Ragundadalen

Ett äventyrsland

Ragundadalen
Foto: Jiri Stanek

Det är här utmaningarna, överraskningarna, möjligheterna och den för många nästan exotiska naturen finns. Med en mängd paketerade upptäcktsfärder erbjuds en fantastisk utsikt över älvar, skogar och berg och en mångfald av aktiviteter däri.

Från väst till öst genom Ragundadalen rinner Indalsälven. Längs älven finns Zorbcenter – en snurrande pärla med zipline, zorbing, grävmaskinskörning, fyrhjulingar och offroad. I närbelägna Ammerån finns forsränning och på Indalsälven även paddling.

Döda Fallet från ny vinkel

Paddla kan du också göra vid mindre åar och sjöar. Ta Trefoten kanotens uppblåsbara kanoter på egna eller guidade turer. Ett tips är att upptäcka Sveriges största naturkatastrof, Döda fallet, från älven istället för till fots längs naturstigarna. Föreställ dig hur Magnus Huss, Vildhussen, för över 200 år sedan av misstag flyttade den mäktiga Indalsälvens fåra och på en natt tömde stora delar av Ragundasjön.

Vackra rundturer

Vandra och cykla runt hela Ragunda. Runt träslotten i Byn Skyttmon, upp till Borgvattnet och den mytomspunna Spökprästgården, ner till Kung Chulalongkorns Paviljong i Utanede, den enda i sitt slag utanför Thailand och vidare upp längs ”elefantens rygg” på berget i Hammarstrand. Vättaberget, även kallat Elefantberget i folkmun, har en intressant historia. Här tände nämligen norrmännen varningseldar när svensken var i antågande. Jo, du läste rätt. Ragunda och hela Jämtland var omväxlande svenskt/norskt/danskt ända fram till freden i Brömsebro 1645. Emellanåt var vi även en Republik!

Upptäcktsfärder

Varje årstid inbjuder till upptäcktsfärder i vår vilda och vackra natur. Pilgrimsvandra eller kör järnet utför berget. Till häst, med cykel, snöskor, skidor eller skoter. Ta en tur till en igloo när snön har kommit eller till en anrik fäbod i sommarnatten. Upptäck våra andliga skatter - våra vackra kyrkor eller vandra till toppen av ett berg. Där möts du av lyktor i skogen, en lägereld och en bit lokal mat innan skymningen sänker sig över Ragundadalen.

Missa inte...

  • Skidåkning
  • Rodel
  • Paddling
  • Fiske Ammerån
  • Döda Fallet
  • Spökprästgården
  • Zorbcenter
  • Thailändska Paviljongen

Vad söker du?

Evenemang »