Härjedalen Härjedalen

Magiskt och motsägelsefullt

Härjedalen
Foto: Jocke Lagercrantz

Landets högst belägna landskap och fjällen finns alltid i blickfånget. Ett härligt ställe såväl sommar som vinter. Landskapet med vida vyer över skogar, myrar och fjällhedar. Här finns landets högsta fjäll söder om polcirkeln och till och med en glaciär med evig snö.

Härjedalens kommun, som i stort sett motsvarar landskapet, är en av Sveriges största kommuner med en yta på 11 400 kvadratkilometer. Du hittar stora variationer från skogslandet i öster till fjällmassiven i väster. En värld där du och din familj alltid är lika välkomna till dagar fyllda av glädje, spänning och upptäckarlusta. 

De första fjällturisterna kom till Härjedalen redan på 1880-talet för att vandra i naturen och andas den friska luften. Intresset för naturen kom snart att vändas mot skidåkning och vinterturismen har stadigt ökat. Idag har vi tre stora skidområden inom destinationerna Funäsfjällen, Vemdalen och Lofsdalen. Områdena har moderna och välfungerande skidsystem med varierande skidåkning och även fina preparerade skidspår. Härjedalen är magiskt och motsägelsefullt - med plats för alla.

Mycket att se, upptäcka och uppleva – inte bara vintertid utan även på sommaren och under den färgsprakande hösten.

Att bo i Härjedalen kan föra med sig många saker. Friheten det innebär att ha storstaden bara en och en halv timme bort och ändå få känna stillheten på fjället.