Östra Härjedalen

Kultur & natur

Östra Härjedalen
Foto: Henry Jonasson

Östra Härjedalen är den södra porten in i Jämtland Härjedalen. Området kallas ibland för Nordens Venedig då Sveg, Lillhärdal, Ytterhogdal och Överhogdal är omgivna av rika fiskevatten och storslagen natur. Förutom aktiviteter i skog och mark finns ett rikt kulturliv och fantastiska bevis från områdets hantverkare.

Utställningen ”När rocken kom till Sveg” går i nostalgins tecken med musiken från 50- och 60-talet i fokus. Granne med utställningen finns Café Cineast i Sveg där du kan slå dig ned med en kopp bland filmrekvisita från ett flertal kända filmer. På biblioteket i Sveg hittar du en utställning om Svegsbördige författaren Henning Mankell. Björntrampen är en 3 km lång naturstig som leder upp till en utsiktsplats över Sveg.

Överhogdals Forngård visar historien om hur märkliga vikingatida bonader med välbevarade färger hittades och funderingar kring motiven.

Vill du ha en utmaning? Paddla två dagar längs kanotleden i Hoan, 43 km från Sörtjärn till Flor. Ängersjö skogsmuseum visar skogsbrukets historia i landskapet. Byn Duvberg är Härjedalens bäst bevarade by, ursprungligen en fäbod som blev permanent bosättning på 1600-talet. Hembygdsgårdarna Gammelbudd i Överhogdal, Gammelträdet i Ytterhogdal med flera i området har spännande historia och rika samlingar. Hembygdsgården Högen i Lillhärdal är en av två fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar enligt nordsvensk typ i Jämtland Härjedalen. Titta speciellt på de vackra barfred som är namnet på de traditionellt utformade och rikt smyckade farstukvistarna i Härjedalen.

Utanför Ytterhogdal finns Örastupet med branta klippor på båda sidan om Ljusnan. Här kan du fånga en öring i den starka strömmen nedanför kraftverkstunnelns utlopp. Lillhärdal har anor från häxprocesserna i Sverige med Häxstenen och Spångmyrholmen – en minnesplats från ”platsen där det hände” 1668 då Stor-Märit och fyra andra kvinnor miste livet här.

Vintertid finns ett stort antal längdspår i Östra Härjedalen och tillgång till ett nät av skoterleder som leder vidare in i angränsande regioner.

Missa inte...

  • Äventyrsbadet i Sveg
  • Forngården, Överhogdal
  • Hembygdsgårdar
  • Paddling
  • Fiske
  • Byn Duvberg
  • Skoterleder
  • Längdåkning

Vad söker du?

Evenemang »