Pressrum

Jämtland Härjedalen Turism

Pressrum
Foto: Martin Söderqvist

Nyhetsrum

Vårt nyhetsrum med pressinformation och bilder att använda i redaktionella sammanhang hittar du på Mynewsdesk. Följ oss gärna där om du vill ha löpande information från Jämtland Härjedalen Turism!

Läs mer om Jämtland Härjedalen Turism på Mynewsdesk »

Presskontakt

Linda Wasell
| 070-674 74 74

 


 

Fakta om Jämtland Härjedalen

Regionen Jämtland Härjedalen ligger mitt i Sverige och består av de två landskapen Jämtland och Härjedalen. Regionen omfattar kommunerna Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund. Östersund, som grundades 1786, är residensstad och regionens enda stad.

Turism

Turismen har en lång historia och tradition i regionen och är numera en basnäring. De första turisterna var jägare som kom till Jämtland Härjedalen för cirka 8 000 år sedan. Pilgrimer och jordbrukare som även var handelsresande följde, samt så kallade luftturisterna, som på 1800-talet kom för att andas frisk luft och rekreera sig i fjällen och det vackra landskapet.

Under 1900-talet utvecklades turismen till en av de viktigaste branscherna i Jämtland Härjedalen – den genererar årligen en omsättning på nära 4,65 miljarder kronor och står för runt 10,3 miljoner gästnätter i regionen. Totalt genereras motsvarande ca 6 700 årsarbeten av turismen. Internationella besökare står för 21% av gästnätterna och den norska marknaden är överlägset den största och står för 60% av de kommersiella utländska gästnätterna, följt av Tyskland, Danmark, Finland, Storbritannien och Nederländerna.

De flesta aktiviteter i Jämtland Härjedalen är relaterade till friluftsliv och natur. Vintersäsongen är särskilt viktig, eftersom två tredjedelar av alla gästnätter i området inträffar under de sex vintermånaderna. Bland de mest kända och populära vinterdestinationerna hittar vi Åre, Funäsfjällen, Vemdalen, Lofsdalen, Vålådalen, Bydalsfjällen och Östersund, där skidåkning är den viktigaste aktiviteten (både utförsåkning, längdåkning och turåkning). Sammantaget står regionens skidorter för runt 2,4 miljoner skiddagar (en person som åker skidor en dag) per år. Skridskor, skotersafari, hundspann, isfiske, ridning, isklättring, rensläde, skärmflygning och snökite är också vanliga vinteraktiviteter.

På sommaren är fjällvandring den mest populära aktiviteten följt av sightseeing, evenemang och fiske. Andra vanliga aktiviteter är cykling (t.ex. utför och cross-country), kanotpaddling, bergsklättring, björn-, bäver- eller älgsafari, ridning, golf, skärmflygning och äventyrssporter med mera.

Evenemang

Vi är stolta över vår förmåga att arrangera stora evenemang. 2019 arrangerar vi för andra gången VM i både Åre och Östersund - i alpin skidåkning och i skidskytte. IBU World Cup Biathlon, FIS världscup i alpin skidåkning, Storsjöyran, Åre Mountain Festival, Storsjöcupen, Jamtli julmarknad, Bruksvallarna Game Fair, Åre Höstmarknad är några av de årligen återkommande evenemangen.

Gastronomi

Jämtland Härjedalen är känt för sin högklassiga matkultur och de många entreprenörer och hantverkare som finns inom matindustrin. Det unika kulinariska hantverket i regionen tycks ändlöst, och det finns många producenter av ost, marmelad, choklad, torkat kött, fisk etc. Det finns faktiskt över 100 lokala matproducenter, över 40 gårdsmejerier och 89 verksamma fäbodar i Jämtland Härjedalen. Östersund och Jämtland nominerades till UNESCOs nätverk Creative Cities of Gastronomy 2010 som gastronomisk region, och Östersund valdes även till Matlandethuvudstad 2011. 

Samerna

Samekulturen, med sin egen histora och traditioner, har haft ett stort inflytande på regionen. Jämtland Härjedalen har totalt 11 samebyar och runt 45 000 renar. Cirka 95 företag är involverade i renskötseln. Idag finns det bara ett fåtal samiska företag som är direkt involverade i turismindustrin, men allt fler sameprodukter riktade till turister tas fram hela tiden.

Klimat

Den kallaste månaden är januari, då temperaturen kan vara så låg som -30 °C. Den varmaste månaden är juli, med en medeltemperatur på runt 13 °C. Den längsta dagen infaller i slutet av juni, då solen går ned kl 23:16 och upp igen kl 01:50 i Östersund. Mellan solnedgång och soluppgång råder skymning, så det blir aldrig riktigt mörkt. Under den mörkaste perioden i slutet av december går solen upp kl 09:41 och ned kl 14:18 i Östersund. Jämtland Härjedalen är känt för kontrasten mellan midnattssol och vintermörker samt sina fem årstider: vårvinter, vår, sommar, höst och vinter.

