Kvissleströmmarna

Ett av Jämtlands bästa harrvatten.

Kvissleströmmarna
Kvissleströmmarna
Foto: Ingrid Hedlund

Du kan sitta vid din stuga eller husvagn och se hur fisken vakar. I denna fridfulla och vackra omgivning ligger Kvitsleströmmarnas omtalade harrvatten. Här finner sig nybörjaren som vill lära sig flugfiskets alla konster såväl som den rutinerade flugfiskaren som söker nya utmaningar sig till rätta.

De mäktiga Kvitsleströmmarna är ett av Jämtlands bästa harrvatten. Här finns alla möjligheter att lära sig flugfiskets många tekniker i de variationsrika strömmarna som har både lugna sel och hårda forsar. Detta är Indalsälvens sista forssträcka innan vattnet rinner ut i Storsjön. Älven faller mellan sex och nio meter på två kilometer beroende på Storsjöns vattenstånd. Kvitsleströmmarna rinner i två armar kring Hästön utanför byn Kvitsle i västra Jämtland. Den norra grenen kallas Mattmarströmmen och den södra Ockeströmmen. Trots att vattnet kan upplevas som stort och otillgängligt är det grunt och vadbart på många ställen.

Kvitsleströmmen har ett av Jämtlands intressantaste fiske och är en betydelsefull plats för Storsjööringen. Här passerar både Dammåöringen och Storboöringen på väg till sina lekplatser, totalt passerar ca 500-700 storöringar Kvitsleströmmarna årligen. Under sommarnätter och höstdagar är Kvitsleströmmen som bäst och har blivit väldigt uppskattad av sportfiskare från hela landet.

Ockesjön har bra bestånd av gädda, harr, abborre och sik. Sommartid är det lämpligt att fiska från båt med spinnspö, haspel och fluga, vintertid är pimpelspö det vanliga, samt gäddmete med agn.

Fiskevårdsområde

Ockesjön-Kvissleströmmarnas fvo; info/karta.

Mattmar/Mörsil

Du kanske också är intresserad av