Fiska

Strömfiske, sjöfiske & fjällfiske

Fiska

Att Jämtland Härjedalen har fler än fyra årstider har ni kanske hört. Under alla dessa årstider finns en mängd aktiviteter att utföra men endast en av dem är lika spännande en ljummen sommardag som en kall midvintermorgon – nämligen fiske.

Under försommaren, den där tiden med ljusnande nätter och skir grönska, är tiden inne för långdragsfiske på de stora öringsjöarna, harren har fått tillbaks aptiten och öringen är hungrig efter en lång vinter. På de högst belägna fjällsjöarna kan du fortfarande isfiska.

När högsommaren kommer med sina ljusa nätter har öringen midsommarfest på kläckande dagssländor, fjällvattnet perforeras av vakringar och skogsvattnens storabborrar får flötet att försvinna i djupet. I strömmar och sel är öring, harr och sik i farten.

Sensommaren är skymningsfiskets tid. Rödingen plockar knottlarver i solnedgången och öringen hugger i djupnande mörker när nattsländekläckningen är som intensivast. Storsiken tar gärna en torrfluga eller spinnare och gäddan och abborren trivs i värmeböljan.

Hösten kommer med sprakande färger och stilla dagar. Medans öringen och rödingen är fredade och ägnar sig åt fortplantning är flera strömmar och älvar öppna för harrfiske då harren fortfarande är i högform och hugger gärna på torrfluga. Siken, abborren och gäddan är fortfarande på bettet, särskilt milda brittsommardagar.

Brytningstiden kommer under senhösten då harren vakar kring sjöstränderna medan fjälltrakternas tjärnar och småsjöar täcks av blanka nyisar. Nu är öring och röding mycket huggvilliga efter leken.

När midvintern står för dörren upplevs det stämningsfulla vinterfisket på ett av Jämtland Härjedalens mycket bra pimpelvatten. Snön, polarnatten, kölden och stugvärmen är någonting fler borde få uppleva innan sjöarna täcks med pimpelfiskare då vårvintern kommer med sina långa dagar och solgnistrande isar.

Maj månad – ”den femte årstiden” – i fjälltrakterna är tiden då vintern och sommaren kämpar sida vid sida om herreväldet. Knoppande björkar och flyttfågelstreck, ljumma vindar och ljusa nätter, skarsnö och blånande isar. Att pimpla i vårbrytningen är inte bara ett fantastiskt fiske, det ger också naturupplevelser som går utanpå det mesta.

Foto: Niclas Vestefjell
"Fiske – Funäsfjällen"

Du kanske också är intresserad av