Fauna och flora

Regionen har en unik flora och fauna, och förutom den rena luften är regionen även känd för sina vildmarker. I Jämtland Härjedalen är det fortfarande möjligt att få syn på några av Sveriges större djur, som lo, varg, järv, björn, fjällräv och älg. Den uråldriga, skyddade myskoxen strövar fortfarande fritt i Härjedalsfjällen. Regionen har även fina fiskevatten där man bland annat kan fånga öring, harr, gädda och röding.

Jämtland Härjedalen har en rik och varierad flora tack vare den kalkrika silurjorden. Här hittar man många orkidéer, bland annat guckusko, norna, skogsfru och korallrot. Det finns många naturinformationscentra som kan informera om områdets geologi, flora, fauna och kulturarv, och även om utflyktsmål och vandringsleder. Du hittar dessa centra i Vålådalen, Frostviken, Rogen och Sonfjället. 

Berg och sjöar

Den högsta bergstoppen i regionen är Helags, som hyser Sveriges sydligaste glaciär och sträcker sig 1 797 meter över havet. Andra välkända berg är Templet och Lillsylen, som ingår i bergsmassivet Sylarna och sträcker sig till en höjd av 1 728 m respektive 1 704 m, samt Åreskutan vars topp ligger på 1 420 m över havsytan.

Storsjön i mitten av Jämtland Härjedalen-regionen är Sveriges femte största sjö med en yta på 456 km2. Ströms Vattudal och Kallsjön är den näst största respektive tredje största sjön i regionen. Storsjön är Storsjöodjurets hemvist. Det omnämns för första gången i en legend som nedtecknades 1635, och idag finns det över 200 vittnesuppgifter från 500 personer som påstår sig ha sett monstret.

Nationalparker och naturreservat

Sonfjället är den enda nationalparken i Jämtland Härjedalen, men det finns 88 naturreservat i området, exempelvis Hällingsåfallet, Hoverberget, Rogen, Döda Fallet, Korallgrottan, Vålådalen, Skäckerfjällen och Andersön. 

Infrastruktur

Man når Jämtland Härjedalen med flyg, tåg, buss och bil. Det finns fyra flygplatser om man räknar in de norska från vilka man lätt når regionen: Åre Östersund Airport och Härjedalen Sveg Airport i Jämtland Härjedalen samt Röros Airport och Trondheim Airport Værnes i Norge.

Det finns en regelbunden tågförbindelse – Mittnabotåget – mellan Trondheim i Norge och Sundsvall via Östersund. Det finns flera dagliga tågavgångar till Stockholm, Göteborg och Malmö, förutom Inlandsbanan som erbjuder en resa med högt turistvärde under sommaren och delar av vintern.

De viktigaste vägförbindelserna är E14 mellan Sundsvall och Trondheim och E45 mellan Göteborg och Karesuando (med start i Italien), som båda passerar Östersund. Jämtland Härjedalen har nära 600 mil allmänna vägar. Sveriges högst belägna allmänna väg går över fjället Flatruet i Härjedalen på en höjd av 975 m.

Jämtland Härjedalen ingår i ett miljösamarbete som kallas Green Highway, där de tre städerna Sundsvall, Östersund och Trondheim samarbetar för att skapa en grön transportkorridor baserad på förnybar energi. 

Areal och befolkning

Jämtland Härjedalen står för 12% av Sveriges totala yta, 49 443 km2, och 1,5% av landets befolkning. Jämtland Härjedalen har en befolkning på cirka 128 000, varav ungefär 61 000 bor i Östersunds kommun. Regionens befolkningstäthet är runt 3 invånare per kvadratkilometer. Medeltalet för Sverige är ungefär 22 personer per kvadratkilometer. Ett intressant faktum är att om Jämtland Härjedalen var lika tättbefolkat som Nederländerna skulle regionen ha en befolkning på över 23 miljoner.

Utbildning

I Östersund ligger en del av Mittuniversitetet. Fokusområdet är samhällsvetenskap med betoning på studier inom sport, turism och hälsa. Det finns även program inom naturvetenskap, ingenjörsvetenskap och IT. På universitetsområdet finns även Nationellt Vintersportcentrum med avancerad testutrustning för mätning av fysiologisk förmåga. Sveriges Olympiska Kommitté har godkänt testlabbet för det svenska skidlandslaget, och det är ett av världens mest ansedda testlabb för fysiologisk och medicinsk forskning inom vintersport.

Arbete

När det gäller sysselsättning i Jämtland Härjedalen är jord- och skogsbruk, offentlig sektor, fastigheter och ekonomi, handel och byggindustri dominerande. De flesta företag har mindre än 50 anställda och det finns ingen tung industri i Jämtland Härjedalen. Östersund är regionens handelscentrum.

Landskapssymboler

Älgen är Jämtlands landskapsdjur, medan Härjedalen har en björn som symbol. Den sällsynta och skyddade brunkullan (Nigritella nigra) är Jämtlands landskapsblomma, och den söta lilla mosippan (Pulsatilla vernalis) är Härjedalens. Öring och harr är Jämtlands respektive Härjedalens landskapsfiskar.