Strömsund/Frostviken

Vågar du?

Strömsund/Frostviken
Foto: Madeleine Aaras

Lämna allfarvägarna och upptäck annat än turistfällor med köer. Vi älskar vår natur och delar gärna med oss av den till dig. På vintern ser världen annorlunda ut. Vi tycker att vår del av världen är lite som Sveriges Alaska – med björnar och allt. Vågar du upptäcka den?

Strömsunds kommun präglas av Frostviksfjällen i norr. Från fjällen strömmar vattendragen ner genom mjuka dalgångar med trolsk urskog och längs blomstrande jordbruksbygder.

Omgivningarna är så vackra och magiska att fantasin tar lekfulla språng. Precis som för författaren Beppe Wolgers som skapade Dunderklumpen. Vildmarksvägen börjar i Strömsund och letar sig upp längs Ströms Vattudal, förbi Gäddede, upp på kalfjället och vidare in i Lappland.

Strax före Gäddede finns Europas längsta vattenfyllda kanjon med ett 43 meter högt vattenfall, Hällingsåfallet. Lite längre norrut hittar du landets längsta grotta, Korallgrottan – drygt sex kilometer är utforskad. Här kan du krypa fram som en riktig speleolog (grottforskare) med guide. Chansen att få se en björn är stor i Dunderklumpens land. Ingenstans i världen finns det fler brunbjörnar. Även älg är det gott om.

Mäktigt fall

Hällingsåfallet är en sevärdhet utöver det vanliga. Den 800 m långa vattenfyllda kanjonen, som för övrigt är norra Europas längsta, leder fram till det 43 m höga och mäktiga fallet. Upp till fallet kan man köra bil eller vandra leden (2,5 km) längs kanjonens kant. Det är lätt för rörelsehindrade att besöka fallet där det även finns raststuga och eldstad.

Skansen Alanäs

Under beredskapsåren 1939-45 uppfördes en militär förskansning vid byn Alanäs. Syftet var att hejda ett tyskt genombrott som kunde komma via Gäddede. Skansen ligger tydligt markerad från v 342, fyra mil norr om Strömsund.

Dunderbra marknad

Dundermarknaden i Strömsund är ett årligt återkommande arrangemang i början av juli. Kända artister, tivoli och norra Jämtlands största knallemarknad är något av vad som serveras under fyra intensiva dagar.

Mer underjord

Intill Korallgrottan ligger Bjurälvens karstområde med doliner, grottor och älven som bitvis flyter fram under jord. Här har man upptäckt Sveriges längsta undervattensgrotta som är 1,7 km lång.

Samisk kultur

Ankarede är en gammal samisk kyrkplats, den sydligaste i Sverige. Platsen ligger vackert vid stranden av Lejarälven nära dess utlopp i Stora Blåsjön och har gammal tradition som samlingsplats både för samer och bofasta. Fortfarande firas kyrkhelg i Ankarede varje midsommar då det åter blir liv och rörelse i kåtor och stugor.

Travintresserade

Hotingtravet är ett måste för alla travintresserade. Under en vecka i juli är det trav nästan varje dag förutom mängder av andra arrangemang. Många kända och framgångsrika kuskar finns på plats.

Flykt från Norge till Sverige

Flyktingloppet är en tävling som avgörs mellan Nordli i Norge och Gäddede i Sverige. Skidloppet lockar årligen många av världseliten. Loppet genomförs till minnet av flyktingar från Norge som flydde till Sverige under andra världskriget. 

Historisk hembygd

Hembygdsgården i Strömsund är vackert belägen vid Ströms Vattudal. Här finns ett tjugotal byggnader och intressanta samlingar av föremål. Den sex meter höga statyn ”Jätten Jorm” från filmen ”Dunderklumpen” hälsar alla besökare välkommen. Under sommaren hålls alla byggnader öppna med slöjdmässa och Café Tomten.

Stort motorintresse

Ivars Bilmuseum i Hoting har ett 100-tal gamla bilar samt ett 50-tal motorcyklar. Här finns bl a Kungabilen, en Princess Vanden Plas som ägdes av Gustav VI Adolf. Museet startades av norrlands okrönte bilkung, Ivar Ericsson, som redan på 60-talet började samla gamla bilar som hobby.

Motorträff

I slutet av augusti är det full fart på vägarna i Hoting för då arrangeras Hoting Old Car Meeting. Veteranbilsrally, cruising, dans och underhållning under tre dagar.

Snö och frost

Hos oss börjar vintern tidigt och den har mycket att erbjuda. Ta en tur med snöskotern eller skidorna längs de många preparerade lederna och spåren. Kanske hittar du ditt fiskeeldorado där röding och andra läckra fiskar väntar på att få hugga kroken. Stanna upp och lyssna på ripornas kackel i fjällsluttningarna, känn solen eller vinden i ansiktet. Föredrar du att åka utför så finns det ett flertal familjevänliga anläggningar att välja mellan, eller varför inte prova att vandra med snöskor i månskenet. Du kan även låta draghundar dra dig fram över de milsvida vidderna.

Bo på Lanthandel

På Norråkers Handel bor man lugnt och stillsamt nära butik, restaurang, badplats, skog och sjö. Butiken erbjuder delikatesser från hela världen, från getfarmen i grannbyn till korvmakaren på Korsika. Utbudet av ostar är imponerande och bjuder på smakupplevelser utöver det vanliga. I slutet av mars arrangerar Norråker Beaver Trap Trail, en draghundstävling och vintermarknad.

Missa inte...

  • Utforska Korallgrottan med Vilseledaren
  • Viltskådning
  • Guidade turer
  • Orkidéer vid Vackermyren
  • Hällmålningar
  • Fiske i fjäll- och skogsmiljö
  • Njut av vyerna vid Bjurälven

Vad söker du?

Evenemang »