Södra Storsjöbygden

Storsjöns höjdpunkt

Södra Storsjöbygden
Foto: Rasmus Eriksson

Det är egentligen inte så underligt att Hoverberget fått ge namn åt inte bara en by, utan åt en hel kommun, Bergs kommun. Hoverberget med sina 548 m ö h syns över hela södra Storsjöbygden.

Lär dig mer om Hoverberget, Rämnan och naturreservatets unika flora och fauna längs vandringslederna, samtidigt som du spanar efter Storsjöodjuret. Missar du odjuret så har du i alla fall en underbar utsikt över fjäll, odlad bygd, skog och sjö. En klar dag kan du se 13 kyrktorn från Hoverbergstoppen och de kända Oviksfjällen. Gå in i Hoverbergsgrottan, Skandinaviens djupaste skrevgrotta, där det färgade ljuset ger klyftgrottan liv. Ta reda på mer om odjuret på Storsjöodjurscentrum i Svenstavik och utmana sedan alla medföljande över 140 cm, på en av landets bästa gocartbanor.

Åk genom Snilleriket och ta del av kreativiteten i området. I Persåsen finns Snillerikets nav med skickliga trähantverkare hos Wikners – ett upplevelsecentrum i naturen, konsten och hantverket. Kör Fäbodvägen med fem fäbodar längs vägen. Ytterligare 25 st finns på vandringsavstånd. Fortsätt vägen fram till Oviksfjällen och Hävvi i Glen – en av landets mycket få samiska restauranger med mat som höjts till skyarna av entusiastiska experter.

Pilgrimscenter med Himmelriket ligger vid Hackås medeltidskyrka. Vandra en stund efter Pilgrimsleden, på stigar som trampats sedan 1000-talet genom Storsjöbygdens kulturbygd.

I byn Häggen finns Oviken Ost som tillverkar delikatessostar av ko- och fårmjölk – så goda att de serverats till nobelpristagare. Bedöm själv i gårdsbutiken. Besök den gamla genuina Strömbacka kvarn med sommarservering i Hackås, samt fäboden Östnorbuan en bit söderut, med olika smådjur, aktiviteter och servering.

Hela södra Storsjöbygden präglas av en tradition där mat, hantverk, konst och musik stått i centrum genom århundraden.

Missa inte...

  • Samiska äventyr i Glen
  • Storsjöodjurscenter
  • Wikners i Persåsen
  • Hoverbergsgrottan
  • Hovermo gårds- och industrimuseum
  • Östnorbuan
  • Färg och formbutik i Västeråsen
  • Persåsens skid- och kälkbacke
+46 (0)72-501 08 33

Vad söker du?

Evenemang »