Berg Berg

Var dig själv

Berg
Foto: Conny Elf

Var dig själv. Längre än en stund. Att bo i Berg är ett sätt att låta livet bli viktigare än köer och tunnelbanor. Här kan du låta barnen växa upp i en trygg miljö där alla känner alla, där tempot låter dig andas och där naturen är något annat än det som du ser på TV. Som vi ser det finns det plats för människor här i Berg.

En attraktiv boplats på många sätt

I Berg upplever du vidderna, riktiga fjäll, storskogar, friskt vatten och ren luft. Bergs kommun har en levande landsbygd med mycket variationsrik landskapsbild. I väster dominerar fjällen med Oviksfjällen och Helags på 1797 m ö h. Dessutom finns vidsträckta myr-och skogsområden. En stor del av Storsjön finns i kommunen och här finns en bördig, mjuk och öppen jordbruksbygd som har odlats sedan 10 000 år.

Något för alla - året om

Naturen är mycket påtaglig och vi kan därför erbjuda många olika sorters aktiviteter året runt. Vid de kända turistorterna Klövsjö, Storhogna, Gräftåvallen och Ljungdalen kan du ägna dig åt utförsåkning som blir allt mer populärt och lockar hit tusentals turister varje år. I Åsarna finns det stora skidsystemet för längdåkning som prepareras av Thomas Wassberg och erbjuder perfekt träning i fin miljö. Föreningslivet är aktivt och det finns snart sagt en förening för varje tänkbar intresseinriktning - här hittar du likasinnade att dela dina upplevelser med. Fotboll, ridning, ishockey, mtb, go-cart, snöskoter, båtsport, golf, aguility, draghund, travsport och en mängd andra fritidsaktiviteter står till buds, vad passar dig bäst? I Bergs kommun finns även ett rikt kulturliv med bland annat bibliotek för de läslystna, kulturskola för dem musikintresserade och verksamma konstnärer vars konstverk finns placerade på olika platser i kommunen. I Bergs kommun kan upptäckarlustan blomstra och odlas.

Näringsliv & Arbetsmarknad

De dominerande näringsgrenarna är jord- och skogsbruk, tillverkningsindustri, privat tjänstesektor och turism. Fjällområdena i väster är synnerligen attraktiva för besökare och här blomstrar turismen i områden som Klövsjö, Storhogna, Åsarna, Ljungdalen och Gräftåvallen. Här ökar antalet fastigheter och byggsektorn är väl sysselsatt. Andelen sysselsatta i små privata företag är högre i Bergs kommun än i riket och antalet arbetsplatser i den privata sektorn har ökat med ca 7 % under de senaste åren. Den privata sektorn domineras av industri, bygg, transport, handel och tjänster. Turismen har en fortsatt gynnsam utveckling och alltfler människor besöker vår kommun. Inom offentlig sektor är det vård och omsorg som har flest antal sysselsatta.