18-håls pay and play bana.

Med isländska töltsteg

I Grytan, strax utanför Östersund, kan du ge dig ut på härliga turer på hästryggen, såväl sommar som vinter. Välj en tur som passar din nivå. Islandshästen med sina fem gångarter kommer garanterat att ge dig en minnesvärd upplevelse.

På två hjul

Frösön är välkänd bland mountainbikecyklister som ett av landets finaste ställen för stigcykling. Här får cyklisten tekniska stigar, fina grusvägar vackra vyer och ofta cykling längs Storsjön. Nu finns också möjligheten för downhillcykling i slalombacken på Frösöberget.

Isande kyla och skridskois

Med utgångspunkt i Vinterparken finns ett stort spårsystem på Storsjöns is med gångvägar, skidspår och den 20 km långa långfärdsskridskobanan Medvinden. I Vinterparken finns också Sveriges största skridskolek och en stor snöborg för barnen. Här kan du hyra utrustning, spark, åka häst och släde, susa fram i hundspann, åka på skotersafari eller bara slå dig ner i någon av solstolarna. Strax intill lockar Vinterbadet med bad i vedeldad tunna under bar himmel.

Skidglid och skytteförmåga

Gustavsbergsbacken och Ladängen på Frösön, så mycket närmare utförsåkning intill en stadskärna kan du inte komma. Vid skidstadion finns längdskidor att hyra och mängder med spår och om våra skidskyttar inspirerat dig finns där även möjlighet att prova på skidskytte.

Mingla med skogens konung

Följ med på en guidad tur på Moose Garden i natursköna Orrviken. Du får mingla med älgar och lära dig mer om Jämtlands landskapsdjur.

Fotbollsstaden

Östersund är en riktig fotbollsstad. Östersunds FK i Allsvenskan och Östersunds DFF i Elitettan bjuder på högklassig fotbollsunderhållning. Och under en fantastisk vecka i juli fylls hela staden av ungdomar från olika länder när Storsjöcupen gör sitt intåg.

Missa inte...

  • Jamtli
  • Frösö Kyrka
  • Sommarhagen
  • Andersöns Naturreservat
  • Stadsvandring
  • Surfbukten
  • Multi Challenge
  • Isexpressen till Verkön

Vad söker du?

Evenemang »